Mindennapos élelmiszerhulladék segíthet az Alzheimer ellen

A kutatások alapján úgy tűnik, komoly betegségek ellen is bevethető a reggelink mellé kortyolt kedvencünk mellékterméke.

Alzheimer-kór, Parkinson-kór és Huntington-kór ellen is bevethető lehet a kávézacc egyik alkotóeleme, állítják a Texasi Egyetem kutatói - írja a Sokszínűvidék.

Mindennapos élelmiszerhulladék segíthet az Alzheimer ellen

A kávézacc jótékony hatásairól mi is írtunk már, hiszen többek közt a növények talajának is jót tesz, most viszont úgy tűnik, az agysejteket is védi a fent említett betegségekkel összefüggő károsodásától.

A kávézás mellékterméke, a zacc komoly betegségek megelőzésében játszhat szerepet a jövőben azokban az esetekben, melyek összefüggésben állnak az elhízással, az életkorral vagy valamilyen környezeti toxinnak való kitettséggel.

Az új felfedezés szerint a kávésav a polifenoloknak nevezett vegyületek családjába tartozik, amelyek antioxidáns tulajdonságaikról ismertek. Ez azért is nagyon fontos, mert a kávésav képes átjutni a véragygáton, így a jótékony hatását közvetlenül az agyban tudja kifejteni.

Egy ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszer hasznos lehet a betegség kialakulásának lassításában vagy esetleges megelőzésében.

A kutatás egyelőre csak kezdeti fázisánál jár, de az már biztosnak tűnik, hogy a kávéfogyasztás segíthet például az Alzheimer-kór megelőzésében.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – A csodás május 31 receptje, ami csak...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Most májusi, tavaszi és napfényes fogások következnek, méghozzá sok-sok friss alapanyagból. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty

További cikkek