Kicsoda vagy micsoda az a julienne?

Káposztasaláta 6. - majonézes

Számtalan étel elkészítésénél szerepel a julienne-re vágás. Valószínű, hogy már nagyon sokszor találkoztunk ezzel a kifejezéssel.

Tudjuk-e, mit jelenthet, honnan eredhet, és egyáltalán, kicsoda vagy micsoda lehet az a julienne?

Semmi ördöngösség, hiszen, mint a céklás tészta szójaszósszal receptjében is szerepel, gyufaszál vékonyságúra metélt zöldséget jelent. (A fotón szereplő káposztasaláta elkészítésénél is a gyufára vágva kifejezést használta az étel készítője.)Az elnevezés eredetének megfejtéséhez pedig csak néhány száz évet kell visszamenni az időben, és a francia konyha környékén kutakodni.Az 1700-as években élt francia séf, Jean Julien (Zsán Zsülien) volt az ugyanis, aki erőlevesébe – consommé julienne – ilyen módon készítette el a betétet. Később már nemcsak a levesbe valót jelölte, hanem vágásmódként is önállósult, a zöldségeken kívül húsokat is lehet szeletelni ily módon. Amit még érdemes megjegyezni: olyan hosszúságúra szeleteljük a répát, fehérrépát, zellert, karalábét, uborkát stb., hogy a kanálba beleférjen, ne kelljen a hosszú zöldségcsíkokkal hadakozni az étkezésnél.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...