Karácsonyi tippek Jamie-től

Jamie Olivert sokan szeretitek és be kell vallanom, nekem is nagy kedvencem. Az egyszerűsége ragad mindig magával, mindent csak amolyan jamie-s stílusban!

Az oldalán találtam pár nagyon izgalmas tippet karácsonyi főzéshez, dekoráláshoz, hangulatteremtéshez - ezek tényleg nem igényelnek extra kiadásokat, viszont megoldást jelentenek ahhoz, hogy pár egyszerű csavarral ünnepi pompát teremts az otthonodban.

A zöldségeket illetően! Jamie szerint sokkal jobban jársz és a nagy karácsonyi főzős hajcihőben a téren is spórolsz, ha a zöldségeket nem főzöd meg, hanem fóliába bugyolálod őket és finom fűszervajjal meglocsolva a sütőben készre sütöd őket. Arról nem is beszélve, hogy ez így mennyivel finomabb, a sárgarépahasáboktól fejvesztve menekülő egyének is szívesebben fogják ropogtatni az így készült köretet. Az állandó krumpliköret mellé nyugodtan kínálhatod.

Úgy vagy vele, hogy karácsonyi dekorációra már nem költenél a keretből, de azért mégiscsak kéne valamilyen házi praktika, amivel feldobhatod a lakást? Jamie következő remek tippje, hogy a sütikiszúró formákra köss szalagot és lógasd fel az ablakba vagy akárhova őket, ahová jónak találod és ahol lehetőleg a sok fény a jellemző. Nagyon szép lesz, ahogy a díszek fényárban úsznak. Ha maradékok akadnának vagy egyszerűen csak kreatívkodnál: készíts ízesített, színes majonézt! Na persze itt sem az ételfestékekre kell gondolni, Jamie friss, aprított bazsalikomot, netán sült kaliforniai paprikára gondol, amivel összeturmixolhatod az öntetet, egészen addig, amíg harsogóan szép színű lesz, addig adagold.

Végre egy tipp, ami hitelesen leírja, hogyan készül gyorsan a szárított narancs- vagy citromkarika: sütőben jó 2-3 órán át, úgy 100 fokon kell szárítani őket, majd ennek leteltével kis lyukakon át szalagokat fűzni a szeletkékbe. Ugyanezt megteheted az előre megsütött mézeskalácsokkal. Terítéskor, az ünnepi szalvétákat kösd össze valamilyen szép szalaggal és fűzz beléjük egy szál rozmaringot, kakukkfüvet, chilipaprikát - amelyikből még éppen akad otthon.

A saját koszorúdat is meg tudod alkotni, igaz ehhez nem árt természetközelben lakni vagy járni: fenyőágak bogyós ágakkal összefűzve, összekötve: mindez semmibe sem kerül, viszont nagyon melengető ránézni, ha felapplikálod az ajtódra. Jamie megemlíti a zsínórra fűzött chilipaprika hangulatteremtő erejét: ha tudná, hogy mi ezt már évszázadok óta műveljük! De igaza van: elképesztően jól néz ki, ráadásul szuperül megszáríthatók a paprikák és simán a kezed ügyébe akadnak, ha éppen szükséged van rájuk (nálam nagyipari mennyiségben fogy). És még egy a végére: a karácsonyt az illatok miatt is imádjuk, ezért valamilyen szép, könnyű anyagdarabban gyűjtsd össze a kedvenceidet, kösd össze a textilt és lógasd fel a lakás különböző pontjaira!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Húsos levesek és zöldséges főételek hete

A héten kivételesen minden nap eszünk húst, de persze bármikor kihagyhatjátok, ha úgy szeretnétek: ezúttal viszont nem a főétel, hanem a leves lesz gazdag-kiadós-húsos, hogy aztán levezessük a tele hasunkat egy zöldséggel teli főétellel és egy hozzá illő édességgel.