Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kitört a magyar dinnyebotrány: nekimentek a Lidl olcsóbb árujának

A Lidl olcsó dinnyéje miatt háborog az agrárkamara, szerintük 99 forintért nem lehet jó minőségű dinnyét termelni.

A Lidl Magyarország által a magyar dinnyeszezon közepén meghirdetett árletörő akció kárt okoz a magyar dinnyetermelőknek, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a kereskedelmi lánc ezzel a döntésével bedöntheti a magyar dinnyetermelést, és lehetetlenné teszi a minőségi dinnye előállítását.

Az agrárkamara szerdán közölte az MTI-vel, hogy

a Lidl által alkalmazott árazás mellett nem lehet jó minőségű dinnyét előállítani,

ugyanis a szezonnak ebben a szakaszában – a többéves piaci tapasztalatok alapján – reálisan, a bekerülési költségeket is figyelembe véve, kilogrammonként 150 és 200 forint közötti fogyasztói áron lenne árusítható ez a gyümölcs, a Lidl viszont jelenleg kilogrammonként 99 forintért árusítja a magyar dinnyét.

A NAK úgy véli, a Lidl ezzel az árletörő akcióval mindenkinek kárt okoz:

  • a vásárolókat becsapja, hiszen az áruház reklámjával ellentétben mégsem kapnak minőségi magyar dinnyét, a termelőket pedig ellehetetleníti, mivel ilyen rendkívül alacsony felvásárlási árral nem hagy náluk elég bevételt a minőségi dinnye termelésének megvalósításához.

Továbbá a kamara tapasztalatai szerint egy ilyen lépés a többi kiskereskedelmi láncot is árcsökkentésre készteti.

A kamara szerint közép- és hosszú távon akkor alakulhat jól a piac a fogyasztók, a dinnyetermelők és a forgalmazók számára, ha folyamatosan jó minőségű és elegendő mennyiségű dinnye kerül a boltokba, a piacokra, és a termelés javítására hatalmas összegeket beruházó gazdáknak hosszú távon meg is térül a ráfordításuk.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felszólítja a Lidl Magyarországot, hogy fejezze be a dinnyetermelést veszélyeztető árletörő akcióját és tegyen eleget a tisztességes piaci magatartás és gyakorlat jogszabályban meghatározott követelményeinek – olvasható a NAK közleményében.

És ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Farkas Katalin
Farkas Katalin Tue, 2019-08-27 18:32

Megérdemlik a magyar termelők , hogy a vásárlók a Lidl-ben vegyék meg a dinnyét! Ahogy le is írták a cikkben, főszezonban, szégyen és gyalázat 150-200 ft-ért árusítani a dinnyét! Az idén mire fogják rá a drága áruikat? Az időjárás jó volt, nem volt olyan nagyobb áremelés ami indokolná. Vagy esetleg az a probléma, hogy egy átlagos, gyermekes, nem nagy jövedelmű család is meg tudja venni? Lecsót, karfiolt, salátát stb már lassan elfelejthetik az áruk miatt, főleg amióta rákaptak a termelők a db/ft árusításra! Félkilónyi karfiol 4-600 ft/db, milyen érdekes, eltűntek a nagy fejű karfiolok a polcokról, augusztusban kigyóuborka darabonként árulva?? Híve voltam mindig, hogy magyar árút vásároljak, de leszoktattak róla! Nem vagyok hajlandó, még ha meg is engedhetem magamnak, ezeket az irreális árakat kifizetni.Jó enne ha a gazdák még időben elgondolkodnának!