Harcoljunk a gyermekkori elhízás ellen!

Az egészséges életmód fontosságáról nem lehet eleget beszélni! Sőt az ideális testsúly és a megfelelő táplálkozás már egészen kisgyermek korban is lényeges.

A gyermekkori elhízás egyértelműen a nem megfelelő életmódhoz kapcsolható. Okai a kevés mozgás és a nem megfelelő energia- és tápanyagtartalmú étkezés, a nem kiegyensúlyozott étrend. Sok szülőt nem zavar, ha gyermeke kicsit ducibb, ugyanakkor rendkívül fontos tudatosítani magunkban, hogy az elhízás nem esztétikai kérdés, az egészséget befolyásoló szövődményei gyermekünk egész életére kihathatnak, ha nem lépünk időben, akkor akár visszafordíthatatlanul is.

Tudtad?

A túlsúly, azelhízás, amely a felnőttek körében már világjárvány, a gyermekek körében is egyre gyakoribb jelenség, hazánkban is. A WHO kutatásai szerint 2010-ben a földön 43 millió túlsúlyos, 5 évesnél fiatalabb gyermek élt, egy 2010-es hazai kutatás szerint a magyar 2–9 éves gyermekek 11%-a volt túlsúlyos.

A gyermekek egészségének megőrzésében a szülői magatartás és felelősség az elsődleges, a túlsúly kialakulása nem a kicsi hibája! Táplálkozásai szokásaink ebben az életkorban alapozódnak meg, később ezeken változtatni nagy akaraterőt és önfegyelmet igényel.

Kisbaba korától kínáljuk gyümölccsel, zöldséggel.Ne adjuk fel, ha nem eszik meg mindent, ne gondoljuk azt, hogy a csoki vagy az édes gyerekdesszertek megfelelő pótlásai a kihagyott étkezéseknek. Ettől gyermekünk nem fog a szükséges tápanyagokhoz jutni, ellenben emésztőrendszerét megterheli, árt a fogai egészségének, és elindul az elhízás útján. Zöldség- és gyümölcsfronton legyünk kitartóak, határozottak, de ne erőszakosak. Kísérletezzünk, használjunk a főzelékekhez változatos fűszereket, találjuk meg azt az ízvilágot és elkészítési módot, amely megfelel gyermekünk ízlésének.

Kicsi korától kezdve szoktassuk az alapanyagok, élelmiszerek saját ízének megismerésére, ne cukrozzuk, édesítsük az ételeket szükségtelenül. Ha mindenképpen édes ízvilágot szeretnénk teremteni, akkormár ababakonyhában, de később is kiváló „édesítőszerek" az alma, a banán, a sárgarépa, a cékla, a zöldborsó. Ezekből készíthetünk főzeléket, gyümölcsmártást, gyümölcsös italokat, keverhetjük reggeli kásájukba, joghurtjukba, müzlijükbe.

Jó tanács

Mutassunk példát a gyermeknek. Ha mi magunk nem eszünk zöldségeket, gyümölcsöket, érthető, ha gyermekünk is kevésbé nyitott feléjük.

Kukoricadara kása

Gyerekkoromban nemigen volt divatos alapanyag a konyhákban a kukoricadara meg a kukoricaliszt. Talán mert nagyon ínséges időket idéztek. Sokáig azt se tudtam, mire valók. De mióta először ...

Kókusztejbe - köles

A köles hozzánk is elért... Dacota édes köleskásája adta az alapötletet, de gondoltam, próbáljuk meg egy kis keleties beütéssel elkészíteni ezt a finom kis gabonát. Érdekes, izgalmas ...

Amarant kása

Reggelire szinte kizárólag különféle kását, gyümölcsöt, vagy a házi keksz valamely verzióját készítem, azt tapasztalva, hogy nyoma sincs a reggeli ébredezés-kómának, energikusak ...

Zabkása 10. - zabtejjel

Minden kásák közül is a legkedvencebb a zabkása. A szerelem a legnagyobb kínok között született, amikor hatodik hete nem ettem szilárd táplálékot a négyoldali bölcsességfog műtétem ...

Reggeli zabkása 8. - ahogy mi szeretjük

Tőlem abszolút szokatlan módon, egy egyszerű recept. Sokáig gondolkoztam, hogy feltegyem-e, hiszen a sokadik, de aztán győzött jóuram, aki két hörcsögzacskóval a pofiján, egy ...

A szendvicsekhez kínáljunk paradicsomot, uborkát, retket, de akár újhagymát, lilahagymát is, ebédre legyen hetente 4-5-ször főzelék vagy zöldségköret. Merüljünk el a zöldségek változatos világában, hiszen kiváló élelmirost-, vitamin- és ásványianyag-források. Kisétkezésekre kínáljunk gyümölcsjoghurtot, kásákat, otthon készített, a bolti termékeknél alacsonyabb cukor- és sótartalmú rágcsálnivalókat!

Legújabb receptek

Ciniminis keksz

Hatalmas rajongói vagyunk a hagyományos csokidarabkás keksznek, de ez a fahéjas-fehércsokis talán még nagyobb kedvencünk lett. A kívül ropogós, belül szaftos fahéjas sütik önmagukban ...

Címlapról ajánljuk

15 elragadó gasztro- és szakácskönyv karácsonyi ajándék gyanánt

A 2024-es év legújabb gasztrogyöngyszemeit hoztuk el nektek, hogy mesés ajándékkal lephessétek meg a főzés és az ételek iránt érdeklődő szeretteiteket. Ez az év is jócskán bővelkedett klasszikus és újító, egyszerűbb és tapasztalatot igénylő, évszakokon átívelő és alkalmi, csak süteményeket és mindenféle fogást összegyűjtő receptkönyvekben. Hogy nektek már ne kelljen sokat böngészni, mi összegyűjtöttük az idei év legjobb gasztro- és szakácskönyveit.

Balogh Lilla

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...