Egy intelligens állat segíthet a rák legyőzésében

Mint kiderült, a polip tintájában talált vegyület elpusztítja a rákos sejteket, de az egészségeseket békén hagyja.

Már korábban azonosították a mexikói Sonorai Egyetem kutatói az ozopromid nevű vegyületet, mely a közönséges polipok tintazacskójában lelhető fel. Ez a vegyület rákellenes tulajdonságai miatt keltette fel a tudósok érdeklődését.

Egy intelligens állat segíthet a rák legyőzésében

Most Martín Samuel Hernández-Zazueta és munkatársai mesterségesen is elállították ezt a vegyületet, melynek egyedülálló tulajdonsága, hogy csak a rákos sejteket pusztítja el.

A kutatók azért, hogy feltárják ozopromid lehetőségeit a rák legyőzésben, rákos emberi mell-, méhnyak-, prosztata- és tüdősejtekbe fecskendezték a vegyületet.

Megállapították, hogy az ozopromid a rákos sejtek jelentős részének elhalását eredményezte, a legnagyobb arányban a tüdősejteknél csökkent a rákos sejtek növekedése, 50 százalékkal. A vegyület nem volt hatással a közeli nem rákos sejtekre.

Ez azért elképesztő, mert a ma használatos kezelések gyulladást okozhatnak, a kutatók szerint azonban az ozopromid csökkentette a sejtek körüli gyulladásos fehérjék termelődését, így elősegítve a jobb általános gyógyulást.

Éppen ezért a tudósok abban reménykednek, hogy ez a vegyület olyan kezeléseket tesz majd lehetővé, amelynek mellékhatásaként egyáltalán nem jelentkezik gyulladás.

Forrásunk volt.


Még több cikk az egészséged érdekében:

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek