Ízesített vajjal gyorsan és finoman

Fűszervajat keverni nem nagy ördöngösség, gyorsan megvan, és a vele készített ételek sokkal, de sokkal finomabbak lesznek. Nézzük, mit és hogyan kutyulj!

A vajat zsírossága miatt igen sokáig eltarthatjuk a hűtőben, és speciális vajtartóban akár a konyhapulton is. A legtöbb étel, például, rántotta, omlett, egy szelet hús sokkal finomabb, ha vajjal készítjük. Ennél már csak akkor lehet jobb, ha ízesített vajjal dolgozunk. A házi fűszervaj elkészítése pedig nem nagy kunszt, úgyhogy essünk neki azonnal, mutatjuk, hogyan!

Tormás fűszervaj recept

Végtelen elkészítési lehetőség

Csak pár friss fűszernövény, valamilyen hagyma, zöldség vagy sajt, és máris ízletesebb, változatosabb lesz a reggeli pirítósod. Egy szelet barnakenyér kapros-újhagymás vajkrémmel és füstölt lazaccal a tetején vagy kéksajtos magos kenyér egy szelet sonkával, nem isteni? De itt még nincs vége, ez csak a reggeli volt.

Fűszervaj recept

Csípős chilis fűszervajjal sült csirkeszárnyak, kijevi fűszervajas csirke vagy fokhagymás-petrezselymes fűszervajas fehér húsú halszelet. Egy natúr csirkemell fényes fűszervajas szósszal és párolt rizzsel tálalva. Leves tetejére cseppentett színes fűszervajkarikák, vagy ebben pirított zöldségek. Süss, pácolj saját ízesítésű vajjal!

Olívás fűszervaj recept

Hogyan?

Használj szobahőmérsékletű, sótlan vajat. Ha éppen a hűtőből vetted ki, és nincs sok időd a bekeverésre, vágd kicsi kockákba, és úgy tedd a keverőtálba - mire összevágod a többi hozzávalót, megpuhul a vaj is. A puha sajtokat beletördelheted, a keményebbeket inkább reszeld. A zöldségeket, olívabogyót és friss fűszereket aprítva add a keverékhez. Csak ez után sózd, borsozd ízlés szerint, villával habosítsd. Az így elkészült keveréket kanalazd egy frissentartó fóliára, tekerd fel henger formába. Két vén tekerd meg jól a csomagot, hogy szép duci legyen, és mehet is a hűtőbe, hogy formára dermedjen. A fólia eltávolításával szeletelheted, éppen annyit vághatsz le belőle, amennyire szükséged van. Hűtőben egy hétig, mélyhűtőben egy hónapig is eláll.

Ezeket olvastad már?

Kedvenc ízösszeállítások

Zsályás-kéksajtos fűszervaj

Hozzávalók: 250 g vaj, nagyszemű tengeri só, frissen őrölt bors, 75 g kéksajt, 1-2 ek aprított zsályalevél. Használd: marha steakhez, sertésszűzérmékhez, pirítósra.

Csípőspaprikás fűszervaj recept

Sült- és füstöltpaprikás fűszervaj

Hozzávalók: 250 g vaj, 1 nagy sült vagy grillezett kápia héj és mag nélkül felkockázva, 2 ek friss kakukkfű aprítva, 1 ek füstöltpaprikapor, nagyszemű tengeri só és frissen őrölt bors. Használd: sült csirkéhez, omlett tetejére, bármilyen paprikát igénylő ételt feldob, változatosabbá, ünnepélyesebbé tesz.

Illatos fűszervaj

Hozzávalók: 250 g vaj, nagyszemű tengeri só, frissen őrölt bors, 1 ek reszelt ciromhéj, 1 kicsi fokhagyma reszelve, 3-4 ek frissen aprított tárkonylevél / vagy 1-2 ek kakukkfűlevél / vagy ugyanennyi rozmaring illetve zsályalevél. Maximum 2-féle friss fűszernövényt tegyünk hozzá. Használd: húsokhoz, halhoz vagy zöldségekhez.

Itt a grillszezon - ez lesz a legjobb újító ízbombád idén!

Legújabb receptek

Gesztenyekrémes keksztekercs

Keksztekercs, kókusztekercs, kókuszgolyó - mind hasonló téma, mégis mindegyik egy kicsit más. Most a keksztekercs gesztenyekrémmel és kókusszal elegyedik. Mi ezt a kombót is imádjuk.:) ...

Turbolyás varenyiki

A varenyiki nagy kedvencem. Darált hússal, húsos szalonnás burgonyával szoktam tölteni. Most a kapor helyett a saját kertemből való turbolyával készítettem el, nem utoljára. Keverhető a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bodzaszörp tartósítószer nélkül

Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...

Elállós bodzaszörp

Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...