Itt az új magyar film, a Hab! - Ízleld meg, milyen, amikor a szerelem a sütik közé költözik

Szeretnéd megízlelni, amikor a sütik közé költözik a szerelem? Pár fiatal megálmodta, és elkészítette a HAB című filmet, amelyben minden édes érzésüket megosztják veled! (x)

Van olyan filmes műfaj, hogy gasztromantikus komédia? Ha nincs, legyen! Néhány fiatal, az édességek témájára különösen fogékony filmkészítő ugyanis azt találta ki, hogy sütiben meséli el egy nagy szerelem történetét.
A beszédes című új magyar filmben, a HAB-ban egy különleges édességeket megálmodó, és egyébként is álmodozó természetű cukrászlány, valamint egy fogorvos próbálja együtt kifőzni, hogy megférnek-e ketten egy konyhában. És mert a két főszerepet Kerekes Vica és az itthon néhány filmben már felbukkant, de igazán valószínűleg csak ezzel a filmmel sztárrá váló Mátray László alakítja, egész biztos, hogy már a moziban minden néző megéhezik egy kis szerelemre. Meg persze néhány finom falatra.
A filmbeli színes, mesés, izgalmas sütemények nagy színészek nevét hordják: aki megkívánja, Barbra Streisandot, Robert Redfordot, Kate Winsletet vagy Ruttkai Évát és Latinovits Zoltánt kérhet a tányérjára, a ráadás pedig egy mazsolás Mácsai Pál!
Szerencsére a HAB forgatókönyvírója, Fekete Fruzsina a konyhában is otthonosan mozog, és a romantikus, vicces történetet receptekkel körítette. Az alábbiakban megmutatunk három sütireceptet, amely a szerelem legfontosabb fázisait önti krémbe, habba, nyalánkságba: a kezdetet, a csalódást és a végül érkező nagy felismerést. Filmnézés előtt vagy után ajánlatos kipróbálni őket. És persze: szerelem előtt, után vagy – ha úgy alakul – helyett is jólesik majd mindegyik.

Amikor találkozol a nagy Ővel, de ő már épp eljegyzett valakit

a.k.a

Cherrymisu életre-halálra

Találkozol vele. Egy perc alatt úgy érzed, ő az. Ő is. Jól egymásba is zuhantok. Csak egy aprócska szépséghiba van: épp most jegyezte el a több éves kapcsolatát. Hoppácska. Persze a nő szép, kedves, okos, még csak utálni se lehet. Saját ovit vezet, imádják a gyerekek, és a legenda szerint egyszer az ovi kertjében visszahozott az életbe egy haldokló szarvasbogarat a megfelelő potrohmasszázs-technikával. Persze az is lehet, hogy ez nem igaz.
Rohadtul fáj neked. De végül elveszi. És ettől még inkább szereted. Egy férfi, aki állja a szavát.
Akkor most vegyél szépen elő egy indokolatlanul nagy üvegtálat, és szerezd be a következőket:
Hozzávalók:
(ek=evőkanál, tk=teáskanál)
  • mascarpone (igen, jól érzed, a legnagyobb kiszerelésben)
  • fél liter habtejszín (nézd, most minek finomkodjak, ha tejszín kell, akkor fél liter kell)
  • két kocka gesztenyepüré (mit kocka?…tömb!)
  • 2 tojássárgája
  • 1 üveg meggybefőttvagy egy csomag fagyasztott meggy
  • 3 bögre tej, amennyiben fagyasztott meggyed van
  • rum (szerintem most igazán ne aromázzunk, mást vett el, érted? Nem? Akkor máshogy fogalmazok: nem téged. Kell a rum. )
  • 4-5 ek cukor, ha úgy érzed, ennyi, itt már nem lesz többé senkivel semmi
  • vagy 2 ek stevia/xillit, amennyiben él benned még valahol egy madarakkal dalolva kelő Hamupipőke
  • 2-3 csomag jó minőségű babapiskóta
  • na és persze T fuckin’ B (elnézést, csak ilyenkor előtörnek az emlékek, és fáááááj) azaz tonkabab
Elkészítés:
  1. Öntsd ki a meggybefőtt levét egy tálba, és a léhez add a rumot. Hivatalosan 3 kupaknyit, nem hivatalosan úgyse látjuk, mennyit raksz bele.#jankanéni
  2. Ha fagyasztott meggyed van, öntsd a kis rumocskádat kb. 3 bögre langyos tejhez.
  3. Verd fel a mascarponét a két kocka gesztenyepürével, 2 tojássárgájával, a cukorral/édesítővel, és reszelj bele tonkababot is.
  4. Külön egy nagyobb tálba verd fel a fél liter tejszínt habbá.
  5. A hab egyik felét keverd a mascarponés krémhez.
  6. Vedd elő az indokolatlanul nagy üvegtálad.
  7. Forgasd meg a piskótákat a rumos meggylébenvagy rumos tejben. Rakd le az első réteget az üvegtálba.
  8. Jöhet rá a mascarponés, gesztenyés hab.
  9. Erre a meggy.
  10. Majd újabb áztatott piskóta, mascarponés hab, meggy.
  11. És megint.
  12. És megint.
  13. És megint.
  14. És …igen, megint. (Na, ezért kell az indokolatlanul nagy üvegtál!)
  15. A végén halmozd az egészre a felvert tejszínhabunk másik felét, designként dobj rá még néhány szem meggyet a lelked miatt.
  16. Pihentesd a hűtőben 2 órát.
- …vagy várj csak!
- Vegyél inkább elő egy gigakanalat, dőlj rá érzéketlenül a kanapédra, és lapátolj. Most lehet.
- Most, mikor találkoztál a nagy Ővel, de Ő már eljegyzett valakit. De a Cherrymisu csak a tiéd. Életre-halálra.

„Ghosting”

a.k.a.

Pavlova

Megismerkedtek, teljesen odavan. Kezded te is megkedvelni, hiszen teljesen odavan. Kezdeményezel egy új randit, hogy még teljesebben odalegyen. Repes az örömtől, mivel…teljesen odavan. Soha többé nem ír. Tényleg odavan.
Ilyenkor csúszik legjobban egy igazi „Ghosting” süti. Liszt nélkül, persze. Hiszen biztos dagadt a csuklód, és ezért tűnt el. Nyilván…
Hozzávalók:
(ek=evőkanál, tk=teáskanál)
  • 6 nagyobb tojásfehérje

- Biztos fog majd írni, csak most épp a 3. világ gondjain dolgozik, de nagyon.

  • 20 dkg (10 ek kristálycukor)

- Én néha úgy érzem, Hulk-csuklóm van, ilyenkor inkább a 2 ek Stevia vagy Xillit játszik.

- félénk…asszem ráírok még 1x vagy inkább 5x

  • 1 tk ecet (balzsamecet az igazi)

- Hirtelen megijedt az érzéseitől, olyan kis érzékeny.

  • akár kis vanília- és/vagy rumaroma

- Biztos azt, hiszi, jobbat érdemlek.

  • elfekvőben lévő tonkabab :)

- Pedig azt mondta, ilyen vicces lánnyal még nem találkozott.

  • habtejszín

- …hogy neki lettem kitalálva.

  • málna/meggy/áfonya/eper/mangó/maracuja/banán
  • Vagy kelkáposzta, marharagu, aszpikos malacpofa. Mindegy, csak üssön! - MIÉRT NEM ÍÍÍR?
- Nyugodjon le mindenki a…!
- Ez a süti helyre rak.
Elkészítés:
  1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  2. Verd fel géppel habosra a fehérjéket. Vagy gép nélkül, izomból, ha úgy jön. Add ki!
  3. Mikor már kellően „ghost”-os, forgasd bele a cukrot, az ecetet, az aromákat, némi reszelt tonkababot, és dolgozd meg még egy kicsit.
  4. Egy tepsibe fektess le sütőpapírt, majd evőkanállal halmozd rá a habot.
  5. Ha épp hamupipőkés, bűbájlelkű állapotban vagy, az evőkanál hátlapjával szép hullám-vagy csúcsmintákat húzhatsz a habba.
  6. Amennyiben az 5-ös pont nem játszik, és lelked épp egy Prodigy/Sepultura számban züllik, akkor csapasd ki az egész habot érzéketlenül a sütőpapírra, jó lesz az. #szarokafarmra
  7. Tedd be a sütőbe, és rögtön vedd le a hőfokot 150-re.
  8. Süsd kb. 60-75 percig.
  9. Na, ha minden rendben ment, mostanra már írt is neked…vagy várjál… :D :D :D
  10. Ha az oldala már ropogósra sült, de belül még rezeg, az a jó. Kész van.
  11. Hagyd hűlni, majd verd fel cukorral vagy anélkül a tejszínhabot, halmozd a tetejére, és tegyél rá bármit, ami örömöt ad.
  12. Disney-módban: málna, eper, maracuja, Barbie-album-matricák.
  13. Metálmódban: legós halálcsillag és/vagy egy függőlegesen a habba döfött Black n decker.
- Fogyaszd egészséggel! :D
- (Nem, nem fog írni, és jobb is így. :))

Senki nem mondta, hogy könnyű lesz

a.k.a.

Challah

a.k.a.

Az igazi fonott kalács

/ tejmentes :) /

Vannak azok a napok, amikor majd megőrülsz, hogy felhívd, írj neki, megnézd a Facebook- story-ját (csak hogy lássa, hogy láttad - micsoda taktika). De tudod, hogy nem lehet. Nem lehet, mert még inkább úgy éreznéd, hogy oda a maradék méltóságod is. Na, ez az a pont, amikor nekiláthatsz a kalácsodhoz, a Senki nem mondta, hogy könnyű lesz-hez.
Hozzávalók:
(ek= evőkanál, tk=teáskanál)
  • 70 dkg finomliszt (1ek = kb. 2 dkg szóval ez 35 ek … és csak 4-es lett a matek érettségim, érthetetlen…)
  • 5 ek méz
  • 2 egész tojás + 2 tojássárgája
  • 7 dkg / 1 dl olívaolaj
  • 1 tk vaníliaaroma vagy 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl langyos víz
  • 10 dkg (1,5 csomag) instant/kocka élesztő
  • csipet só
  • Ha szereted: egy bögre mazsola/aszalt áfonya beáztatva rumaromás meleg vízbe 10 percig (és utána ugyanezt a rumos meleg vizet használhatod a fenti langyos víz helyett…őrület, nem?)
  • Ha szereted: 2 tk fahéj
  • És mit hagytam ki? Igen? Na, mit?
  • Mondd T, mondd O, mondd N, mondd K, mondd A, mondd BAB!
- Én a helyetekben most vennék nem kevés tonkababrészvényt, mert ezek után eléggé fel fog kúszni az ára…csak szólok. :)
- (és nem, ez nem bennfentes kereskedelem, nem „MarthaStewartozom” itt a tonkababbal :D #respectMartha #stillloveyouMartha)
Elkészítés:
  1. Csapj össze minden hozzávalót egy nagy tálba, és persze ne hagyd ki a tonkababreszeléket sem.
  2. Csak arra figyelj, hogy az elején a sót és az élesztőt ne egymás mellé vagy egymásra szórd. Ők ekkor még nem barátok. (Spoiler: idővel összebandáznak.)
  3. Kezdheted az összekeverést egy evőkanállal, de később úgyis bele kell nyúlnod, úgyhogy szerintem ne bénázzunk. Mosd meg a kezed, és ess neki. Igen, dzsuvás leszel. És?
  4. Szép lassan össze fog állni egy kis batyuvá, még akkor is, ha pereg itt-ott.
  5. És akkor most jön a legjobb rész: ütöd…érted? ÜTÖD! Fogod a kis gömböcödet, és szégyentelenül meg Rocky-zod. Ne simogasd, ne paskold! Nyomd bele az öklödet, adj le egy sorozatot, és képzeld oda bárki fejét. Csináld ezt 10 percig! Igazán terápiás sütés ez. Kiadod a dühödet, frusztrációdat, és cserébe egy sima, rugalmas, édes kis gömböc nézd majd vissza rád. Amikor már azt érzed, túl ártatlanul tekint rád ez a kis csoda, na, akkor jöhet a simogatás, a szeretetteljes masszázs még vagy 5 percig. Érezd, ahogy lenyugszol, és egy csodás szimbiózis alakul ki közted és az életre kelő tészta között. (Itt morzsoljunk el egy meghatódott könnycseppet.)
  6. Tegyél egy pici olajat egy tál aljába, helyezd bele a szép tésztádat, szórd meg kevés liszttel, fedd le egy konyharuhával, és tedd egy kellemes, meleg (nem forró!) helyre.
  7. Na, és most jön a türelem. Két, azaz 2 óra malmozás a Facebook- és Instaprofilja felett. Ne…ÍRJ!
  8. Vedd le a konyharuhát, és csodálkozz rá a tésztára: Nem hitted, hogy ekkor lesz, mi? #thatswhatshesaid :D
  9. Nyugodtan üss bele, amúgyis úgy hívogat, nem? Ettől újra összeesik, de az nem gond.
  10. Vágd/ oszd el 5 egyenlő részre, és mind az öt részt sodort, vagy húzd ki 5 egyenlő hosszú csíkra/hengerkére. (Hengerke…cseppet rózsaszínre sikerült ez a szó, bocsi :) )
  11. Most pedig fonunk :) Nyugi, fogom a kezedet virtuálisan: írd be a youtube-on, hogy „5-strand challah”, gyorsan megmutatják, hogyan kell.
  12. A fonott tésztádat helyezd egy sütőpapíros tepsire, takard le ismét konyharuhával, és jöhet a poén kedvéért még 60 perc nyünnyögés.
  13. Egy óra múlva a fonott tésztád felnőtt a feladathoz, hogy kisüssék.
  14. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
  15. Egy tojássárgáját pár csepp vízzel keverj ki, és kend be vele a kalácsodat, ahol csak éred.
  16. Irány a sütő. Kb. 25 perc sütés utánnézz rá picit. Ha túl sötétre sült, takard le egy fóliával, és úgy süsd tovább még kb. 10 percig.
  17. És kész van. A tiéd.
- Ugyan ütötted, verted, szeretted, hagytad, fontad, hagytad, kented, sütötted. De hát, tudod…
Senki nem mondta, hogy könnyű lesz. :)
A recepteket Fekete Fruzsina készítette.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

A legfinomabb hókifli

Ezeket a hókifliket a mandula és a mogyoró teszik igazán karakteressé. Sokáig eláll, ezért jóval karácsony előtt elkészíthető. Szeretettel ajánlom a tortaváltozatát is!