3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy béna üvegtál

Biztos sokunk konyhájában lakik egy masszív, mégis törékenynek tűnő, sokszínűen bevethető, mégis unalmasnak ható, kiváló kulináris adottságokkal rendelkező, mégis gyakran lenézett üvegedény, amit jénainak hívnak. De mégis mik ezek a kettős érzések a tállal kapcsolatban, és hogyan lehetne őket eloszlatni? Talán a legjobb út a megismerés felé néhány egyszerű, de nagyszerű recepten keresztül vezet? Egy próbát mindenképpen megér!

Ha otthon, a konyhaszekrény előtt állva feltennénk magunknak a kérdést, hogy az esti vacsorára készülő húst inkább tepsiben vagy inkább jénaiban süssük, valamiért nagyobb valószínűséggel nyúlnánk a fémedény, semmint az üvegtál irányába. Tényleg nehezen érthető ez az averzió a jénai tállal szemben, főleg azért, mert a ritkás használata ellenére továbbra is polchelyet foglal szinte az összes magyar konyhában. Tehát tároljuk, de alig használjuk. Pedig az átlátszó falú, edzett jénai bizony meghálálná, ha gyakrabban tolnánk a sütőbe – előnyeit és képességeit ecsetelhetnénk szavakkal, de hatásosabb marketingfogás, látványosabb reklám (és hasznosabb tartalom) születik akkor, ha a szavak mellé konkrét tanácsok, receptek is társulnak. Lássuk hát ezeket!

3 recept segítségével megmutatjuk, hogy a jénai nem csak egy béna üvegtál

A jénai tál szuper tulajdonságai, képességei:

  • Amennyiben egy ép szettel rendelkezünk, a jénai tálunkat két részre (egy sekélyebbre és egy mélyebbre) bonthatjuk. Ez több szempontból is előnyös, illetve több elkészítési módot is lehetővé tesz.
  • A sekélyebb fél egyrészt funkcionálhat tetőként, ha a jénait zárva szeretnénk használni. Ilyen módon az alapnyagokból felszabaduló gőz bent ragad, így puhítva az ételt. Ezen kívül az ízek is a tál alján összegyűlő szaftban vagy magában az ételben maradnak.
  • Természetesen a sekélyebb tető a saját jogán is jénai: kisebb adagokat vagy olyan ételeket süthetünk benne, amelyeket nem kell rétegezni.
  • A mélyebb félre ugyanúgy igazak a fent leírtak, csak pepitában: rétegezett, masszívabb fogásokat süthetünk benne, illetve zárt térben történő jénais sütés esetén ebbe a félbe pakolhatjuk a húst, zöldséget, amit csak szeretnénk.
A jénaiban egyszerre sülhet a köret és a főétel
  • Nemcsak sütésre, de egyszerre esztétikus prezentálásra is alkalmas a jénai tál: érdemes benne olyan fogásokat készíteni, amelyek szép rétegesek, így az asztal közepére helyezve jól mutatnak majd.
  • Az üvegnek (átlátszó mivoltán kívül) további kihasználható tulajdonsága annak hővezetési képessége. Ugyan eleinte nehezen veszi fel a hőt, és viszonylag gyorsan leadja azt, miután kivettük a sütőből, mégis, amíg bent tartjuk a forróságban, egyenletesen adja át az ételeknek. Ez azt jelenti, hogy a húsok, zöldségek és egyéb finomságok gyorsan és egyszerre készülnek majd el.
  • A jénai sütési módjánál fontos kiemelni, hogy az üveg minimális barnulást képes csak biztosítani. Így, ha olyan ételekre vágyunk, amelyek körben, ahol az edénnyel érintkeznek, alaposan karamellizálódnak, válasszunk inkább egy fémtepsit. Persze, olyan fogások is akadnak, ahol a barnulás hiánya épp előny: ezekhez tökéletes választás a jénai.

A jénai teteje: sekély, de nem sekélyes, és zsírmentesen süt

Ugyan a legtöbben húsételekkel asszociálják a jénai tálat, az üvegedény ugyanannyira alkalmas vegetáriánus fogások készítésére is. Erre talán az egyik legjobb példa a prézlis karfiol, ami a maga nemes egyszerűségével kerámia- vagy üvegedényben lesz tökéletes.

Fontos ugyanis, hogy a puhára párolt karfiolrózsák illetve a melléjük kanalazott ízes tejföl ne kezdjen el nagyon pirulni, barnulni.

A prézlis karfiol receptjéért kattints a képre!

