Így tisztítsd a különféle kertibútorokat!

Valószínű mostanra már mind elővettétek a kerti bútorokat - ha azonban elmaradt a nekik kijáró tisztítás és a tavalyi mocsok lesucivkolása, hoztunk pár tippet.

Sima műanyag kerti szetted van asztallal, székekkel? Vagy esetleg a fonott bútorokat imádod odakint a kertben? Messzebbre merészkedtél, és szövet ülőpárnákat tettél a kinti fotelek alá? Bátor döntés, de csodaszép tud lenni, megértjük. Azonban a kertben sokkal jobban koszolódnak a tárgyak: por, levelek, fű, bogarak, kiömlött étel-ital, és persze az időjárás viszontagságai (sár, eső, pára, stb.) Mutatjuk, mit hogy tisztíts!

1. Fa

Mixelj össze 1 teáskanál kímélő szappant negyedrész vízzel. Töröld le a bútorokat ezzel egy enyhén nedves ruhával. Használj puha sörtéjű kefét a makacsabb foltokhoz, majd öblíts. Alkalmazz víztaszító fa impregnálót, hogy biztos legyen a védelem!

2. Műanyag

Egyszerű: használd az előbbi szappanos-vizes megoldást, de akár szódabikarbónával is helyettesítheted a szappant. Öblítsd le, töröld szárazra, és kész is.

Ez ide vág!

Citrusspray - a természetes tisztítószer!

3. Fém

Vigyázz, mert a fém kertibútorokat tönkreteheti a rozsda: ha vízzel-szappannal mosod őket tisztára, a legvégén mindig törölj mindent azon nyomban teljesen szárazra!

4. Fonott bútorok

Ez nehézkesebb: először a porszívót ajánljuk, amivel ki tudod szedni a hézagokba szorult porcicákat, leveleket, stb, aztán szappanos vizet. A végén jól rázd meg a bútordarabokat, hogy kifolyjon minden felesleges víz, majd törölj mindent teljesen szárazra!

5. Szövettel bevont bútor

Amennyiben nem bírtál ellenállni a kinti párnácskáknak, puha kanapénak, először keféld át a szövetet szárazon, hogy megszabadítsd a rátapadt kosztól, részecskéktől, majd spricceld be szappanos vízzel, hagyd így 20 percig, keféld át újra, majd sima vízzel is spricceld be, és menj át rajta újra kefével. Szárítsd ki a napon vagy a levegőn. Ha levehető cipzáros huzatod van, mosógépben mosd alacsonyabb hőfokon, és ne szárítsd, hanem még nedvesen húzd rá vissza, hogy így nyerje vissza alakját.

(via sunset)

Címlapról ajánljuk

További cikkek