A hét szakácsa: nyihaj

Eheti szakácsunkról, Hajniról pár éve derült ki, hogy gluténérzékeny. Ekkor talált rá oldalunkra. Azóta aktív szakácsunk, és szívesen segít hasonló problémával élő társainak.

A változás jó. A változás vezetett el a NoSalty-hoz. 2010-ben derült ki, hogy gluténérzékeny vagyok. Ekkor, igencsak megijedve, recepteket böngészve találtam rá az oldalra, és regisztráltam. Sokat jelentett, hogy fotóval, hozzászólásokkal, véleményekkel ellátott recepteket találtam, így könnyebb volt próbálkozni addig ismeretlen lisztekkel, ételekkel. Ma már bátran kísérletezek velük, és tudok úgy sütni belőlük, hogy a szakavatatlanok nem is érzik a különbséget.

nyihaj szakács

A gm életmód előtérbe hozott olyan alapanyagokat, amikhez nem biztos, hogy más esetben hozzányúltam volna, pl.: köles, hajdina, tápiókaliszt, csicseriborsó.

Hajdinás amerikai palacsinta recept

Nagyon jó alapokkal indultam: nagymamám, anyukám igazi szívvel-lélekkel, szeretettel sütő-főző háziasszonyok, akiknek örömet jelent az étel elkészítése. Klasszikus ízekkel dolgozó, de kreatív érzékkel megáldottak mindketten.

Diós nudli gluténmentesen recept

Szeretem, amikor egy-egy régi étel, íz visszaköszön gm változatban – pl. a nagymamám által sokat sütött Jeti-tortát a NoSalty-n fedeztem fel újra, és sütöm ma már gluténmentesen, rizslisztből. Szeretem azt is, mikor más népek, nemzetek konyhájában találok egyszerű, de rafinált ízeket (pl. a Kukoricatorta, a Francia diótorta, avagy a rózsaszín citromos-málnás süti receptje ilyen.) Zseniális dolog rácsodálkozni egy-egy szokatlan fűszerkombinációra, ízre, elkészítési módra: a sokszínű változatosságra.

Nem igazán tudok recepthű lenni: szívesen változtatok, variálok, csereberélek hozzávalókat; a sütés-főzés abszolút kreatív tevékenység, amiben - szinte - minden megengedett. Sokszor "gondolomra" (ez Anyukám szavajárása :), azaz szemmértékre készítem pl. a kelt tésztákat, így bizony előfordult már, hogy többször meg kellett sütnöm egy süteményt, hogy lemérhessem az arányait, és fel tudjam tölteni az oldalra. :)

Ezeket olvastad már?

Konyháról, főzésről, ételről szóló történet, kedves emlék? Talán a nagyszüleimnél tartott régi disznóvágások hiányoznak. Amikor kisgyerekként szalasztottak, sóval, köménnyel, paprikával, pálinkával... a hagymás vér volt a kedvencem! Meg a Mamám által sütött hájas tészta a vastagon ráragadt porcukorral :)

Hozzászólások

Rumiszivi

Kedves Nyihaj , gratulálok ehhez a megtisztel? címhez!!! :) Én is azt tartom, hogy minden rosszban van valami jó!! :D Csak optimistán és der?sen!!! A recept nekem sem szentírás.. ezért aztán néha más a végeredmény, mint a képeken.. de egye fene :D !!! További jó sütést-f?zést kívánok Neked :) Üdv. Szivi

nyihaj

Kedves Szilvi! Igen-igen: optimistán, der?sen! Azt szoktam mondani, hogy ennél (nálam a gluténérzékenység) nagyobb baja, sose legyen senkinek! Minimális odafigyeléssel jól kezelhet? ez a "betegség" :) A sütésben, f?zésben pedig a kísérletezés külön izgalom! A férjem szerint elrontott süti nincs! Ami "rontott" az egy krémben, pudingban új életre kel és válik "zseniálissá" :-D mert néha van ilyen is, csak az nem kerül fel az oldalra :-D Hajni

Éva-Anyóca

Kedves Nyihaj! Gratulálok a megtisztel? címhez ! :) Nagyon jó, hogy van más is, ha nem jó a liszt, vagy ha csak változtatni szeretnénk, más megoldással készítenénk az ételt, amibe liszt kellene, akkor is van jó és finom megoldás,... :) Én már egy éve nem liszt hanem tejérzékenységgel küzdök mint süt? és f?z? háziasszony, anya és feleség,....... a férjem és a lányom lett kb.: egy éve tejérzékeny.... húúúúúúúú, hát mire megoldásokat találtam, na nem semmi, le a kalappal azok el?tt, akik tudnak akár a glutén akár a tej érzékenyeknek étel és süti megoldásokat adni, sokat köszönhetünk Neked is. Ebb?l a megoldásokból nem gy?zök meríteni. És még a másik gond, amire megoldást kellett találnom, a lányomnál, a dió-mogyoró allergia,....hát a hajam meg?szült, mire megtaláltam, hol és mit lehet alapanyagként venni,... :( Úgyhogy laktózérzékeny ételeket is nézek és készítek. :) Szép nyári napokat kívánok, pihenést, és jó recik kitalálását. :) Éva-Anyóca

nyihaj

Kedves Éva! Eleinte nem egyszer? az újba, ismeretlenbe beletanulni, de aztán rácsodálkozik az ember, hogy lehet ilyen-olyan mentesen is finomat, szépet, ízleteset sütni/f?zni. Neked talán még nehezebb is, hiszen többféle érzékenységet kell figyelembe venned, ami egy többtagú családnál sokszor nem egyszer?. De biztos vagyok benne, hogy nagyon kreatívan megoldod :) Üdvözlettel: Hajni

Éva-Anyóca

Kedves Hajni! Köszönöm kedves szavaidat. Próbálkozok ahogy írtad is, kreatív lenni,..........azért döbbenet, hogy mennyi termék tartalmaz nyomokban diót és mogyorót, alig van, ami nem, legalábbis amihez eddig bátran nyúltunk, legyen az tejtermék, túrórudi, puding, joghurt, csokik, kekszek, müzlik, stb., stb.,..... Mostanában azon vágom hanyatt magam, bár utóbbi id?ben csak hangosan nevetek, igaz, kínomban, hogy van egy bolt, ahol 8 , azaz nyolc kenyérfélét árulnak, mindegyik hátoldalán a hozzávalóknál: szója, emulgeálószer, meg mittudoménmi van, na meg a dió és mogyoró nyomokban !! :( :( Könyörgöm, minek kell egy kenyérbe diót és mogyorót tenni ?! Sima, normál kenyér, nem direkte magvas , amivel gondom van !!!!! Tényleg fineszesnek kell lenni, hogy ne legyen gond a tej és tejtermékek, a dió és mogyoró......, - mandula jöhet, az gond nélkül megy. És bizony el?került az édesség gyártásnál a nagyon magas %-os étcsoki, amit addig nem szeretett a lány, alig várja, hogy abból valami csokis édesség szülessen, igaz sokszor nem szép, de finom . :) Próbálkozok, és lesem az általatok ( glutén és tej problémákkal küzd?k), csodás megoldásait kipróbálni. Van sikerélmény, szerencsére egyre több. :) Még egyszer köszönöm Neked is. :) Éva-Anyóca

nyihaj

Kedves Éva-Anyóca! Nagyon szerencsésnek gondolom a családodat, amiért ennyire gondos, odafigyel? és kreatív anyukát "kaptak" a személyedben :) A kenyéren, allergénkén feltüntetett dió és mogyoró, nem feltétlenül jelenti azt, hogy valóban van is a kenyérben: azt jelzi, hogy a kenyér olyan gyártósoron vagy üzemben készül, amelyen (v. a gyártás során) szennyez?dhet dióval/mogyoróval. Ennek ellenére persze nem vállalható be... Amikor a középs? gyerk?cömnél - a szoptatás alatt - felmerül a gyanú, hogy tejérzékeny lehet (az általam elfogyasztott tejtermékekre is), teljes tejmenetes diétára ítéltettem - akkor lep?dtem meg, h. a müzliszeletben (!) mit keres tejpor??? Sajnos figyelmesnek kell lenni. De biztos van a tejallergiásoknak is hivatalos honlapja, ahol segítik a kezd?ket, érdekl?d?ket a "mentes" élelmiszerek és gyártók listájával. Sok sikerélményt a sütéshez, f?zéshez! Üdv, Hajni :)

Címlapról ajánljuk

„Csakis szívvel, lélekkel lehet finom ételeket az asztalra varázsolni" –...

A Nosalty-közösség nem lenne ugyanaz fáradhatatlan házi szakácsai nélkül, akik minden héten újabb receptekkel rukkolnak elő, ezzel is színesítve az oldalt. Ennek a lelkes csapatnak az egyik tagja Kard Éva "Gizi", aki HÚSBAVÁGÓ receptversenyünkön különdíjat nyert citromos-bazsalikomos patisszonkrémlevesével. Ő mesél most nekünk otthonról, konyháról és főzésről.

Nosalty

További cikkek

A görögdinnye tárolásának aranyszabályai

A dinnyével nem könnyű az élet. Már maga a kiválasztás is egy idegőrlő folyamat, ami alatt próbáljuk a legédesebb gyümölcsöt hazavinni. És ha ez sikerül, következik az újabb fejtörés: a tárolás kérdése.