HÚSBAVÁGÓ: Eke Angéla és Szabó Győző őszintén vallott arról, miért mondtak le a húsról

Mi vesz rá egy színésznőt és egy színészt arra, hogy húsmentes életmódra váltson? Az idő múlása, a jó minőség megkérdőjelezése, egészségügyi és/vagy etikai okok? Szabó Győző és Eke Angéla őszintén vallott arról, miért mondtak le a húsfogyasztásról.

Gyökeres életmódváltásba kezdett a népszerű színész! Szabó Győző júliusban lép be az ötvenesek klubjába, és az elmúlt egy évtizedben már próbált a régi önmagához képest egészségesebben élni, ám igazán csak most vette a kezébe a teste fölött az irányítást. Egyrészt húsmentessé formálta az étrendjét, másrészt pedig az indiai gasztronómia és kultúra felé fordulva egyre inkább elmélyül az ájurvédikus filozófiában.

Győző húsmentes étkezés mellett egyre jobban elmélyül az ájurvédikus életmódban (Fotó: Nagy Zoltán)

Bár Szabó Győző számos interjújában elmondta, hogy az alkata miatt állandó harcot folytat a versenysúlya megtartásával, most mégsem azért váltott húsmentesre, mert feltétlenül a fogyás lebegett első számú célként a szeme előtt. Így, közel az ötvenhez inkább az életfilozófia-váltás volt a szempont!

Régóta szimpi a vega étrend, néha bizony kellenek olyan hosszabb időszakok, amikor nem fogyasztunk húst

– kezdte a népszerű színész, aki nem jelenti ki, hogy soha többé nem emel majd a szájához egy jó szaftos steakből ízlésesen kikanyarított szeletet, de az biztos, hogy most jó időre száműzte a húst a mindennapjaiból.

Évek óta barátkozom az indiai gasztronómiával, sok-sok receptet ki is próbáltam. Rengeteg hüvelyest fogyasztok, és kísérletezem a csicseriborsó változatos felhasználási formáival, valamint a különböző fűszerekkel, például a mentával. Az új étkezési szokásaimmal párhuzamosan egyre jobban elmélyülök az ájurvédikus életmódban is, amely nemcsak a testre, hanem a lélekre is óriási hatással van. Ez az irány most nagyon érdekel!

Ha már húsmentes táplálkozás, akkor meg kell említsük, hogy Győző ennek kapcsán örömmel csatlakozott a Nosalty, az ország leglátogatottabb online gasztrosite-jának Húsbavágó elnevezésű kampányához, amelyben Eke Angéla színésznő és Szilágyi Szilvi influenszer is aktívan részt vesznek.

Angéla már négy éve nem fogyaszt húst (Fotó: Panamy)

A kampány a húsmentes világnap alkalmából hívja fel a magyar társadalom figyelmét egy világszintű problémára, az ipari húsfogyasztás káros hatásaira, és szorgalmazza a táplálkozással kapcsolatos életmódváltás lehetőségét.

A nagyon könnyen hozzáférhető húsok – ellentétben a fenntartható állattartásból származó, termelői portékával – egészen más tápértékkel bírnak, és egészségünk szempontjából sem a legideálisabbak. De annak, hogy nem fogyasztok húst, etikai okai is vannak, hiszen ezek az állatok jóval rövidebb ideig élnek, valamint nem a számukra legmegfelelőbb körülmények között. Továbbá a környezetvédelem témaköre sem elhanyagolható, az állattartás és a környezetszennyezés ugyanis szorosan kapcsolódnak: állatok ipari méretű tartásánál a vízfogyasztás, valamint a terület mérete sem környezetbarát módon optimalizálható. Aki szeretne egy kicsit is tenni a környezetéért, és esetleg úgy érzi, hogy a szervezetének is jólesne a változás, már az is sokat számít, ha kezdetnek kijelöl néhány napot egy héten, amikor nem fogyaszt húst

– nyilatkozta Eke Angéla, aki már hosszú évek óta tudatosan étkezik.

Csatlakozz a kezdeményezéshez te is, tudj meg még többet Húsbavágó kampányunkról!

Címlapról ajánljuk

Különleges pudingos édességek

Vegyük elő azt a kamrában ácsorgó pudingot és készítsünk belőle valami igazán különlegeset! Nem ám holmi kekszes desszertek, hanem tényleg egyedi és isteni finomságok következnek most.

Nosalty

További cikkek

10 csodás köret újkrumpliból

Végre fogyaszthatunk friss és zsenge újburgonyát, melyből rengeteg fantasztikus ételt készíthetünk. De először egy jó krumpliköretet varázsoljunk belőle!