Amikor találkozol a nagy Ővel, de ő már épp eljegyzett valakit
a.k.a
Cherrymisu életre-halálra
- mascarpone (igen, jól érzed, a legnagyobb kiszerelésben)
- fél liter habtejszín (nézd, most minek finomkodjak, ha tejszín kell, akkor fél liter kell)
- két kocka gesztenyepüré (mit kocka?…tömb!)
- 2 tojássárgája
- 1 üveg meggybefőttvagy egy csomag fagyasztott meggy
- 3 bögre tej, amennyiben fagyasztott meggyed van
- rum (szerintem most igazán ne aromázzunk, mást vett el, érted? Nem? Akkor máshogy fogalmazok: nem téged. Kell a rum. )
- 4-5 ek cukor, ha úgy érzed, ennyi, itt már nem lesz többé senkivel semmi
- vagy 2 ek stevia/xillit, amennyiben él benned még valahol egy madarakkal dalolva kelő Hamupipőke
- 2-3 csomag jó minőségű babapiskóta
- na és persze T fuckin’ B (elnézést, csak ilyenkor előtörnek az emlékek, és fáááááj) azaz tonkabab
- Öntsd ki a meggybefőtt levét egy tálba, és a léhez add a rumot. Hivatalosan 3 kupaknyit, nem hivatalosan úgyse látjuk, mennyit raksz bele.#jankanéni
- Ha fagyasztott meggyed van, öntsd a kis rumocskádat kb. 3 bögre langyos tejhez.
- Verd fel a mascarponét a két kocka gesztenyepürével, 2 tojássárgájával, a cukorral/édesítővel, és reszelj bele tonkababot is.
- Külön egy nagyobb tálba verd fel a fél liter tejszínt habbá.
- A hab egyik felét keverd a mascarponés krémhez.
- Vedd elő az indokolatlanul nagy üvegtálad.
- Forgasd meg a piskótákat a rumos meggylébenvagy rumos tejben. Rakd le az első réteget az üvegtálba.
- Jöhet rá a mascarponés, gesztenyés hab.
- Erre a meggy.
- Majd újabb áztatott piskóta, mascarponés hab, meggy.
- És megint.
- És megint.
- És megint.
- És …igen, megint. (Na, ezért kell az indokolatlanul nagy üvegtál!)
- A végén halmozd az egészre a felvert tejszínhabunk másik felét, designként dobj rá még néhány szem meggyet a lelked miatt.
- Pihentesd a hűtőben 2 órát.
„Ghosting”
a.k.a.
Pavlova
- 6 nagyobb tojásfehérje
- Biztos fog majd írni, csak most épp a 3. világ gondjain dolgozik, de nagyon.
- 20 dkg (10 ek kristálycukor)
- Én néha úgy érzem, Hulk-csuklóm van, ilyenkor inkább a 2 ek Stevia vagy Xillit játszik.
- félénk…asszem ráírok még 1x vagy inkább 5x
- 1 tk ecet (balzsamecet az igazi)
- Hirtelen megijedt az érzéseitől, olyan kis érzékeny.
- akár kis vanília- és/vagy rumaroma
- Biztos azt, hiszi, jobbat érdemlek.
- elfekvőben lévő tonkabab :)
- Pedig azt mondta, ilyen vicces lánnyal még nem találkozott.
- habtejszín
- …hogy neki lettem kitalálva.
- málna/meggy/áfonya/eper/mangó/maracuja/banán
- Vagy kelkáposzta, marharagu, aszpikos malacpofa. Mindegy, csak üssön! - MIÉRT NEM ÍÍÍR?
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Verd fel géppel habosra a fehérjéket. Vagy gép nélkül, izomból, ha úgy jön. Add ki!
- Mikor már kellően „ghost”-os, forgasd bele a cukrot, az ecetet, az aromákat, némi reszelt tonkababot, és dolgozd meg még egy kicsit.
- Egy tepsibe fektess le sütőpapírt, majd evőkanállal halmozd rá a habot.
- Ha épp hamupipőkés, bűbájlelkű állapotban vagy, az evőkanál hátlapjával szép hullám-vagy csúcsmintákat húzhatsz a habba.
- Amennyiben az 5-ös pont nem játszik, és lelked épp egy Prodigy/Sepultura számban züllik, akkor csapasd ki az egész habot érzéketlenül a sütőpapírra, jó lesz az. #szarokafarmra
- Tedd be a sütőbe, és rögtön vedd le a hőfokot 150-re.
- Süsd kb. 60-75 percig.
- Na, ha minden rendben ment, mostanra már írt is neked…vagy várjál… :D :D :D
- Ha az oldala már ropogósra sült, de belül még rezeg, az a jó. Kész van.