A jénaiban mindez meg is történik, ráadásul még vajjal/olajjal sem kell majd kikennünk az üvegedényt, bőven elég, ha a zöldség alá kanalazunk valamennyit a tejfölből. A jénai ugyanis képes zsiradékmentes sütésre, sőt, mi több, majdnem teljesen ragadás/tapadásmentes edény, ami egy rövidke beáztatás után könnyen tisztítható.

Mivel a prézlis karfiol nem egy masszív étel, érdemes a jénai felső, sekélyebb felében sütni. Így a domborzatosan kitüremkedő, prézlivel beszórt részeknek lesz alkalmuk kellően aranybarnára pirulni.

A prézlis karfiol receptjéért kattints a képre!

A komplett jénai: puhára párol és újraértelmezi az „egytálétel” kifejezést

Persze nem beszélhetnénk úgy a jénairól, hogy ne ejtenénk szót azokról az isteni húsételekről, amelyek az üvegbörtön falain belül sülnek tökéletesen szaftosra. Mégiscsak ebben a legjobb a tál: a különböző pácolt szeletek előpárolására, majd felülről történő lepirítására.

Ugyanis, ha a sütés kezdetén tetővel lezárva helyezzük az ételt a sütőbe, az odabent felszabaduló pára és gőz mind bennragad. Ijedezni nem kell, ugyanis ez abszolút egy pozitív dolog: mind a húsokat, mind a köretként melléjük helyezett zöldségeket képes plusz folyadék hozzáadása nélkül teljesen puhára főzni, átpárolni.

A tepsis mustáros tarja receptjéért kattints a képre!

Ugyan az így kapott húsok végtelenül szaftosak lesznek, hiányolni fogják azt a pirult külsőt és aromát, ami a legtöbb sült húsétel szimpatikus jellemzője. Szerencsére azért erről sem kell lemondanunk, ha jénait használunk – a zárt térben történő párolás után, a fedőt leemelve biztosíthatjuk a hő felülről történő áramlását, magyarán rápiríthatunk a hússzeletekre.

A tepsis mustáros tarja receptjéért kattints a képre!

A fenti elmélet kiváló és ízes gyakorlati megnyilvánulása a képeken is illusztrált mustáros tarja, ami hagymákkal és újburgonyával együtt sül tökéletesre a jénaiban. A sertés mustárral, mézzel és fokhagymával ízesített szaftja nem vész kárba, azt szomjasan beisszák az alatta elterülő zöldségek. A végeredmény ugyan fáradságos munkával elért főételnek tűnhet, mégis az egyik leglustább egytálételek egyike.

A jénai alja: magamutogató rétegek, szaftos szuflék és felfújtak melegágya

Természetesen az édességek sem maradnak ki ebből a jénais körből – annak ellenére, hogy a legtöbb süteménynek jobban esik a fémes környezet, a tepsi (ettől kapják ugyanis csodásan barnára, sőt, olykor ropogósra pirult szélüket/aljukat), akadnak bőven olyan desszertek is, amelyek kerülik az ilyen drasztikus pirulásokat.

A szuflék, felfújtak például ilyenek, ezek közül pedig nincs is jobb szemléltető példa a jénai tál kiválóságára, mint a máglyarakás. Egyrészről azért, mert ennek az édességnek épp csak annyit kell barnulnia a szélen, hogy az ne legyen zavaró, msárészt azért, mert az üveg átlátszó ablakán szeletelés előtt megcsodálhatjuk az egymásra simuló rétegeket.

A máglyarakás receptjéért kattints a képre!

Nem semmi látvány egy ily' módon prezentált máglyarakás: a vendégek már a kóstolás előtt kapnak egy igen hatásos ízelítőt arról, hogy mi is vár rájuk. Mivel a máglya egy igencsak masszív, impozáns sütemény, szüksége van a helyre, így tökéletes fekhelyet biztosíthat neki a jénai tál mélyebb, alsó része.

Ne aggódjunk a takarítás miatt sem: még egy ilyen édes, cukros finomság után is meglepően könnyű lesz elmosni a tálat, csak előtte áztassuk be egy kicsit.

A máglyarakás receptjéért kattints a képre!

Fotók és receptek: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas gasztroprojekt, ami érdekelhet:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Heti Menü – Nyári egytálételek hússal és hús nélkül, 7...

Különleges egytálételekkel, baszk lecsóval, töltött kápiával, könnyű rakott kellel, tojásos nokedlivel, de meggy-, karfiol-, zöldség- vagy karalábélevessel is készültünk a hétre, nem is beszélve a szezonális édességekről. Áfonyás keksz, málnahab, citrompite, csokifagyi, meggyes piskóta? Nehéz lesz választani! Heti menü itt: