Kiderült, mi lett 2024-ben az ország kenyere

A Szent István napi kenyér címért 20 pékség indította 33 termékét, ebből választotta ki a zsűri a legjobbat.

Idén rekorszámú nevezés érkezett a XIII. Szent István napi Kenyérversenyre. A Magyar Pékszövetség idén is 3 kategóriában írta ki versenyét, melyre közel 100 pékárut neveztek a magyar tulajdonú sütőipari vállalkozások. A Szent István napi kenyér címért 20 pékség indította 33 termékét, az Innovatív kenyér kategóriába 19 cég nevezett 38 termékkel, míg a Sós sétáló sütemény kiírásra 12 vállalkozás nevezte be 27 termékét.

Csakúgy, mint minden évben, a győztes kenyereket és péksüteményt a Magyarország Tortája díj győztesével együtt jelentették be a Parlamentben.

A győztes

Az idei év Szent István napi kenyere a szakmai zsűri döntése alapján a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. által készített Nagyapám kenyere burgonyával nevet viselő pékáru lett.

A Nagyapám kenyere négyféle lisztből és só, víz, sertészsír és főtt burgonya felhasználásával készült, 12 órás hagyományos kovászolási folyamattal. A kíméletes technológiának és a megfelelő sütési környezetnek köszönhetően akár 14 napig is fogyasztható. 

A Balmaz-Sütöde Kft. nemcsak a Szent István napi kenyér díját nyerte el idén, de az Innovatív kategóriában is győzedelmeskedett: a Jalapenos-cheddar sajtos vadkovászos kenyér lett a legjobb 2024-ben.

A termék egyedisége és különlegessége abban rejlik, hogy rendkívül hosszú 24 órás kovászolási eljárással, hozzáadott élesztő nélkül készül. 

Együtt a három győztes

A zsűri értékelése alapján legjobbnak bizonyult Sós sétáló sütemény pedig a Varga Pékség 95 Kft. Pásztor reggeli nevezetű terméke. A péksütemény alapja a jó minőségű francia vajjal készült, adalékmentes croissant, melyet házi juhtúróval, házi sonkával és lilahagymával töltenek meg. A sós sütemény a szegedi paprikával színezve különleges textúrát, küllemet és ezzel együtt kiváló zamatot kap. 

Képek: Pékszövetség


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek

A legfinomabb hókifli

Ezeket a hókifliket a mandula és a mogyoró teszik igazán karakteressé. Sokáig eláll, ezért jóval karácsony előtt elkészíthető. Szeretettel ajánlom a tortaváltozatát is!