Hús és fröcsögő szaft - ahogy még nem faltad!

A vegák most jobb, ha befogják a fülüket, mert csupa nagybetűvel ki kell jelentünk, hogy nincs jobb dolog a húsnál! Szendvicsben és tocsogó szafttal pedig maga a mennyország!

Ezt a konkrét és megkérdőjelezhetetlen kijelentésünket pedig a Meat & Sauce-ban tett látogatásunk után véstük kőbe, hiszen ez a vadonatúj budapesti streetfood-faloda új értelmet ad a húsnak és a belőle kisült mennyei szaftnak.

De mi az a street food?

"A street food divatos megnevezése annak, ami évezredek óta a szabad ég alatt zajlik: minden város saját illatát fűszerek, húsok, levesek, szendvicsek, tészták és tekercsek alakítják, közben az emberek dolgukat intézve megéheznek, és csak csendben esznek. Együtt, az utcán."

Az itthon megszokott és jól bevált retró rántott húsos szendvicsek felett nyitott új dimenziót ez a Nagymező utcai gyorsétterem, ami egyaránt kedvence a hamburgerektől már csömört kapott nagyvárosi fiataloknak és a húsfüggő - mégis új ízekre nyitott - középkorúaknak is. Ami pedig hozzájuk csábít minden streetfood-rajongót, az a tulajdonosok sok éves vendéglátói tapasztalat, és az Amerikában eltöltött évek hatása. A Meat & Sauce konyhájában pedig az igazán finom és laktató szendvicsek vonzerejét a legjobb minőségű alapanyagok felhasználása jelenti, melyek legfőbb forrásai kiváló hazai termelők és beszállítók.

Tudtad?

"A szendvics John Montagu, Sandwich grófja révén vált ismertté 1769-ben. Szenvedélyes kártyajátékosként nem akart felállni az asztaltól, ezért azt kérte a szolgáitól, hogy tegyenek neki egy szelet húst két szelet kenyér közé. Így játék közben is csillapítani tudta éhségét."

Az apró talponálló a street food éttermek dizájnjával és utcai könyöklővel első ránézésre semmiben nem különbözik belvárosi társaitól, ám a falra szerelt mosdó látványából már előre tudható volt, hogy itt bizony különleges dolgok történhetnek. És nem is tévedtünk, amikor végigkóstoltuk a Meat & Sauce öt szendvicskülönlegességét, amik vendéglátóink sztorijai szerint hosszas kísérletezések után kerültek a kínálatba. Bár itt semmi sem kötelező és a szendvicseidet te magad is összeállíthatod, mi mégis azt mondjuk, hogy az öt fő témát mindenképp meg kell kóstolnod.

A kacsás szendvics stílusos fadeszkán, zsírpapírba csomagolva jelent meg asztalunkon elsőként: a ropogós házi kenyérbe konfitált kacsacomb, pecsenyekacsamáj, valamint a hozzá dukáló csemegeuborka került, ami bazsalikomos fetakrémmel parancsol tekintély - már közben azon gondolkoztunk, hogy ha az első variáció ennyire egyben van, milyen lehet a többi?

Érkezett is a disznóhúsos nagytestvér, ami konfitált malaccsászárból, friss korianderből áll, és a narancsos vörös curryszósz teszi annyira pikánssá. Szinte kérdés nélkül tudtuk meg, hogy disznóhús és a gyümölcsös curryszaft mellé még egy markáns ízt szerettek volna, ezért a közel-keleti/ázsiai konyha kedvelt fűszerével, korianderrel bombázták meg a szendvicset, ami a sültek egyik legnépszerűbb tuning-fűszere.

Végül jött a marhás szendvics - itt pedig sosem elég a szaft: ez az a variáns, ami a sous vide főzési technológiának köszönhetően a marhahúst nem engedi kiszáradni, a citromos-mustáros önteten túl pedig a teljes szendvicset megmártják a hely titkos szószában. Mindezt úgy, hogy a házi ciabatta egyáltalán nem ázik át, minden harapásnál ropogós marad, közben a szaft úgy teríti be csámcsogó arcunkat, hogy itt egyáltalán nem illetlenség a csöpögő ujjainkról jóízűen leszopogatni a szaftot. Itt már meg is értettük, hogy miért van velünk egy térben a fali mosdó, ami kötelező rituáléja a lakoma befejezésének.

A vöröshúsokon túli kannibalizmus csillapítható az egzotikus csirkés szendviccsel (olyan belevalókkal, mint a wasabimajonéz, rukkola és marinált paprika) vagy a házi halpogácsás (tőkehal-lazac-rák) verzió élményével, amiket a 15 féle saját szósz mellett kérhetsz salátával (hússal vagy anélkül), ropogós hagymakarikával vagy rusztikus hasábburgonyával.

A Meat & Sauce újdonsága, hogy szendvicseiket már kérheted kisebb méretben (megfelezve) is, így juthat hely egy finom napi krémlevesnek vagy egy csalódást nem okozó napi sütinek is. Ez a lehetőség pedig nemcsak hogy a kisebb étvágyúaknak kedvez, de pénztárcabarát megoldás is, ha valami igazán finomat és minőségit ennénk. Meglepetések pedig szinte minden napra jutnak náluk: szezonális szendvicsremekeik reményében is érdemes betérni hozzájuk: karácsonykor májashurkás, tormás-mustáros, párolt lilakáposztás, fahéjas-savanyított szilvás kiadással rukkoltak el, de a Transzilvánia szendvics is igazi gourmet-kedvenc volt a maga őrjítő töltött káposztás székely húsgolyójával, fokhagymás tejfölével és házi kovászolt kenyérével.

Olvastad már?

Bagelezz bármikor Budapesten!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

8 szemkápráztató szobanövény, ami hipp-hopp hatalmasra nő

Nem kell profinak lenned a kertészkedésben, és nem kell díjnyertes szobanövény-kollekcióval rendelkezned ahhoz, hogy életben tudd tartani a növényeidet. Szerencsére számos olyan fajta létezik, amely nem igényel szigorú gondozási tervet. Sőt, egy kis odafigyelés is elegendő nekik, hogy hipp-hopp megnőjenek!