Januári gasztrolapszemle

A decemberi lapszembe után most januárban is lecsaptunk a friss számokra, és megnéztük, mit készítenek a gasztroújságírók és bloggerek az év első hónapjában.

Tv Paprika Magazin - január

90 oldal - 595 Ft

Egy sülttel nyitunk, a címlap alapján lesz még halkonzerv, varázslatos kelet és jól öltözött saláták. Egy kis cédula jelzi, hogy a lap C-vitamint tartalmaz - ezt még nem tudom értelmezni. Az egy leheletnyit zen-buddhista bevezető után jönnek a hírek-érdekességek, majd belevágunk a közepébe: jönnek a húsok. Marha.zip. Biztosak vagyunk benne, hogy erre külön emberük van.. Takarékoskodunk egy kicsit Jamie-vel, aztán elmerengünk azon, hogy mi a fészkes fene az a pirburg és párkáp - jön a köretek világa. Következnek a beígért jól öltözött saláták, és valóban, ezekkel a színes fogásokkal már a szemünk is jóllakik. Egy kis szakácskönyves kitekintő, avagy óda Horváth Ilonához, majd egy éles váltással már partyba indulunk egy adag frissen sült pogácsával a hónunk alatt. Elérkezünk a halakhoz, ahol a Heringettét! alcímet olvasva azért eltörik bennem valami. Gyorsan tovább is suhanunk a semmiségekhez, amiket az ünnepi túlevés után ajánlanak, majd értelmet nyer a C-vitaminos cetli, és alternatívát kapunk az elfonnyadt fűszernövények felhasználására is. Ezt követően úszunk a mousse-okban, egészen a közel-keletről érkező desszertekig. A végére marad a torma, a chips és még egy kis citrus, na meg persze Winkler Róbert és a maltodextrin.

Kedvenc: Pisztáciás tejberizs

GoodFood - január

106 oldal - 795 Ft

A címlap egy tortával támad, az ígéretek között a szezon ászai, spórolós, maradékos trükkök és marokkói menü szerepelnek. A beköszönő alapján a szürke, nehezen induló, spórolós első hónapot igyekeznek feldobni. Hát lássuk! A korábbi megjelenés miatt még van egy kis szilveszteri áthallás, de ez érthető. A napi menük után itt is előkerülnek a köretek és persze a gyors receptek. Végre egy kis Lou Lou! - az újranyitás kapcsán rendhagyó séfportrét olvashatunk Rudits Károly és Nagy Attila főszereplésével. Őket követi az Egészségesen rovat, gluténmentes, vegetáriánus és végül vitamindús fogásokkal. A Konyhatrükkökben a maradékból készíthetünk frisset, majd jön a címlapról már ismerős csokoládés-narancsos réteges torta azoknak, akik kihívást keresnek még az ünnepek után is. Szilveszteri skandináv receptek, avagy húsgolyóra fel! Saját készítésű mártások, salzburgi kirándulás, és diós receptek várnak a folytatásban. Lapozzuk át gyorsan az újévi menüt, és élvezzük a marokkói lakomát. Romantikus vacsorák, spórolós party-receptek és élményfőzés a Tefallal - ez jut a végére. A képek szépek mint mindig, a receptek is egyre barátibbak, csak ne felejtsük, hogy chipotle paszta és peri peri szósz mindig legyen otthon!

Kedvenc: Csokis-kókuszos banántorta karamellával

Vidék íze - január

58 oldal - 470 Ft

A januári szám nagyjából teljes egészében a szilveszterre koncentrál, ezt rögtön a címlapon is láthatjuk már. Disznótoros, anyukáink legjobb pogácsái, és hófehér téli torták várnak ránk. Varázslatos kelet - a "gíroszos" szó nyomtatásban való megjelenése fölötti megrökönyödésünkön lapozással igyekszünk enyhíteni. Téli örömök nagy kanállal, fejfájás elleni malac receptek, disznótoros, majd itt is felbukkannak a változatos köretek. A Sztárkifőzdében Nagy Zsolt színészt láthatjuk főzni, a sütőtöktortáját szívesen kipróbálnánk. Vacsora Gundel-módra, barhesz Rubin Esztertől, bulis receptek és a már említett pogácsák sora hajtogatási útmutatóval, trükkökkel. Az édenkert kincseinél felsorakozó "idegen tájakon termő, különleges gyümölcsöket" nem tudom hova tenni. Dinnye januárban? Babakó? Még az ilyenkor is a lehető legszélesebb zöldség-gyümölcs kínálattal rendelkező fővárosi delikáteszben is nehéz belefutni most ilyesmikbe.. de legalább megtudjuk, mi az a kuruba. Az egzotikus gyümölcsök mellé recepteket .is kapunk kicsit már józanabb alapanyag választás mellett. Jön még egy kis tarte tatin, bemutatkozik a Bors GasztroBár, illetve a Lila Zongora Kertvendéglő, téli vitaminkúrát tartunk csirkével, a végén pedig nagymamáktól örökölt sütemények és fehér torták között válogathatunk.Kedvenc: Kókuszos-chilis édesburgonya-leves - Csak a Bors!

Blikk Nők Konyha - január

42 oldal - 255 Ft

Itt is egy sütemény a főszereplő a címlapon, az édesség mellett pedig sok zöldséget és melengető ízeket ígérnek. Rögtön egy egyveleggel indítunk, kalendárium, könyvajánló, bazár, van itt minden... Jön a téli piac fűszeres lencseleves, téli tökös pite, tarte tatin. Ezt követően egyszerű fogásokat kapunk a hét minden napjára, majd olcsó recepteket és tanácsokat Cseh János séftől. Jönnek a további, gyanítom, hogy már a január védjegyévé vált hívószavak: "kevés pénzből", "kiadós" és "laktató". Rágcsáljunk! - na, azért ők is számítanak arra, hogy mulatunk még szilveszter után is. A Baráti vacsoráknál megtaláljuk a címlapos süti receptjét is, csak azt nem értjük, hogy mit kell főzni 2-3 órát egy sűrített tejkonzerven? A kisebb sokk után kiderül, milyen sokoldalú a fahéj, de kapunk receptkártyákat és grépfrútos finomságokat is. A Főzőiskola extra részből megtanulhatunk házi majonézt, sűrű vaníliaszószt és egyéb, nagyobb kihívást jelentő szószokat készíteni. Ezután következik a jutalom, jöhetnek a desszertek: mákos, körtés, túrós, meggyes, a végére pedig egy krémes-kivis sütemény.

Kedvenc: Pisztáciás aranygaluska

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk