Kenyérsütés otthon, egyszerűen – Vágj bele!

A házi kenyér nemcsak egészségesebb és olcsóbb, mint a bolti, de az íze és az illata sem hasonlítható a kereskedelemben kapható termékekéhez. Nincs benne adalékanyag, csupán azok az összetevők, amiket te választasz. Friss, ropogós héjú, puha kenyeret sütni élmény, ráadásul egyszerűbb, mint gondolnád. Elég, ha követsz néhány alapszabályt.

Ha valaha kacérkodtál már a kenyérsütés gondolatával, itt az ideje, hogy a tettek mezejére lépj – a kezdőknek szóló alapreceptünket akár már ma kipróbálhatod. Lássuk, mire lesz szükséged! 

Kezdőknek szóló alapreceptünket akár már ma kipróbálhatod!

Alapanyagok és eszközök 

A házi kenyér elkészítéséhez mindössze lisztre, vízre, sóra, valamint élesztőre vagy kovászra van szükség. A leggyakrabban használt lisztek a búzafinomliszt (BL55), a kenyérliszt (BL80), a rostban gazdag teljes kiőrlésű liszt, a rozsliszt és a tönkölyliszt.

Ha új ízekre vágysz, bátran kísérletezhetsz a különböző lisztfajták keverésével, valamint magokkal (napraforgómag, lenmag, tökmag, chiamag, dió, mandula, mogyoró) és fűszerekkel, például medvehagymával, rozmaringgal, kakukkfűvel, bazsalikommal, parmezánnal, füstölt sajttal, szárított paradicsommal vagy olívával. 

Bonyolult eszközökre sem lesz szükséged: egy dagasztótál, egy mérleg, egy kelesztőtál, valamint egy sütőforma bőven elég a sikerhez. Azok, akik gyorsabb és kényelmesebb megoldást keresnek, válogathatnak az alap- vagy többfunkciós kenyérsütő fajták közül. A kenyérsütőgépek dagasztanak, kelesztenek és sütnek is helyetted, így még a kezed sem kell belisztezned.  

A légkeveréses funkció segíti az egyenletes pirulást

Egyszerű kenyérrecept kezdőknek 

Ropogós héjú, puha fehér kenyér 

Egy körülbelül 750 g súlyú kenyérhez 500 g BL80 kenyérlisztre, 300 ml langyos vízre, 10 g sóra, 7 g szárított élesztőre vagy 25 g friss élesztőre és 1 teáskanál cukorra van szükség. A hozzávalókat gyúrd össze, a tésztát dagaszd és keleszd meg, végül forró sütőben süsd aranybarnára. Kezdd magasabb hőfokon a sütést (250°C), majd 10-15 perc után állítsd 200-220°C-ra a sütőt – így lesz jó ropogós a kenyér héja. 

Tápanyagdús, teljes kiőrlésű kenyér 

A teljes kiőrlésű liszt több vizet vesz fel, és a tészta lassabban kel meg, mint a fehér lisztes változat. Az eredmény egy laktatóbb, sűrűbb kenyér, amely rostban gazdag és sokáig friss marad. Jobb lesz az állaga. ha egy kevés fehér lisztet is adsz a tésztához. 

Kovászos kenyér – nem csak profiknak 

Elsőre bonyolultnak tűnhet a kovászkészítés, de hamar rájössz, hogy csak türelmet és odafigyelést igényel. A természetes fermentációval készült kenyér hosszabb ideig kel, de gazdagabb az íze, jobb az állaga és könnyebben emészthető. A kovászhoz keverj össze kb. 100 g lisztet és 100 g vizet, majd 5–7 napig hagyd állni a keveréket egy befőttesüvegben. Naponta felezd meg a mennyiséget, és adj hozzá 50 g vizet és 50 g lisztet. Ezután használd fel a szükséges mennyiséget a kenyértésztához. 

Tippek és buktatók 

Eleinte kisebb adagokkal dolgozz. Ne csüggedj, ha az első kísérlet nem a várt eredményt hozza – minden sütés egy újabb lépés a tökéletes házi kenyér felé! 

Tippek a sikeres kenyérsütéshez 

  • Meleg, huzatmentes helyen keleszd a tésztát, és hagyj neki elég időt (1-1,5 óra). 
  • Ha a tészta állaga túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet; ha túl ragacsos, apránként szórj hozzá lisztet. 
  • Formázd a kenyeret szakajtóban. 
  • A sütő aljába tett vízzel teli edényből felszálló gőz ropogósabbá teszi a kenyér héját. 
  • Sütés előtt egy éles késsel vágd be a kenyér tetejét pár centiméter mélyen, hogy ne repedjen meg. 
  • Mindig forró sütőbe tedd a kenyeret, hogy szépen megemelkedjen. 
  • A légkeveréses funkció segíti az egyenletes pirulást. 
  • A kisült kenyeret rácson hűtsd ki, hogy a gőz távozhasson, és ne ázzon el az alja. 

Gyakori, de könnyen elkerülhető hibák 

Minden sütés egy újabb lépés a tökéletes házi kenyér felé
  • Nem kelt meg eléggé a kenyér: Nem volt aktív az élesztő, rövid volt a kelesztési idő, vagy hideg helyen kelt a tészta. 
  • Túl kemény vagy túl puha a héja: Ha túl kemény, tegyél vizet a sütő aljába. Ha túl puha, valószínűleg nem sült elég ideig. 
  • Tömör a belseje: Kevés volt a kelesztési idő, túl sok volt a liszt, vagy tovább kellett volna dagasztani. 
  • A széle megrepedezik: Nem kelt meg eléggé a tészta, vagy nem volt megfelelő a sütési hőmérséklet. 
  • Az alja túl kemény vagy megégett: Tedd magasabbra a tálat a sütőben, vagy rövidebb ideig süsd magas hőfokon. 

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek