Ismerjük meg a szürkemarhát!

Egyre egészségtudatosabban élünk, ezért szeretnénk ismerni a főzéshez felhasznált húsok eredetét, minőségét. Most az egyik őshonos fajtát, a szürkemarhát mutatjuk be. (x)

A Magyar szürke szarvasmarha vagy más néven magyar szürkemarha a Magyarországon őshonos, törvényileg védett háziállatok egyike. Valódi hungarikum, amely szépségével, szilajságával, őserőt sugalló impozáns megjelenésével Magyarország világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik.

Miért olyan finom a húsa?

Mert a szürkemarhák egész nyáron a szabadban legelnek, télen pedig a nyáron lekaszált réti szénát fogyasztják. A legeltetésnek köszönhetően az állatok nemcsak füvet, hanem olyan gyógy- és fűszernövényeket (pl. kakukkfüvet, kamillát, rozmaringot, mentát) is fogyasztanak, amelyek egészségesek, és amelyeket konyhánkban is rendszeresen használunk. Ezen aromák mind a zsírokban raktározódnak el, főzéskor-sütéskor pedig felszabadulnak. Ennek köszönheti a szürkemarhahús különleges, vegetális ízét.

Távol-keleti marhahúsos tészta recept

Feldolgozott termék vs nyers hús

A belőle készült szalámik, kolbászok, sonkák, kenőmájasok népszerűségéhez kétség sem fér, nyers húsával, mint alapanyaggal azonban egészen más a helyzet. Sokan kritizálják, mert túl száraznak, túl szikárnak gondolják, mások egyszerűen nem ismerik, nem is tudják, melyik húsrészből milyen ételt lehet készíteni. Ugyanakkor a magyar ember nehezen lép túl a gulyás-pörkölt-ragu szentháromságon, nehezen hiszi el, hogy a szürkemarha húsa másra is jó, és nem csak ezekhez a hagyományos és méltán közkedvelt ételekhez illik.

Hol győződhetünk meg minderről?

Idén szeptember 12. és 14. között harmadszorra kerül megrendezésre a Városligeti Vajdahunyad Várában a Szürkemarha Vigadalom - Gasztronómiai és Kulturális fesztivál. A Magyar Piac Szövetkezet vendégszereplésével és szoros együttműködésével Piac Fesztivál is lesz. A helyszínen szürkemarhából készült termékeket és ételeket kóstolhatunk, a termelői piacon pedig meg is vásárolhatjuk kedvenceinket. A szervezők többek között olyan látványos és színes programokat kínálnak, mint a bajuszmustra vagy a néptáncbemutatók. A kisebb korosztályra is gondoltak, nekik kézműves foglalkozásokkal kedveskednek.

Tudj meg többet a Szürkemarha Vigadalomról

(x)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Vendégváró falatok karácsonyra

Talán már ki is küldtük az első meghívásokat a családnak, barátoknak, meg is van a kiválasztott nap, most már csak egy dolog kell: vendégváró falatok karácsonyra. Az alábbi listából válogathatunk sósat, édeset, amit csak szeretnénk.