Szigorítják a kávé és csoki eladását a magyar boltokban is

2024-től szigorúbb szabályok vonatkoznak majd az olyan EU-ba behozott termékekre, amelyek gyártása összeköthető a környezet károsításával. A kakaó, kávé és a pálmaolaj is érintettek.

Szigorítja az Európai Unió bizonyos termékek behozatalát a tagállamok területére. Azokat az alapanyagokat és élelmiszereket célozza a törvény, amelyek előállítása nagy mértékben hozzájárul az erdőirtáshoz. 2024-től Magyarországon is csak azokat a termékeket lehet majd a boltokba vinni, amelyek termelői 2020-tól kezdve nem károsítottak vagy vágtak ki erdőket. Az alapanyagokon túl egyes feldolgozott élelmiszerek is érintettek.

Szigorítják a kávé és csoki eladását a magyar boltokban is

Az Európai Parlament vizsgálata arra jutott, hogy az 1990-től 2020-ig történt erdőirtás 10%-áért az EU fogyasztása felelős. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az erdők pusztításának egyik legfőbb okozója a mezőgazdasági területek terjeszkedése.

Az aggasztó adatok miatt fogadták el a törvényt, amely kötelezi a cégeket, hogy nyilatkozzanak az erdőirtáshoz köthető tevékenységeikről.

Ha olyan termékük van, amelynek előállítása 2020. december 31-ét követően erdők kiirtásához vagy károsításához járult hozzá, azt nem hozhatják be az EU területére. Az előírások megszegése súlyos bírságokat von maga után.

Az új szabályozás érinteni fogja többek között a kávé, kakaó, csokoládé, pálmaolaj és fa értékesítését, illetve bármi olyan termékét, amely ezen összetevők egyikét tartalmazza.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

9 pofonegyszerű kuglóf, ami mindenkinek sikerül

Ha egy szupergyors és finom süteményre vágysz, akkor süss egy ínycsiklandozó kuglófot! Te melyiket készítenéd el? A kakaósat, a narancsosat, a csokisat vagy a joghurtos mini verziót? De ne aggódj, mert ezeken kívül más ízűeket is mutatunk neked!

Nosalty

További cikkek