Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi pizza a bolti mirelitnél

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Egyre inkább felértékelődik a házi pizza: míg korábban szinte gondolkodás nélkül, bármikor beugrottunk a kedvenc pizzázónkba egy-egy lepényért, ma már kétszer is meggondolunk egy ilyen utat a költségek miatt. De mi jelenthet megoldást a meredeken emelkedő árakkal szemben? A mirelit, bolti pizza? Esetleg az otthon készített, házi pizza? Először beszéljenek az árak, utána pedig döntsünk mi magunk!

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi pizza a mirelitnél

Házi pizzát pofonegyszerűen

A számításhoz a lehető legegyszerűbb pizzát választottam: a margheritát. Ezt ugyan megvehetjük a boltban is, fagyasztott, csomagolt állapotban, de a saját konyhánkban is ugyanolyan könnyedén megsüthetjük, mindennapi alapanyagok segítségével.

És annak ellenére is, hogy ezek a mindennapi alapanyagok (sajt, paradicsomszósz) az utóbbi időben jelentős dráguláson mentek át, még továbbra is jobban megéri házi pizzát sütni.

Termék Átlagár  A recepthez (3 db) 
Mirelit pizza (3 db)         2 562,00 Ft 
Finomliszt (1 kg)            219,00 Ft                                131,40 Ft
Élesztő (1 kg)         2 090,68 Ft                                  20,91 Ft
Olívaolaj (1 l)         3 394,25 Ft                                  16,97 Ft
Passzírozott paradicsom (1 l)            868,75 Ft                                260,63 Ft
Fokhagyma (1 kg)         2 232,75 Ft                                  89,31 Ft
Mozzarella (1 kg)         3 561,00 Ft                                427,32 Ft
Fűszerek                                 250,00 Ft
Házi pizza (3 db)                             1 250,00 Ft
Forrás: KSH, saját kutatás

Még akkor is, ha a legolcsóbb mirelit termékeket tesszük a kosarunkba a boltban, jóval magasabb árat kell fizetnünk a pizzázás élményéért. Maradjunk inkább az otthoni sütésnél: garantáltan finomabb lepényeket tudunk majd sütni, nem is feltétlenül kell hozzá kemence, lapát és hasonlók. Persze, ha tehetjük, használjunk jó minőségű lisztet, paradicsomszószt, sajtot. Simán bele fog férni a költségvetésbe.

A bolti termékek átlagárai egy hozzávetőleges számítás eredményei, amelyet az interneten megtalálható adatok alapján végeztünk. Ez minden esetben a legolcsóbb (éppen nem leárazott) termék árát veszi alapul. A valós átlagárhoz képest (mivel ez nem egy nyilvános adat) eltérések előfordulhatnak. Az alapanyagok átlagárára vonatkozó adatok a KSH statisztikáiból, illetve az Árukereső weboldal egyes adataiból származnak. Ez utóbbiak is hozzávetőleges számok, csupán a szemléltetést segítik. A valós költségek eltérőek lehetnek. A házi termékek árai kerekítve vannak, mivel hozzávetőlegesen tartalmaznak valamennyi energiaköltséget is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek