Hűtsd le magad – készítsd otthon a fagyit!

A nyár legnagyobb kedvence, mióta feltalálták. Mindegy, hogy vizes vagy tejes alapú, gombócos vagy pálcikás, mi mindenhogy imádjuk. Főleg, ha házilag készül!

Globális kedvenc

Gondolkoztam, vajon mi lehet az, amit a világon mindenhol ismernek, mindenhol szeretnek, kulturális, vallási és táplálkozási szokások különbözőségeitől függetlenül. Akármennyit is filóztam rajta, csak a fagyi jutott eszembe: ez a több ezer éves múltra visszatekintő, hosszú átalakulásokon átmenő csodafinom jeges desszert, ami a kínaiaktól eredeztethető, a perzsák közvetítésével jutott Itáliába, onnan pedig meghódította Európát.

Mindenki szereti

Nagyon sokáig csak a kiváltságosok luxusdesszertje volt, a 20. századnak kellett elérkeznie, hogy ünnepnapokon a szegényebbek is megengedhessenek maguknak egy-egy jéghideg kelyhet. Azt pedig, hogy ne kelljen érte cukrászdába menni, a boltokban is megkaphassuk pálcikás formában, Amerikának köszönhetjük.

Még több házi fagyi recept itt >>

Meddig sorbet, mikortól fagyi?

Az elmúlt húsz évben nálunk is reneszánszát éli a fagylalt, főleg, mióta minden sarkon kinőtt egy olasz fagyizó (mert azért még most is ők értenek hozzá a legjobban, valljuk be). Sőt egy-egy felkapottabb helyen sorbet is kapható, ami nem új találmány, tulajdonképpen a fagylalt őse. A különbség csak annyi, hogy míg a fagyiba tejet és tejszínt is kell tenni, addig a sorbet tisztán víz alapú, így a laktózérzékenyek is fogyaszthatják bátran. Lehet kísérletezni, a lehetőségek száma végtelennel egyenlő, akár gép nélkül is, mert elárulunk egy nagy titkot: így is pofonegyszerű.

Még több sorbet-recept itt >>

Mentás bodza sorbet

Címlapról ajánljuk

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!

Nosalty

További cikkek