Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így csíráztass házilag ehető csírákat!

Az ehető csírák nevelése új keletű hobbi, ám kiválóan illeszkedik a városi élethez, fillérekből megvan, a gyerekek is élvezik, ráadásul a csírák egészségesek és finomak is!
Amikor szakácsvizsgára készültem, minden nap új ételt tálaltam otthon. Hamar ráuntam a cserépből szüretelt petrezselyemre, korianderre és bazsalikomra – és akkor ráleltem a csírákra. Hamarosan ezt adtam hozzá a salátákhoz, szendvicsekhez, levesekhez is.
 
 
E cikkhez négyféleképp csíráztattam: terrakotta és műanyag tálban (többszintes mindkettő), vattán és befőttesüvegben. A magokat folyó vízben átmostam, és langyos vízben beáztattam őket éjszakára. Nagyjából 1-2 evőkanálnyi magot használtam mindegyikből mérettől függően (retek, mungóbab, brokkoligörögszéna és zsázsa – és igen, az azonos magasságra növőket lehet kombinálni is).
 
A csíráztatás kb. 4-7 napot vesz igénybe. Tehát a lépések: 
 

1. Mosás

2. Áztatás

3. Csíráztatás

4. Szüretelés

Tanácsok a különböző módszerekhez: 

  • A terrakotta csíráztató tálat előtte célszerű beáztatni, különben elszívja a vizet a magoktól. Ha beleszáradna vagy belerohadna valami, főzéssel vagy sütőben sterilizálhatjuk. Mosogatószer minden esetben tilos!
  • A műanyag csíráztatótál előnye a könnyű tisztíthatóság!
  • A vattás módszerhez bármilyen tálka használható; én lapos arctisztító vattakorongot terítek ki egy rétegben (kb. 12 db).
  • A befőttesüveget használat előtt alaposan el kell mosni, és a tetejére gézlapot teszünk, amit egy befőttes gumival odafogatunk.
  • A csíráknak az elején nem kell napfény, de ha kipattantak, akkor ablakpárkányra rakva vagy speciális lámpa alá helyezve gyorsabban nőnek. Ugyanez a hő esetében is, de a fűtőtestre helyezést nem ajánlom!
  • Bárhogy locsolhatunk, de a csírák törékenyek, tehát csak óvatosan. A befőttesüveg esetében mindennap öblítsük át a csírákat (a gézlapot nem szükséges eltávolítani). Nálam egy kézi permetező vált be a locsolására. Napi kétszeri, ésszerű locsolás az ajánlott (ha túl kevés a víz, a csíra elszárad, ha túl sok, akkor berohadhat), a lényeg, hogy mindig nedves legyen.
  • A vattánál mindenképp ajánlom az olló használatát, és ha valaki ódzkodik az apró gyökerek fogyasztásától, akkor nekik is ez a legpraktikusabb eszköz a szüreteléshez.
     

A házi csíráztatás előnyei:

  • alacsony az előállítási költség, 
  • kevés gondozást igényel, 
  • évszaktól függetlenül és hamar rendelkezésre áll,
  • mindig friss, 
  • biztos forrásból származik, 
  • személyre szabható, variálható
     

Miért előnyös számunkra? 

A mag a fiatal növények tápanyagraktára, ahol ásványi anyagok, antioxidánsok és vitaminok halmozódnak fel. A növény csíraállapotban tartalmazza a legtöbb enzimet, ez pedig segíti a hasznos anyagok felszívódását és a salakanyagok kiválasztását. A magban található keményítő a csírázás során egyszerű cukrokra bomlik le, tehát azonnali energiaforrást biztosít szervezetünk számára.

További tanácsok:

  • Csak étkezési célra alkalmas vegyszermentes biomagokat használjunk (beszerezhetők a bioboltokban, élelmiszerboltokban, és ezt mindig feltüntetik a csomagoláson).
  • A magokat hűvös, száraz, sötét helyen tároljuk egy légmentes dobozban vagy befőttes üvegben.
  • Ha steril körülmények között dolgozunk, nem szükséges megmosni a csírákat fogyasztás előtt, de ha földbe vagy homokba gyökereznek, akkor ajánlott leáztatni ezt róluk, és átmosni párszor. 


További ismeretszerzéshez ajánlom Bükkerdő Gergely Csíra ABC című könyvét vagy a Sprout People angol nyelvű oldalát.

Ez is érdekelhet: 

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!