- Hagyd hűlni, majd verd fel cukorral vagy anélkül a tejszínhabot, halmozd a tetejére, és tegyél rá bármit, ami örömöt ad.
- Disney-módban: málna, eper, maracuja, Barbie-album-matricák.
- Metálmódban: legós halálcsillag és/vagy egy függőlegesen a habba döfött Black n decker.
Senki nem mondta, hogy könnyű lesz
a.k.a.
Challah
a.k.a.
Az igazi fonott kalács
/ tejmentes :) /
- 70 dkg finomliszt (1ek = kb. 2 dkg szóval ez 35 ek … és csak 4-es lett a matek érettségim, érthetetlen…)
- 5 ek méz
- 2 egész tojás + 2 tojássárgája
- 7 dkg / 1 dl olívaolaj
- 1 tk vaníliaaroma vagy 1 csomag vaníliás cukor
- 1,5 dl langyos víz
- 10 dkg (1,5 csomag) instant/kocka élesztő
- csipet só
- Ha szereted: egy bögre mazsola/aszalt áfonya beáztatva rumaromás meleg vízbe 10 percig (és utána ugyanezt a rumos meleg vizet használhatod a fenti langyos víz helyett…őrület, nem?)
- Ha szereted: 2 tk fahéj
- És mit hagytam ki? Igen? Na, mit?
- Mondd T, mondd O, mondd N, mondd K, mondd A, mondd BAB!
- Csapj össze minden hozzávalót egy nagy tálba, és persze ne hagyd ki a tonkababreszeléket sem.
- Csak arra figyelj, hogy az elején a sót és az élesztőt ne egymás mellé vagy egymásra szórd. Ők ekkor még nem barátok. (Spoiler: idővel összebandáznak.)
- Kezdheted az összekeverést egy evőkanállal, de később úgyis bele kell nyúlnod, úgyhogy szerintem ne bénázzunk. Mosd meg a kezed, és ess neki. Igen, dzsuvás leszel. És?
- Szép lassan össze fog állni egy kis batyuvá, még akkor is, ha pereg itt-ott.
- És akkor most jön a legjobb rész: ütöd…érted? ÜTÖD! Fogod a kis gömböcödet, és szégyentelenül meg Rocky-zod. Ne simogasd, ne paskold! Nyomd bele az öklödet, adj le egy sorozatot, és képzeld oda bárki fejét. Csináld ezt 10 percig! Igazán terápiás sütés ez. Kiadod a dühödet, frusztrációdat, és cserébe egy sima, rugalmas, édes kis gömböc nézd majd vissza rád. Amikor már azt érzed, túl ártatlanul tekint rád ez a kis csoda, na, akkor jöhet a simogatás, a szeretetteljes masszázs még vagy 5 percig. Érezd, ahogy lenyugszol, és egy csodás szimbiózis alakul ki közted és az életre kelő tészta között. (Itt morzsoljunk el egy meghatódott könnycseppet.)
- Tegyél egy pici olajat egy tál aljába, helyezd bele a szép tésztádat, szórd meg kevés liszttel, fedd le egy konyharuhával, és tedd egy kellemes, meleg (nem forró!) helyre.
- Na, és most jön a türelem. Két, azaz 2 óra malmozás a Facebook- és Instaprofilja felett. Ne…ÍRJ!
- Vedd le a konyharuhát, és csodálkozz rá a tésztára: Nem hitted, hogy ekkor lesz, mi? #thatswhatshesaid :D
- Nyugodtan üss bele, amúgyis úgy hívogat, nem? Ettől újra összeesik, de az nem gond.
- Vágd/ oszd el 5 egyenlő részre, és mind az öt részt sodort, vagy húzd ki 5 egyenlő hosszú csíkra/hengerkére. (Hengerke…cseppet rózsaszínre sikerült ez a szó, bocsi :) )
- Most pedig fonunk :) Nyugi, fogom a kezedet virtuálisan: írd be a youtube-on, hogy „5-strand challah”, gyorsan megmutatják, hogyan kell.
- A fonott tésztádat helyezd egy sütőpapíros tepsire, takard le ismét konyharuhával, és jöhet a poén kedvéért még 60 perc nyünnyögés.
- Egy óra múlva a fonott tésztád felnőtt a feladathoz, hogy kisüssék.
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Egy tojássárgáját pár csepp vízzel keverj ki, és kend be vele a kalácsodat, ahol csak éred.
- Irány a sütő. Kb. 25 perc sütés utánnézz rá picit. Ha túl sötétre sült, takard le egy fóliával, és úgy süsd tovább még kb. 10 percig.
- És kész van. A tiéd.