A hét szakácsa: nyihaj

Eheti szakácsunkról, Hajniról pár éve derült ki, hogy gluténérzékeny. Ekkor talált rá oldalunkra. Azóta aktív szakácsunk, és szívesen segít hasonló problémával élő társainak.

A változás jó. A változás vezetett el a NoSalty-hoz. 2010-ben derült ki, hogy gluténérzékeny vagyok. Ekkor, igencsak megijedve, recepteket böngészve találtam rá az oldalra, és regisztráltam. Sokat jelentett, hogy fotóval, hozzászólásokkal, véleményekkel ellátott recepteket találtam, így könnyebb volt próbálkozni addig ismeretlen lisztekkel, ételekkel. Ma már bátran kísérletezek velük, és tudok úgy sütni belőlük, hogy a szakavatatlanok nem is érzik a különbséget.

nyihaj szakács

A gm életmód előtérbe hozott olyan alapanyagokat, amikhez nem biztos, hogy más esetben hozzányúltam volna, pl.: köles, hajdina, tápiókaliszt, csicseriborsó.

Hajdinás amerikai palacsinta recept

Nagyon jó alapokkal indultam: nagymamám, anyukám igazi szívvel-lélekkel, szeretettel sütő-főző háziasszonyok, akiknek örömet jelent az étel elkészítése. Klasszikus ízekkel dolgozó, de kreatív érzékkel megáldottak mindketten.

Diós nudli gluténmentesen recept

Szeretem, amikor egy-egy régi étel, íz visszaköszön gm változatban – pl. a nagymamám által sokat sütött Jeti-tortát a NoSalty-n fedeztem fel újra, és sütöm ma már gluténmentesen, rizslisztből. Szeretem azt is, mikor más népek, nemzetek konyhájában találok egyszerű, de rafinált ízeket (pl. a Kukoricatorta, a Francia diótorta, avagy a rózsaszín citromos-málnás süti receptje ilyen.) Zseniális dolog rácsodálkozni egy-egy szokatlan fűszerkombinációra, ízre, elkészítési módra: a sokszínű változatosságra.

Nem igazán tudok recepthű lenni: szívesen változtatok, variálok, csereberélek hozzávalókat; a sütés-főzés abszolút kreatív tevékenység, amiben - szinte - minden megengedett. Sokszor "gondolomra" (ez Anyukám szavajárása :), azaz szemmértékre készítem pl. a kelt tésztákat, így bizony előfordult már, hogy többször meg kellett sütnöm egy süteményt, hogy lemérhessem az arányait, és fel tudjam tölteni az oldalra. :)

Ezeket olvastad már?

Konyháról, főzésről, ételről szóló történet, kedves emlék? Talán a nagyszüleimnél tartott régi disznóvágások hiányoznak. Amikor kisgyerekként szalasztottak, sóval, köménnyel, paprikával, pálinkával... a hagymás vér volt a kedvencem! Meg a Mamám által sütött hájas tészta a vastagon ráragadt porcukorral :)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek