A legendás Fekete-erdő torta – Puha kakaós piskótával, krémes tejszínhabbal, meggytöltelékkel és vibráló cseresznyével ringat nosztalgiába

A Fekete-erdő tortát nem lehet nem szeretni, hiszen minden tökéletes benne, és felülmúl bármilyen újhullámos desszertkülönlegességet. Mint a legtöbb tortának, ennek is kusza az eredete, de a lényeg az, hogy szerencsések vagyunk, hogy ilyen és ehhez hasonló desszerteket alkottak nekünk elődeink, és mi is átadhatjuk őket az utókornak.

Egy kis töri

A Fekete-erdei torta már több 100 éve létezik. Úgy tartják, hogy eredete az 1500-as évekre (!) vezethető vissza, akkor lett Európában először elérhető a csokoládé. Ennek az igen látványos desszertnek meghatározó földrajzi gyökere van: a Fekete-erdő egy délnyugat-német régió, amely Franciaország elzászi területével határos.

A Fekete-erdő torta teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Egyes elmélet szerint a süteményt nem azért hívják Fekete-erdőnek, mert ott készült, hanem azért, mert a süteményben használt cseresznye úgy néz ki, mint a hagyományos német Bollenhut-kalapok piros pomponjai. Mások szerint a "Fekete-erdő" elnevezés a sötét, titokzatos erdőt jelképezi. A cigány hiedelmek szerint a tortában megjelenő színek, úgy mint a fekete, piros és fehér, a Fekete-erdő lakóinak hagyományos viseletéhez kapcsolódnak.

A Fekete-erdő torta teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Állítólag 1915-ben egy Josef Keller nevű cukrászmester készítette az első fekete-erdei tortát Bad Godesbergben található kávézójában, az általa felszolgált változat pedig hozzájárult a desszert népszerűsítéséhez.

A süteményt először, írásosan egy 1930-as évekbeli szakácskönyvben említik, ezekben az években leginkább Berlinben és a más német, osztrák és svájci nagyvárosok cukrászdáiban volt közismert.

Ezt megelőzően a vajas vagy tejszínkrémes torták nem terjedtek el széles körben, mivel abban az időben csak korlátozott számú elektromos hűtőszekrény állt rendelkezésre ezek tárolására.

A Fekete-erdő torta teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Ennek okán 1949-ben a torta csak a 13. helyet foglalta el a 15 legismertebb németországi sütemény között, mégis innentől kezdve ugrott meg igazán a népszerűsége: hamarosan a németek kedvenc, sőt ikonikus süteményévé vált. 2006 óta pedig már Fekete-erdei tortafesztivált is tartanak kétévente Todtnaubergben, ahol amatőr és profi cukrászok versenyeznek házi készítésű alkotásaikkal.

A Fekete-erdő torta teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

A mi receptünk pihe-puha kakaós piskótával, krémes tejszínhabbal, savanykás meggytöltelékkel (egy kis narancslikőrrel megbolondítva), házi csokoládédarával és vibráló koktélcseresznyével váltja meg a világot. Reméljük, hogy ízlelőbimbóitok elégedettek lesznek!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra

Fekete-erdő torta - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgessetek többi csodás édességreceptünk közül:

Címlapról ajánljuk

További cikkek