A hét szakácsa: bokiné

Eheti kiemelt szakácsunk: bokiné, alias Erika igen korán a tűzhely mellé kényszerült, de ez egy cseppet sem szegte kedvét. Családja imád minden fogást, amit elkészít.

Megtiszteltetésnek éreztem, hogy a NoSalty szerkesztősége felkért, írjak pár sort magamról A hét szakácsa rovatba.

bokine szakács

Tíz éves lehettem, amikor édesanyám betegsége miatt a gáztűzhely mellé kényszerültem. Az adott hozzávalókból szomszédasszonyunk segítségével olyan finom, tiszta húslevest sikerült készítenem, hogy még édesanyámnak is vittem a kórházba.

Ezeket olvastad már?

A sikerélmény hatására kezdtem el egyszerű ételeket készíteni: rántotta, paprikás krumpli, palacsinta, krumplis lángos. 30 év házasság után két felnőtt férfigyermek édesanyjaként bátran állítom, hogy az otthoni főzés sokkal gazdaságosabb és egészségesebb, mint a sok félkész étel. Bevallom, nálunk is voltak szűk esztendők, de az asztalra mindig sikerült főtt ételt tenni.

Ezeket olvastad már?

Az internet és a sok receptkönyv hatására kezdtem el kipróbálni más szakácsok és különleges ételek receptjeit is. Történt olyan is, hogy akitől a receptet kaptam, megdicsérte az elkészült ételt, és azt mondta, hogy ez finomabb, mint az övé.

Szeretem a hagyományos ízeket is, sokszor forgatom párom édesanyjának a kézzel írott receptes füzetét. Nagyon finom leveseket és süteményeket készített, sokat tanultam tőle. Sajnos korán elment közülünk.

Ezeket olvastad már?

Édesanyámtól a főzés alapjait, a húsleves és a szabolcsi töltött káposzta készítését tanultam meg. Laczkó mamám krumplis lángosának és leveseinek illata már csak az emlékeimben él. Van egy tiszasasi kisházuk, így sokat nosztalgiázok, ha lent vagyunk. Megtanultam a sparheltjén főzni és sütni.

Bonbon variációk Erikától

Baráti körben sokszor főzök bográcsban tájjellegű ételeket. Szeretek szépen tálalni, az ünnepek hangulatát megadni. Egy szép asztaldísz (saját készítésű) és egy új abrosz mindig lázba hoz. Súgva mondom, hogy készül a saját szakácskönyvem is, amihez másfél éve nem volt időm hozzányúlni. Majd egyszer, ha nyugdíjas leszek, ígérem, befejezem azért, hogy gyermekeim, unokáim is olyan szeretettel ápolják a konyhai emlékeket, ahogy én teszem.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!