Hűtsd le magad – készítsd otthon a fagyit!

A nyár legnagyobb kedvence, mióta feltalálták. Mindegy, hogy vizes vagy tejes alapú, gombócos vagy pálcikás, mi mindenhogy imádjuk. Főleg, ha házilag készül!

Globális kedvenc

Gondolkoztam, vajon mi lehet az, amit a világon mindenhol ismernek, mindenhol szeretnek, kulturális, vallási és táplálkozási szokások különbözőségeitől függetlenül. Akármennyit is filóztam rajta, csak a fagyi jutott eszembe: ez a több ezer éves múltra visszatekintő, hosszú átalakulásokon átmenő csodafinom jeges desszert, ami a kínaiaktól eredeztethető, a perzsák közvetítésével jutott Itáliába, onnan pedig meghódította Európát.

Mindenki szereti

Nagyon sokáig csak a kiváltságosok luxusdesszertje volt, a 20. századnak kellett elérkeznie, hogy ünnepnapokon a szegényebbek is megengedhessenek maguknak egy-egy jéghideg kelyhet. Azt pedig, hogy ne kelljen érte cukrászdába menni, a boltokban is megkaphassuk pálcikás formában, Amerikának köszönhetjük.

Még több házi fagyi recept itt >>

Meddig sorbet, mikortól fagyi?

Az elmúlt húsz évben nálunk is reneszánszát éli a fagylalt, főleg, mióta minden sarkon kinőtt egy olasz fagyizó (mert azért még most is ők értenek hozzá a legjobban, valljuk be). Sőt egy-egy felkapottabb helyen sorbet is kapható, ami nem új találmány, tulajdonképpen a fagylalt őse. A különbség csak annyi, hogy míg a fagyiba tejet és tejszínt is kell tenni, addig a sorbet tisztán víz alapú, így a laktózérzékenyek is fogyaszthatják bátran. Lehet kísérletezni, a lehetőségek száma végtelennel egyenlő, akár gép nélkül is, mert elárulunk egy nagy titkot: így is pofonegyszerű.

Még több sorbet-recept itt >>

Mentás bodza sorbet

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek