Karácsonyi ajándékok: Csomagnyi szeretet

Szívdesszert, vagyis adni magunkból, szerelmet, szeretetet a másiknak, valami sajátot, amiben benne rejlik az erőfeszítés, s mi magunk. Ezúttal az ízek útján jutunk el a másikhoz, de itt se mindegy, hogyan „csomagoljuk” be.

Elhagylak, s lépteim megint mögéd szegődnek. / Mert nem szerettem én még senkit így előtted, / és nem tudok utánad szeretni senki mást” – írja Varró Dani Szívdesszert című könyvében. Puszta asszociáció miatt jutott eszembe ez a remek kis kötet, amely olyan szeretetteljesen képes megragadni két ember közti kapcsolat két élét, a buktatók mellett az összetartozás vitathatatlanságát. Szívdesszert, vagyis adni magunkból, szerelmet, szeretetet a másiknak, valami sajátot, amiben benne rejlik az erőfeszítés s mi magunk. Ezúttal nem a szavak, hanem az ízek útján jutunk el a másikhoz, s ahogy az irodalomban, itt se mindegy, hogyan „csomagoljuk” be.

Sokan legyintenek az ajándékcsomagolás fontosságára, mondván, hogy úgyis az ajándék és a meglepetés öröme a lényeg. Ám ha magunk készítjük el, akkor az ajándékozás rítusának külön szereplőjévé válik. Különösen igaz ez a gasztroajándékok esetében. Rákényszerülünk, hogy felöltöztessük őket, már csak praktikus szempontok miatt is, nevezetesen, hogy ne törjön, ne deformálódjon egy-egy finomság.

A saját csomagolás melletti érv az is, hogy kreativitásunkat elengedve, egyedi csomagokat készíthetünk szeretteinknek. S nem utolsósorban az is, hogy a mintás dobozok, színes papírkosarak megvásárlása felérhet egy kisebb ajándék árával. E nélkül viszont néhány mintás lapra, szalagra, ollóra, ragasztóra és vonalzóra lesz szükségünk. Ne keseredjünk el, ha elsőre nem tökéletes, gyakorlat teszi a mestert, ahogy a mondás tartja.

Bizonyára sokaknak felsejlik a dobozolás filozófája Örkény Tóték című drámájából. Ha nem vette el a kedvet Varró őrnagy a családi dobozkészítéstől, akkor méretre szabott, egyedi dobozokat gyárthatunk mi is.

Amire szükségünk lesz: papír/karton, olló, hobbiragasztó/technokol, szalag.

Hobbi- és papírboltokban könnyen találhatunk decemberben karácsonyi figurás lapokat. Érdemes az írólapnál keményebbet, a kartonnál lágyabbat venni, amellyel könnyebb dolgozni, de mégis van tartása. A papírméretet az ajándékhoz mérten válasszuk meg, ha nem kapunk akkora papírt, több egyforma lapból ragasztással érhetjük el a kívánt méretet. Mindig számoljunk a nem látható részekkel, vagyis az illesztésekkel.

Ajándékdoboz készítése lépésről lépésre!

A doboz alakját érdemes felvázolni egy jegyzetlapra. A piszkozat arra jó, hogy a méreteket meghatározzuk, az illesztéseket megtervezzük, és elképzeljük a dobozt kiterített, kétdimenziós állapotban. A mintás lapunkon ez alapján dolgozunk vonalzóval, kimérjük a lapok oldalait, ceruzával vonalakat húzunk a lap belső felületén, majd olló hegyével vonalzó mentén kicsit bevésünk a hajtásoknál, hogy szép egyenesen tudjuk behajtani a doboz oldalait. Az illesztéseknél belülről összeragasztjuk a doboz oldalait. A doboz száját tervezhetjük a tetejére vagy az oldalára is. Díszítéshez használhatunk karácsonyi szalagot, szárított narancskarikákat, fahéjrudat. (A képen egy felül nyitható kockadoboz látható.)

Egyszerűbb vállalkozás, ha különleges csomagolópapírból vagy ritkás szövésű, textilhatású anyagból készítünk csomagot, melynek száját ügyesen összefogva, egy szalaggal zárjuk be. Keksz, mézeskalács, trüffel és más aprósütemények jól mutatnak benne. Virág- és hobbiboltokban könnyen juthatunk különleges anyagokhoz, csomagolópapírokhoz, átlátszó celofánhoz. Az ajándék méretéhez képest vágjunk majdnem négyzet alakú téglalapot, vagyis az egyik párhuzamos felük legyen kicsit rövidebb. Így, ha összefogjuk az oldalakat tenyerünkben, mintha virágcsokrot fognánk, nem lesz túl sok anyag majd a kötés felett. Érdemes egy kör alakú kartonlapot vágni alapnak, amelyre a gasztroajándékot helyezzük. Majd együtt tegyük őket a kivágott anyag közepére, fogjuk össze a tenyerünkben a széleket, és kössük át szalaggal.

Kellemes kreatív pillanatokat kívánok mindenkinek!

Karácsonyi édes süti receptek itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!