Így tervezheted meg a nyári nagytakarítást a konyhádban

Valószínűleg senki nem szeret hosszú órákat takarítással tölteni a konyhában. Van néhány tippünk arra, hogy eshetsz túl hatékonyan a nyári nagytakarításon.

Legyünk őszinték, mindannyian utálunk takarítani. Főleg, ha fürdőről vagy a konyháról van szó. A nagytakarítást pedig mindennél jobban utáljuk. Én speciel azért, mert rengeteg időt elvesz a napomból, amit más, hasznosabb dologgal tölthetnék.

A konyhánkban legalább évente négyszer érdemes nagytakarítást végezni. A folyamat akár órákig is eltarthat, ha egy napba akarjuk besűríteni. Érdemes tehát szétszedni a hűtő, a sütő és egyéb dolgok tisztítását, és a hét minden napjára betervezni valamit. Íme egy terv, amivel hatékonyabbá és elviselhetőbbé teheted konyhád kitakarítását.

1. Hétfő -Konyhapult

A hetet érdemes egy könnyebb feladattal indítani. Pakolj le a konyhapultról mindent, és kezdődhet a tisztítás! A takarításhoz nem muszáj a boltban megvásárolható tisztítószert használnod, készíthetsz házilag is. Ehhez ötleteket itt találsz...

2. Kedd - Kisebb konyhai eszközök

A pult után jöhetnek a kisebb konyhai eszközök. Ne feledkezzünk meg a vágódeszkáról sem, amit soha ne áztassunk vízbe, és ne tegyük a mosogatógépbe sem. A pirítós készítőből távolítsd el az alját, és töröld át nedves ronggyal. A vízforralót érdemes évente akár 2-3 havonta is ecetes vízzel vízkőteleníteni.A mikró takarítása nagyon egyszerű, korábbi cikkünkben mi is megosztottunk veletek egy trükköt.

3. Szerda - Irány a kamra

A kamra rendberakása, és a benne található dolgok rendszerezése egy picit hosszadalmasabb folyamat, ezért érdemes rá több időt szánni. Pakoljunk ki belőle mindent, nézzük át az egyes termékeket, nem járt-e le valamelyiknek a szavatossága! Töröljük le, és fertőtlenítsük a polcokat! Érdemes a dolgokat rendszerezni, esetleg kisebb tároló edényeket, dobozokat vásárolni. Penész ellen jó megoldás lehet a kréta.

4. Csütörtök - Szemetes, fiókok, szekrények

Egy kisebb konyhát pár óra alatt ki lehet pakolni, átmosni és mehet vissza minden. A ritkábban használt poharakat és tányérokat érdemes elmosogatni. A konyhai szemetest érdemes két-három hetente kimosni és fertőtleníteni.

5. Péntek - Szerkényajtók és padló

A körülményesebb dolgok után jöhet némi levezetés. A konyhaszekrények ajtajain megragadt zsírfoltoktól könnyen megválhatsz egy alkoholba mártott ronggyal. Ha jól áttörölted, és megszáradt, akkor használhatsz bútorfényezőt a felületen.

Ha a konyhádban található az étkező asztal és a székek is, amik nyomot hagytak a padlódon, azokat is könnyen eltüntetheted. Egy radírral egyszerűen megszabadulhatsz a szennyeződéstől.

6. Szombat - Tiszta sütő és tűzhely

Az utolsó előtti napra maradt a konyhatakarítás legdurvább része. A sütőt elég félévente egyszer is kitakarítani, de jobban jársz, ha minden évszakban túlesel rajta. A szennyeződések ellen itt is alkalmazhatjuk a szódabikarbónát és az ecetet. További tippeket a sütőtakarítással kapcsolatban itt találhatsz.

A tűzhelyet érdemes gyakrabban takarítani. A zsíros szennyeződések ellen használhatunk alkoholos rongyot és ecetes vizet is. Az indukciós főzőlapot érdemes rögtön letörölni, ha szennyeződés éri, hogy az ne száradjon rá.

7. Vasárnap - Hűtő

Utolsó napra hagytuk a hűtőt, ami egyáltalán nem baj. Ha ügyesek vagyunk, fél óra alatt ki tudjuk takarítani. A fagyasztót engedjük le, és jöhet a mosogatószivacs és a mosogatószeres víz. A rossz szagok ellen a citrom tökéletes. A lejárt élelmiszerektől szabaduljunk meg, mielőtt mindent visszarakunk.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

via Bon Appétit

Címlapról ajánljuk

További cikkek