Iskolai kulacsba gyógyteát!

Elkezdődött a suli, és nem tudod, milyen italt adj a gyermekednek?  Adja magát a víz, de ő már nagyon unja? Készíts neki gyógyteát!

A kiegyensúlyozott folyadékfogyasztás az egészséges életmód egyik alapja, ezért fontos, hogy gyermekünk napközben az iskolában is eleget igyon, mivel ez fokozza a koncentráció-képességét, és javítja a rövid távú memóriát. Próbáljunk ki többféle italt, hideg és meleg gyógyteákat, szénsavas vízzel dúsított frissen facsart gyümölcslevet, ízletes limonádét - a szezontól függően. A gyereket vonjuk be a hozzávalók kiválasztásába, így biztosabbak lehetünk abban, hogy el is fogy majd, amit magával visz.

Csipkebogyó tea, a savanykás

Gyakori kérdés a szülők részéről, hogy a gyermekeknek adhatnak-e már gyógyteát. Bizonyos gyógyteák teljes biztonsággal adhatók, csak 12 éves kor alatt fele erősségűre készítsük, azaz ugyanannyi vízhez fele mennyiségű füvet tegyünk, mint a felnőtt adagnál. A gyógytea készítésekor ne használjunk filteres teát!

A csipkebogyó tea készítése: este két evőkanálnyi csipkebogyóhúst beáztatunk 4 dl hideg vízbe. Ezt reggel leszűrjük, majd a szűrletet feltesszük 4 dl vízzel együtt melegíteni (de ne forraljuk), így összesen 8 dl csipkebogyóteánk lesz.

Nem szabad forrázni, mert a benne lévő C-vitamin hő hatására elbomlik. Gyerekeknek tehetünk hozzá egy kevés mézet és hibiszkuszvirágot is. A hűvösebb napokon melegen fogyasszuk, de érdemes kipróbálni lehűtve is, tornaóra után pedig kiváló szomjoltó. A csipkebogyó tízszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, ezért fogyasztása növeli az ellenálló-képességünket a betegségekkel szemben. Szeptembertől egész novemberig is elhúzódhat a bogyók gyűjtése, de a leszedett termést nem szabad sokáig zacskóban tárolni, mert befülledhet. Szellős, pormentes helyen kell szárítani.

Mezei kakukkfű és fürtös menta a megelőzésért

A gyerekek, különösen a kicsik, mikor újra közösségbe kerülnek, könnyen megbetegszenek, megfáznak. A mezei kakukkfű és a fürtös menta korlátlan ideig használható gyógynövények, mindkettő kiváló torokfertőtlenítő, jó a megfázás, az influenza megelőzésére, és ezek tüneteinek kezelésére. A fürtös mentát kevesen ismerik, érdemes kipróbálni a mezei kakukkfűvel 1:1 arányban keverve, így a menta enyhíti a kakukkfű intenzívebb, jellegzetes ízét. Keverjünk hozzá kevés mézet ez selymesebbé, finomabbá teszi a teát.

Egy liter tea elkészítése: egy evőkanál mezei kakukkfüvet és egy evőkanál fürtös mentát forrázzunk le 1 liter lobogó forró vízzel, hagyjuk állni lefedve 15 percig majd szűrjük le és töltsük hőtárolós termoszba. Egész ősszel és télen is érdemes fogyasztani az influenza, a megfázás megelőzésére. A mezei kakukkfű jellegzetes, kellemes illatú növény, virágzásakor a virágos, lágy szárú hajtásokat gyűjtjük, leginkább júliustól augusztusig. A fürtös menta júliustól szeptemberig virágzik - föld feletti maximum 40 cm-es virágos hajtását gyűjtjük, teljes virágzásban. A gyógynövények gyűjtése külön szakértelmet és lelkiismeretes munkát kíván - először érdemes hozzáértő személlyel nekifogni.

Mibe töltsük a hideg és meleg italokat?

Amennyiben házi készítésű itallal küldjük iskolába a csemeténket, öntsük jól záródó, hőtárolós kulacsba. A kisebbeket tanítsuk meg, hogy ivás után jól zárják le a termoszt, és állítva tegyék a táskába. A legjobb, ha külön uzsonnás táskába kerül, így elkerülhetjük, hogy esetleg elázzanak a füzetek és a felszerelés.

Címlapról ajánljuk

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!

Nosalty

További cikkek