Ilyen volt az élet a Kádár-korszak paneljeiben

Az apró fürdőszobák, a strangcsövön terjedő hangok és a panelek közötti játszóterek sokunk gyerekkorát meghatározták. Neked milyen emlékeid vannak a panelekről? 

Az egyforma háztömbök barátságos sűrűjében egészen más volt felnőni, mint a családi házas övezetben. Elevenítsük fel a panelben eltöltött éveinket, és nosztalgiázzunk:

Épülnek a panelek

Kulcsos gyerekek a játszótéren

Mivel a panellakásokat főként fiatal felnőttek választották, akik a családalapításon nem gondolkodtak sokat, a panelek játszóterei gyerekzsivajtól voltak hangosak. A nagyobbaknak mindig vinniük kellett a kistestvérüket – ez volt a játszótéri bandázás feltétele. A nyikorgó hinták, a piros csúszda, a mókuskerék és a libikóka a legjobb játéknak számított.

Ezt láttad?

Napközis tea, zacskós kakaó és menzás ivólé – Te is ittad ezeket?

A hangulat átjön!

A szülők az ablakból kiabáltak le a játszótérre vacsoraidőben, és sokszor játszani is a térről felkiabálva hívtuk le egymást. A legtöbb lakótelepi gyerek nyakában kulcs lógott: a panellakásokban nem élt a családokkal a nagyszülő, aki beengedte volna az unokát, amíg apa, anya dolgozott, így a gyerekek kulccsal a nyakukban közlekedtek, és vigyáztak egymásra.

A tipikus KÖZÉRT

A panellakók élete nyitott könyv volt

Sok nevetést, vitát és rádióműsort vitt a WC-ben futó strang az emeleteken keresztül. A panel szomszédok élete nyitott könyv volt egymás számára: a gyerekszületés utáni időszakot a szomszédok is megsínylették, tudták azt, hogy ki milyen tévéműsort néz, és egymás vitáinak is a fültanúi lehettek.

Szomszédok-hangulat

Minden közel volt

A panel létnek nagy előnye volt, hogy a panelek közé, köré szerveződött minden, amire a családoknak szüksége volt. A közértek, az óvoda, az iskola, az ÁPISZ, a fodrászat, és még a cukrászdák is – utóbbiak látogatása tökéletes vasárnapi programot jelentett. A gyerekeket el lehetett engedni egyedül is a közértbe, ha elfogyott a tej, vagy egy télifagyira, Melbára fájt a foguk, mert mindenki ismert mindenkit.

Ezt is nézd meg!

Zsíros deszka és vajas kenyér – Régi idők legcsodásabb ételei

Apró fürdők és konyhák

A fürdőbe lépve jóformán a kádba érkeztél, és olyan apró volt az egész helyiség, hogy jó, ha befért egy Hajdu mosógép. A konyhák sem voltak sokkal nagyobbak, de a célnak megfeleltek. Pilleszékekkel kiegészítve barátságos konyhát lehetett kialakítani, ahol reggelente a felnőttek a kotyogósban főtt kávét kortyolgatták, a gyerekek pedig a Macikávéjukat kevergették.

Kicsi konyha

Ismerték egymást a szomszédok

A panelekben a szomszédok nemcsak látásból ismerték egymást: nyugodtan átkopoghattak, ha szükségük volt egy kis vegetára, és akkor is, ha szomszédolni támadt kedvük. A panel élet nagyobb alkalmazkodást igényelt a lakóktól, de valódi közösséget is épített, ahol az emberek számíthattak egymásra.

Panelrengeteg

Panelmeleg

A panelekben október közepétől április közepéig jó meleg volt a távhőnek köszönhetően. Télen is elég volt egy rövidujjú a lakásokban a családi házakkal ellentétben, ahol melegítőben ücsörögtek a Szeszélyes évszakok előtt.

Barna üveges erkélyek

Bármilyen kicsi is volt az erkély, imádtunk kijárni. Nem tátongtak üresen, élettel töltöttük meg a barna üveges erkélyeket és még a szomszéddal is beszélgethettünk, ha úgy tartotta kedvünk. Gyerekként a legtöbben persze a panelek tetejére vágytunk, ami tiltott területnek számított, de ha kamaszkorunkban sikerült fellógni, semmihez sem hasonlítható naplementéket csodálhattunk meg.

Azok a bizonyos üvegek

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek