Kéken foszforeszkáló csirkét vásároltak egy hazai üzletláncban

A férfi fotót is készített a kéken foszforeszkáló húsról, mielőtt azt kidobta volna.

„Kéken foszforeszkáló csirkét vett egy nagyáruházláncnál egy budakeszi férfi még februárban" – számolt be a bizarr hírről az nlc.hu a szeretlekmagyarorszag.hu cikke alapján.

Egy baktérium okozhatta a nem mindennapi látványt

Egy baktériumfajta lehet felelős a kék színért

A 29 éves Dávid elmondása szerint a megvásárolt csirkefarhát becsomagolt állapotban, fogyasztás előtt és valószínűsíthetőleg friss állapotban fluoreszkált kéken. A bizarr kék szín mellé azonban még orrfacsaró bűz is társult.

A hús kéken foszforeszkált még felkapcsolt villany mellett is. Olyan hihetetlen volt számomra, hogy gyorsan lefotóztam, mielőtt kidobtam

– mondta. A fotót az eredeti oldalon tudod megtekinteni.

Az áruházlánc szerint a foszforeszkálás, vagy fluoreszcencia akkor alakulhat ki, ha egy úgy nevezett Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződik a hús, ami a konyhai előkészítés vagy a helytelen tárolás folyamán bármikor megtörténhet. A probléma csak az, hogy a vásárló hűtőben, bontatlanul tárolta a csirkét.

Az említett baktérium csak akkor fluoreszkál, ha UV-fénnyel találkozik

A Nébih tájékoztatása szerint ők már korábban is hallottak hasonló esetről, ám mivel sem laboratóriumi, sem visszakövetéses vizsgálatok nem történtek, ezért csak feltételezni lehet a baktériummal való szennyezettséget.

A hatóság továbbá azt is elárulta, hogy az említett baktérium csak akkor fluoreszkál, ha UV-fénnyel megvilágítják. Továbbá, ha már ennyire szennyezett a csirke, akkor ennek jól észlelhető romlási jelei vannak.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság szerint azonban az is lehetséges, hogy a csirkék gyors csontnövekedése folytán a beépülő foszforvegyületek okolhatók a kékes fény miatt. Utóbbiban a takarmány is nagy szerepet játszhat.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...