Húsvét a nagyvilágban

Húsvétkor Krisztus feltámadását ünnepeljük – ennyi talán mindenkinek, a keresztény hitvilágtól távol állóknak is világos. Megnéztük, hogyan ünneplik ezt hazánk határain túl.

Hogyan ünneplik a természet megújulását, festenek-e tojást és mit esznek ilyenkor? Ennek jártunk utána. Talán egészen hihetetlen, de van, ahol két hétig ünneplik a húsvétot – ilyen Mexikó. Semana Santa Krisztus utolsó napjaink tiszteletére tartandó, szent hetet jelöl, míg a húsvét vasárnaptól a következő szombatig tartó időszak a Pascua, ekkor már a megváltó feltámadását ünneplik. Bár kényesen ügyelnek a tradíciók megünneplésére, sokan elutaznak ezekben a napokban pihenni és a kötelező rokonlátogatást letudni.

Báránygerinc recept

Finnországban nagyon szigorúan tartják a böjtöt! Komolyan veszik a koplalást, szigorúan csak húsvét vasárnap állnak neki a nagyobb dőzsöléseknek, de ez náluk még így is sokkal kisebb kaliberű étkezéseket jelent, mint nálunk. Visszafogottan, csendesen töltik a húsvétot megelőző nagyhetet, mi több, nagypénteken már ismerősökkel, rokonokkal sem érintkeznek, helyette otthonaikban pihennek. És akkor még mindig észak.

Svédországban a húsvéti virgács dívik, tavaszi rügyekkel, tollakkal díszítve, a kicsik pedig édességgel megtömött papírtojásokat kapnak a szüleiktől. Lengyelország hagyományai sok mindenben hasonlítanak a mieinkhez, a húsvéti reggeli itt is nagyon fontos szerepet kap, az egész család körbeüli az asztalt és az újrakezdés jegyében mindenkinek sok szerencsét kívánnak az év hátralévő részére. Az ünnepi kosár tartalmazhat piros tojást, fehér kolbászt és marcipánt.

Tudtad?

A piros tojás szimbólum: úgy tartják, hogy Krisztus keresztre feszítésekor a kereszt alatt állt egy asszony, kinek karjában egy kosár tojás volt, erre csöppent rá Jézus vére, s ezért festünk mai napig piros tojásokat.

Amerikában a locsolkodást nem tartják, de a tojásnak és a keresztnek náluk is kiemelt szerep jut. A kisebbeknek eldugott tojásokat kell szerte a házban megkeresniük, a nagyok általában komolyabb ajándékokat kapnak a szüleiktől.

Szicíliában sem veszik félvállról a szokásokat: körbehordozzák a városban Jézus és a tizenkét apostol szobrát, a templom előtt pedig eljátsszák a feltámadási jelenetet, melyben Jézus újra találkozik Máriával. Persze semmi nincs kőbe vésve és sok családnak kialakulnak az egyes országokban egyedi rituáléi, a vallásosabbak templomba mennek, mások a szabadban piknikezve töltik az ünnepet – akárcsak a nálunk. A lényeg a finom, húsvéti falatokban és a közös időtöltésben rejlik szinte mindenhol, ha a régi szokásoktól eltérően, a patakban fürdetés és szódavizes locsolkodás elmaradna!

(Nyitókép: Flickr.com)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?