Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így spórolj a fűtésszámláddal! - Egyszerű trükkök, hogyan ne szökjön ki a meleg otthonodból

A tél beköszöntével sajnos nemcsak bőrünkön, de számláinkon is tapasztaljuk a hideg idő hátrányait. Mutatunk néhány egyszerű tippet arra, hogyan spórolj a fűtésszámlán. 
A hideg idő beköszöntével nem csak a végeláthatatlan szürke hétköznapok és a korai sötétedés borul a nyakunkba, de a fűtésszámla is hirtelen növekedésnek indul. Ez a költség itt, Magyarországon minden, csak nem elhanyagolható, ezért jó tudni, hogy mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy a hó végi sárga csekk láttán ne kapjunk dührohamot. Néhány egyszerű tippet mutatunk Nektek az alacsonyabb fűtésszámla elérésének érdekében:
 

Öltöztesd melegbe a szobádat

Bármennyire is furcsán hangzik, de igaz: a meleg színekbe burkolt szoba alakíthatja hőérzetünket, így például egy vöröses árnyalatokkal feldíszített szobában kevésbé fázunk, mint egy hideg színekbe burkolt helyiségben. 
 
Ha esetleg arra vennéd a fejed, hogy beszerzel néhány melegebb színű szobadíszt vagy bútort, érdemes a padlóra és a falakra is gondolnod. Egy jól kiválasztott gyapjúszőnyeg (vagy akár faliszőnyeg) jócskán javít a hőérzeten, a faliszőnyegek pedig felfogják a falakból áradó hideget. 
 
 
A szobák ablakaihoz egy vastag sötétítőfüggöny is ajánlott, hiszen az ablaküvegen át könnyebben jön be a hideg levegő. A vastag textília abban az esetben véd a hideg ellen, ha szélesebb és hosszabb, mint az ablak, és nem lóg rá az alatta lévő radiátorra, akkor ugyanis ugyanis a meleg levegő beszorul az ablak és a függöny közé.
 

Párásíts!

Bár előző cikkünkben arról írtunk, hogy nem a legjobb ötlet zárt térben teregetni, a magasabb páratartalom jótékony hatással lehet hőérzetünkre. Párásíts a szobában géppel vagy egy radiátorra helyezett, vízzel teli cserépedénnyel. Ha illóolajat öntesz a vízbe, még a szobát is illatosíthatod. Plusz előny, hogy a kicsit magasabb páratartalmú szobában a legtöbb növény is jobban fogja érezni magát. 
 

Szigeteld az ablakokat!

Régebbi típusú ablakoknál probléma lehet a hőszigetelés, hiszen a meleg a legvékonyabb réseken is képes kiszökni a szobából. Új ablakokat beszerezni nem olcsó mulatság, viszont néhány költséghatékonyabb trükköt bevetve véget vethetünk a meleg levegő kiszökési kísérleteinek. 
 
Az egyik megoldás az egyszerűen felszerelhető szivacsos csík, amelyet az ablak köré kell felragasztani. Felhelyezés előtt mindenképpen érdemes lemosni az ablakot, hiszen a ragasztott felület oda tapad legjobban, ahol nincsen semmilyen por vagy más kosz.
 
A másik megoldás a szilikonos szigetelés, ehhez szükséged lehet egy kis segítségre. A fából készült ablakkeretbe egy különleges gép segítségével nútot kell vésni, a szilikonos anyagot pedig a hézagba tölteni. Ez a folyamat persze időigényes, és sajnos az ablaknak valószínűleg nyitva kell lennie a véséshez és az anyag száradásához. Ha ezek a folyamatok a hideg idő miatt már nem kivitelezhetőek, akár egy hőfogó párna is sokat tud segíteni a problémán. 

 

Fóliázz!

Népszerű hőtartó megoldás a hőtükörfólia, amelyet a radiátorok mögé kell elhelyezni. Az alumíniumborítású anyag visszaveri a radiátorból kiáradó hőt, amely így a szoba felé irányul és nem a kihasználhatatlan falfelületet melegíti. Ezzel az olcsónak számító megoldással rengeteget tudsz spórolni a számládon!

 

Csavard le, ha elmész otthonról!

Egy egyszerűen beszerelhető termosztatikus radiátorszeleppel Te magad szabályozhatod a fűtést. Csavard le a hőmérsékletet, ha például elhagyod a lakást vagy aludni térsz a meleg takarók közé, hiszen ezzel hosszú távon nem elhanyagolható mennyiségű pénzt tudsz megtakarítani.
 

EZ IS ÉRDEKES LEHET:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!