Jelentős a túlsúlyod? Attól még elkezdhetsz sportolni!

Szeretnél elkezdeni mozogni, de túlsúlyod miatt nem mersz belevágni? Megmutatom, hogy fogj hozzá!

Természetes, hogyha van rajtad plusz 20-25 kg vagy akár még ennél is több felesleg, nehezen kezdesz bele a testmozgásba, hiszen nagy lelkierő kell ahhoz, hogy senkivel és semmivel nem törődve lemenj az edzőterembe, vagy csak kimenj a szabadba és elkezdj mozogni.

Tapasztalataim szerint sok túlsúlyos nő egyszerűen retteg attól, hogy megszólják őket edzés közben, akár a szabadban, akár egy konditeremben sportolnak, vagy esetleg egy csoportos edzésre mennek, pedig ettől nem kell tartani.

Sosem késő elkezdeni

1. A célod lebegjen a szemed előtt!

Első lépésként éppen ezért érdemes kitűzni magad elé egy vagy akár több célt is, amit mozgással szeretnél elérni. Miután ez megvan, gondold végig, hogyan érheted el mindezt lépésről lépésre, anélkül, hogy bárki vagy bármi eltántoríthatna. Ebben nagy segítség lehet számodra egy személyi edző, aki segít összeállítani egy megfelelő zsírégető edzésprogramot, és felhívja a figyelmed a következő időszakban várható nehézségekre.

Írd fel az egészet egy papírra és tedd ki egy jól látható helyre, hogy minden reggel eszedbe jusson miért is dolgozol.

Olvastad már?

Ints búcsút az "integetőizomnak"!

2. Nézz szembe a problémával!

Mielőtt belekezdenél az edzésekbe, vizsgáltasd ki magad! A nagy túlsúly nem csak esztétikai probléma, sajnos ebben az esetben a betegségekre is nagyobb esély van. Különösen a szív- és érrendszeri betegségek, a kettes típusú diabétesz, valamint a gerinc- és ízületi problémák kialakulása gyakori, amit az edzések során is figyelembe kell venni. Éppen ezért fontos, hogy te és az edződ is képben legyetek.

Olvasd el Szilvi történetét!:

-40 kg, fokozatosan: ez Szilvi története

3. Válaszd a leghatékonyabb edzésformát!

Ahhoz, hogy hosszútávon be tudd építeni az életedbe a mozgást és a próbálkozásaid ne csak tiszavirág életűek legyenek, bizony fontos, hogy tisztában legyél vele, hogy mi számodra a legjobb, leghatékonyabb mozgásforma és hogy azt milyen intenzitással kell végezned ahhoz, hogy az edzéseid alatt szervezeted valóban a zsírraktárakból nyerje az energiát.

Kiváló választás lehet az úszás, a gyaloglás, a nordic walking, a biciklizés, a túrázás, vagy bármilyen más közepes intenzitású cardio jellegű mozgás. Fontos, hogy ne legyen túl intenzív az edzés, egyrészt a zsírégetéshez oxigénfelvétel szükséges, ami közepes intenzitású edzésnél valósul meg a leghatékonyabban, másrészt a plusz kilók nagyon megviselik az ízületeket. Lehetőség szerint kerüld az ugró mozdulatokkal járó edzéseket, ezek nagyon gyorsan megemelik a pulzusod és az ízületeidnek sem tesznek jót, helyette 60 perc közepes intenzitású edzés tökéletesen megfelel zsírégetésre.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!:

Pulzuskontroll kezdőknek

4. Pulzuskontrollal a sikerért!

Az első időszakban mindenképpen használj pulzusmérő órát az edzésekhez, hogy megtapasztald mennyi terhelés kell ahhoz, hogy zsírégető zónában edz. Ez nagy túlsúly esetében azért nagyon fontos, mert így nem fogod túlterhelni magad. Ebben az időszakban könnyen felszökhet a pulzusod edzés közben, hiszen a tested nincs még hozzászokva a terheléshez. Ilyenkor ne ijedj meg, kicsit lassíts a tempón és a pulzusod is lassan vissza fog kerül a megfelelő tartományba.

5. Élvezd!

Van még egy nagyon fontos dolog, amiről sokszor megfeledkezünk, pedig nagyon sokat hozzátesz az edzések sikerességéhez. Olyan sportot válasszunk, amit élvezettel űzhetünk, mert attól a pillanattól kezdve, hogy megismerjük a mozgás felszabadító erejét és élvezzük amit csinálunk, sokkal könnyebb lesz hosszútávon beépíteni az életünkbe a mozgást.

Hozzászólások (1)

Törölt felhasználó

Egyetértek a cikkben leírtakkal :) Bár nekem nincs komoly túlsúlyom, sokáig mégis féltem konditerembe járni, mert tartottam t?le, hogy bántanak majd a küls?m/ügyetlenségem miatt. Ez a félelmem teljesen megalapozatlannak bizonyult - mindenki kedves és segít?kész volt, fel se merült, hogy kigúnyolnának. Ha nagyobb túlsúllyal rendelkez? embert látok edzeni, én személy szerint csodálatot és megbecsülést érzek iránta, amiért próbál tenni a probléma ellen. A lényeg, hogy teljesen indokolatlan dolog félni attól, hogy megszólnak majd :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.