Egyetem/főiskola alatt sokan kirepülnek a családi fészekből, az albérletben pedig valahogy meg kell oldani az étkezést. Bár elsőre nehéznek tűnhet az önellátás, mi segítünk!
Hogy ne csak anyukád hétvégén csomagolt kajáiból kelljen kihúznod a hetet, tanuld meg te magad elkészíteni a legegyszerűbb és leghétköznapibb fogásokat!
Sajtos melegszendvics avagy croque monsieur
Pofonegyszerű az elkészítése, és nagyon hamar megvan. Egy főétkezést is kiválthatsz vele, és akár ebédre, akár vacsorára készíted el, hálát fogsz adni az égnek, hogy megtanultad. Az alap kenyeret és sajtot kedvedre variálhatod tojással, zöldségekkel, fűszerekkel és felvágottakkal, hogy még kiadósabb és ízletesebb legyen a végeredmény.
Nincs is jobb, mint egy egészben sült csirke, amit aztán, ha nem fogyasztod el rögtön, később át is dolgozhatsz, ha lefejted a csontról a husit - egy klassz salátába vagy szendvicsbe például elég jól illik.
Házi sütik és kekszek
Nem árt egy-két egyszerűbb süti- és kekszreceptet is elsajátítanod, mert semmi nem olyan jó, mint a házisüti. Ilyenkor célszerű olyanokat készíteni, amik elállnak, és egy megfelelő dobozban sokáig tárolhatod őket - milyen jól fognak jönni, ha épp rád tör az édesség utáni vágy!
Sajtos és paradicsomos makaróni
Na nem a sajtos-tejfölös tésztáról beszélünk, ennél azért ez az amerikai változat kissé bonyolultabb, de nem sokkal. Kis gyakorlással könnyen elsajátíthatod a Mac&cheese elkészítését, ahogyan a paradicsomos tésztáét is. Hagyd el az instant és egyéb előre elkészített változatokat, és készítsd inkább frissen. Nem kell más hozzá, csak friss vagy konzerv paradicsom, fokhagyma, vöröshagyma, jó sok zöldfűszer és egy kevés bors.
Ahogyan a melegszendvicseknél már említettük, ezek a tojásos ételek is azért jók, mert laktatóak, nagyon hamar elkészülnek, és még pénztárcakímélőek is. Az omletteket pedig úgy variálhatod, hogy biztosan nem fogsz rájuk unni soha. Jöhetnek bele a zöldségek, sajtok, felvágottak és fűszerek is.
Palacsinta
Ha nem nagyon van időd sütögetni, de mindened odaadnád egy kis édességért, akkor ez az egyik legegyszerűbb módja, hogy hamar hozzájuss. Nem kell tőle félni, a palacsintasütés mindenkinek megy, hidd el, egy-két próbasütés után még a levegőbe is fogod dobálni!
Néha nem árt zöldséget is enni, a főzelékekben pedig az a jó, hogy ha egyet el tudsz készíteni, akkor gyakorlatilag az összeset. Ezekhez pedig olyan feltétet választhatsz, amihez csak kedved van.
Krumplipüré és rizs
Ahhoz, hogy a burgonyapüré tökéletes legyen, vágd egyenlő méretű kockákra a krumplit, főzd meg, tegyél hosszá tejet vagy tejszínt és vajat, majd törd össze krumplinyomóval. Hogy még finomabb legyen a végeredmény, ízesítsd szerecsendióval! Akárhogy is készíted, a lényeg, hogy mielőbb megtanuld, ahogyan a rizskészítést is!
Pörköltök és paprikások
Az egyik legnépszerűbb fogás itthon, és még soha nem találkoztam olyan emberrel, aki ne szeretné. Ez is könnyen elsajátítható, csak tudnunk kell egy jó alapot készíteni hagymából, paprikából, paradicsomból, jó minőségű őrölt pirospaprikából, és onnantól nem lehet nagy baj.
A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!
A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...
Konyhai alapismereteinkhez biztosan hozzátartozik a tojásfőzés, viszont amennyire egyszerűnek tűnik, éppen annyira sok buktatót rejt magában, főleg akkor, ha nem mindegy számunkra, milyen állagú tojást eszünk. Mai Napi Tippünkben eláruljuk, hogyan készíthetsz főtt tojást forró víz nélkül!
A magas koleszterinszintet nem a zsíros ételek okozzák, annak ellenére, hogy nagyon sokak fejében ez a tévhit él. Táplálkozási szakértő osztja meg gondolatait a magas koleszterinszint okairól.
Sokan automatikusan a szupermarketek polcainak mélyére nyúlnak, mert biztosra veszik, hogy ott frissebb, hosszabb szavatosságú árut találnak. Bár ez elsőre logikusnak tűnhet, a szokás több kellemetlenséget és rejtett következményt hordoz, mint gondolnánk.
Sokan évek óta a citromot tartják nagy ellenségnek, ha teafogyasztásról van szó, hiszen a tealevelek természetes módon tartalmaznak alumíniumot, amit a citromsav képes kioldani a főzetbe. A valódi veszély azonban egész másban rejlik.
Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...
A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...