Így tisztítsd a különféle kertibútorokat!

Valószínű mostanra már mind elővettétek a kerti bútorokat - ha azonban elmaradt a nekik kijáró tisztítás és a tavalyi mocsok lesucivkolása, hoztunk pár tippet.

Sima műanyag kerti szetted van asztallal, székekkel? Vagy esetleg a fonott bútorokat imádod odakint a kertben? Messzebbre merészkedtél, és szövet ülőpárnákat tettél a kinti fotelek alá? Bátor döntés, de csodaszép tud lenni, megértjük. Azonban a kertben sokkal jobban koszolódnak a tárgyak: por, levelek, fű, bogarak, kiömlött étel-ital, és persze az időjárás viszontagságai (sár, eső, pára, stb.) Mutatjuk, mit hogy tisztíts!

1. Fa

Mixelj össze 1 teáskanál kímélő szappant negyedrész vízzel. Töröld le a bútorokat ezzel egy enyhén nedves ruhával. Használj puha sörtéjű kefét a makacsabb foltokhoz, majd öblíts. Alkalmazz víztaszító fa impregnálót, hogy biztos legyen a védelem!

2. Műanyag

Egyszerű: használd az előbbi szappanos-vizes megoldást, de akár szódabikarbónával is helyettesítheted a szappant. Öblítsd le, töröld szárazra, és kész is.

Ez ide vág!

Citrusspray - a természetes tisztítószer!

3. Fém

Vigyázz, mert a fém kertibútorokat tönkreteheti a rozsda: ha vízzel-szappannal mosod őket tisztára, a legvégén mindig törölj mindent azon nyomban teljesen szárazra!

4. Fonott bútorok

Ez nehézkesebb: először a porszívót ajánljuk, amivel ki tudod szedni a hézagokba szorult porcicákat, leveleket, stb, aztán szappanos vizet. A végén jól rázd meg a bútordarabokat, hogy kifolyjon minden felesleges víz, majd törölj mindent teljesen szárazra!

5. Szövettel bevont bútor

Amennyiben nem bírtál ellenállni a kinti párnácskáknak, puha kanapénak, először keféld át a szövetet szárazon, hogy megszabadítsd a rátapadt kosztól, részecskéktől, majd spricceld be szappanos vízzel, hagyd így 20 percig, keféld át újra, majd sima vízzel is spricceld be, és menj át rajta újra kefével. Szárítsd ki a napon vagy a levegőn. Ha levehető cipzáros huzatod van, mosógépben mosd alacsonyabb hőfokon, és ne szárítsd, hanem még nedvesen húzd rá vissza, hogy így nyerje vissza alakját.

(via sunset)

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.