Harcoljunk a gyermekkori elhízás ellen!

Az egészséges életmód fontosságáról nem lehet eleget beszélni! Sőt az ideális testsúly és a megfelelő táplálkozás már egészen kisgyermek korban is lényeges.

A gyermekkori elhízás egyértelműen a nem megfelelő életmódhoz kapcsolható. Okai a kevés mozgás és a nem megfelelő energia- és tápanyagtartalmú étkezés, a nem kiegyensúlyozott étrend. Sok szülőt nem zavar, ha gyermeke kicsit ducibb, ugyanakkor rendkívül fontos tudatosítani magunkban, hogy az elhízás nem esztétikai kérdés, az egészséget befolyásoló szövődményei gyermekünk egész életére kihathatnak, ha nem lépünk időben, akkor akár visszafordíthatatlanul is.

Tudtad?

A túlsúly, azelhízás, amely a felnőttek körében már világjárvány, a gyermekek körében is egyre gyakoribb jelenség, hazánkban is. A WHO kutatásai szerint 2010-ben a földön 43 millió túlsúlyos, 5 évesnél fiatalabb gyermek élt, egy 2010-es hazai kutatás szerint a magyar 2–9 éves gyermekek 11%-a volt túlsúlyos.

A gyermekek egészségének megőrzésében a szülői magatartás és felelősség az elsődleges, a túlsúly kialakulása nem a kicsi hibája! Táplálkozásai szokásaink ebben az életkorban alapozódnak meg, később ezeken változtatni nagy akaraterőt és önfegyelmet igényel.

Kisbaba korától kínáljuk gyümölccsel, zöldséggel.Ne adjuk fel, ha nem eszik meg mindent, ne gondoljuk azt, hogy a csoki vagy az édes gyerekdesszertek megfelelő pótlásai a kihagyott étkezéseknek. Ettől gyermekünk nem fog a szükséges tápanyagokhoz jutni, ellenben emésztőrendszerét megterheli, árt a fogai egészségének, és elindul az elhízás útján. Zöldség- és gyümölcsfronton legyünk kitartóak, határozottak, de ne erőszakosak. Kísérletezzünk, használjunk a főzelékekhez változatos fűszereket, találjuk meg azt az ízvilágot és elkészítési módot, amely megfelel gyermekünk ízlésének.

Kicsi korától kezdve szoktassuk az alapanyagok, élelmiszerek saját ízének megismerésére, ne cukrozzuk, édesítsük az ételeket szükségtelenül. Ha mindenképpen édes ízvilágot szeretnénk teremteni, akkormár ababakonyhában, de később is kiváló „édesítőszerek" az alma, a banán, a sárgarépa, a cékla, a zöldborsó. Ezekből készíthetünk főzeléket, gyümölcsmártást, gyümölcsös italokat, keverhetjük reggeli kásájukba, joghurtjukba, müzlijükbe.

Jó tanács

Mutassunk példát a gyermeknek. Ha mi magunk nem eszünk zöldségeket, gyümölcsöket, érthető, ha gyermekünk is kevésbé nyitott feléjük.

A szendvicsekhez kínáljunk paradicsomot, uborkát, retket, de akár újhagymát, lilahagymát is, ebédre legyen hetente 4-5-ször főzelék vagy zöldségköret. Merüljünk el a zöldségek változatos világában, hiszen kiváló élelmirost-, vitamin- és ásványianyag-források. Kisétkezésekre kínáljunk gyümölcsjoghurtot, kásákat, otthon készített, a bolti termékeknél alacsonyabb cukor- és sótartalmú rágcsálnivalókat!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?