Erre figyelj, ha mézet vásárolsz a boltban

A téli időszakban valószínűleg sokkal többször kerül méz a kosarunkba. Nézzük, mire kell figyelnünk, ha ilyen terméket vásárolunk.

Fontos kérdéssel fordultak a napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Egy levélíró arra volt kíváncsi, hogy milyen a jó méz, illetve vásárlóként mire érdemes igazán figyelni. A választ a Nébih közösségi oldalán osztották meg, a Házipatika pedig összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

Erre figyelj, ha mézet vásárolsz a boltban

A lezárt üvegben lévő termék ízét, illatát sajnos nem tudjuk megállapítani, de a színe és az állaga önmagában is árulkodó lehet

– írta a Nébih. A jó méztől elvárjuk, hogy folyós legyen, ezért is ijedhetünk meg, ha kikristályosodik, pedig ez egy teljesen természetes folyamat, melynek mértéke – akárcsak a méz színárnyalata, az íze és illata – a nektárt adó növény típusától függ.

Magyarország egyik legkedveltebb mézfajtája az akácméz, mely általában világossárgás színű, kissé hígabb, kristályosodásra kevésbé hajlamos.

Azonban, ha erősen kikristályosodott »akácméz« feliratú termékkel találkozunk, vásárlóként okkal gyanakodhatunk arra, hogy valószínűleg repcemézzel kevert vagy keveredett akácméz lehet

A hársméznek sötétebb sárgás színe van, és kifejezetten hajlamos a kristályosodásra, ahogyan a napraforgóméz. Utóbbi például 100 százalékban is képes bekristályosodni, akár egy tömbbé is összeállhat télire.


Még több a mézről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...