Ezt a konkrét és megkérdőjelezhetetlen kijelentésünket pedig a Meat & Sauce-ban tett látogatásunk után véstük kőbe, hiszen ez a vadonatúj budapesti streetfood-faloda új értelmet ad a húsnak és a belőle kisült mennyei szaftnak.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/A4/92/7lYDzkpn6hpRIQdrVucFm0JF4S9ftRjfEXE5W6bK.png?p=lqip-16%3A9&s=097ba2eab59cb19e9a23c6b7b038872b)
De mi az a street food?
"A street food divatos megnevezése annak, ami évezredek óta a szabad ég alatt zajlik: minden város saját illatát fűszerek, húsok, levesek, szendvicsek, tészták és tekercsek alakítják, közben az emberek dolgukat intézve megéheznek, és csak csendben esznek. Együtt, az utcán."
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/zK/PF/7EwUGw3fIAOqtLBzWNqdXgGt9cz4ncAiN9O8MApv.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=856ad69b5a44fe05e0957e31c63db3cd)
Az itthon megszokott és jól bevált retró rántott húsos szendvicsek felett nyitott új dimenziót ez a Nagymező utcai gyorsétterem, ami egyaránt kedvence a hamburgerektől már csömört kapott nagyvárosi fiataloknak és a húsfüggő - mégis új ízekre nyitott - középkorúaknak is. Ami pedig hozzájuk csábít minden streetfood-rajongót, az a tulajdonosok sok éves vendéglátói tapasztalat, és az Amerikában eltöltött évek hatása. A Meat & Sauce konyhájában pedig az igazán finom és laktató szendvicsek vonzerejét a legjobb minőségű alapanyagok felhasználása jelenti, melyek legfőbb forrásai kiváló hazai termelők és beszállítók.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/fz/wD/z2YcKXfr5wo64pF6OXVEmoieYQMG79UE2jNA49iN.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=ca8ded420c4c94a788da3d13e0e76dbe)
Tudtad?
"A szendvics John Montagu, Sandwich grófja révén vált ismertté 1769-ben. Szenvedélyes kártyajátékosként nem akart felállni az asztaltól, ezért azt kérte a szolgáitól, hogy tegyenek neki egy szelet húst két szelet kenyér közé. Így játék közben is csillapítani tudta éhségét."
Az apró talponálló a street food éttermek dizájnjával és utcai könyöklővel első ránézésre semmiben nem különbözik belvárosi társaitól, ám a falra szerelt mosdó látványából már előre tudható volt, hogy itt bizony különleges dolgok történhetnek. És nem is tévedtünk, amikor végigkóstoltuk a Meat & Sauce öt szendvicskülönlegességét, amik vendéglátóink sztorijai szerint hosszas kísérletezések után kerültek a kínálatba. Bár itt semmi sem kötelező és a szendvicseidet te magad is összeállíthatod, mi mégis azt mondjuk, hogy az öt fő témát mindenképp meg kell kóstolnod.
A kacsás szendvics stílusos fadeszkán, zsírpapírba csomagolva jelent meg asztalunkon elsőként: a ropogós házi kenyérbe konfitált kacsacomb, pecsenyekacsamáj, valamint a hozzá dukáló csemegeuborka került, ami bazsalikomos fetakrémmel parancsol tekintély - már közben azon gondolkoztunk, hogy ha az első variáció ennyire egyben van, milyen lehet a többi?
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/pC/mT/6O9lBPDKqWW0MSPuLG5TMUGzVgKBqWqw2iIEJ7Gg.png?p=lqip-16%3A9&s=760e96ed5fd1d31070d623df0b7dd56e)
Érkezett is a disznóhúsos nagytestvér, ami konfitált malaccsászárból, friss korianderből áll, és a narancsos vörös curryszósz teszi annyira pikánssá. Szinte kérdés nélkül tudtuk meg, hogy disznóhús és a gyümölcsös curryszaft mellé még egy markáns ízt szerettek volna, ezért a közel-keleti/ázsiai konyha kedvelt fűszerével, korianderrel bombázták meg a szendvicset, ami a sültek egyik legnépszerűbb tuning-fűszere.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/Ww/RP/WOrebntcsMKDCMq4JBFEkAljZe0c0QA6vPQlfrzQ.png?p=lqip-16%3A9&s=a6ca42d5d736dd72d81ba608cfa28860)
Végül jött a marhás szendvics - itt pedig sosem elég a szaft: ez az a variáns, ami a sous vide főzési technológiának köszönhetően a marhahúst nem engedi kiszáradni, a citromos-mustáros önteten túl pedig a teljes szendvicset megmártják a hely titkos szószában. Mindezt úgy, hogy a házi ciabatta egyáltalán nem ázik át, minden harapásnál ropogós marad, közben a szaft úgy teríti be csámcsogó arcunkat, hogy itt egyáltalán nem illetlenség a csöpögő ujjainkról jóízűen leszopogatni a szaftot. Itt már meg is értettük, hogy miért van velünk egy térben a fali mosdó, ami kötelező rituáléja a lakoma befejezésének.
A vöröshúsokon túli kannibalizmus csillapítható az egzotikus csirkés szendviccsel (olyan belevalókkal, mint a wasabimajonéz, rukkola és marinált paprika) vagy a házi halpogácsás (tőkehal-lazac-rák) verzió élményével, amiket a 15 féle saját szósz mellett kérhetsz salátával (hússal vagy anélkül), ropogós hagymakarikával vagy rusztikus hasábburgonyával.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/DR/Es/dyE6BsxiDy5FVO03vPTnlkEP6l8eUqYSIj6RpzOG.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=75ecd91195a329ec7d7c7c079818c60b)
A Meat & Sauce újdonsága, hogy szendvicseiket már kérheted kisebb méretben (megfelezve) is, így juthat hely egy finom napi krémlevesnek vagy egy csalódást nem okozó napi sütinek is. Ez a lehetőség pedig nemcsak hogy a kisebb étvágyúaknak kedvez, de pénztárcabarát megoldás is, ha valami igazán finomat és minőségit ennénk. Meglepetések pedig szinte minden napra jutnak náluk: szezonális szendvicsremekeik reményében is érdemes betérni hozzájuk: karácsonykor májashurkás, tormás-mustáros, párolt lilakáposztás, fahéjas-savanyított szilvás kiadással rukkoltak el, de a Transzilvánia szendvics is igazi gourmet-kedvenc volt a maga őrjítő töltött káposztás székely húsgolyójával, fokhagymás tejfölével és házi kovászolt kenyérével.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/sQ/7o/AqFXZmv9YLuVvdRrjuC4hCYAr8DtAkxhV7oGE8Nh.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=8ce022a9042cc5598109cf1707b20101)