Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi pizza a bolti mirelitnél

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Egyre inkább felértékelődik a házi pizza: míg korábban szinte gondolkodás nélkül, bármikor beugrottunk a kedvenc pizzázónkba egy-egy lepényért, ma már kétszer is meggondolunk egy ilyen utat a költségek miatt. De mi jelenthet megoldást a meredeken emelkedő árakkal szemben? A mirelit, bolti pizza? Esetleg az otthon készített, házi pizza? Először beszéljenek az árak, utána pedig döntsünk mi magunk!

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi pizza a mirelitnél

Házi pizzát pofonegyszerűen

A számításhoz a lehető legegyszerűbb pizzát választottam: a margheritát. Ezt ugyan megvehetjük a boltban is, fagyasztott, csomagolt állapotban, de a saját konyhánkban is ugyanolyan könnyedén megsüthetjük, mindennapi alapanyagok segítségével.

És annak ellenére is, hogy ezek a mindennapi alapanyagok (sajt, paradicsomszósz) az utóbbi időben jelentős dráguláson mentek át, még továbbra is jobban megéri házi pizzát sütni.

Termék Átlagár  A recepthez (3 db) 
Mirelit pizza (3 db)         2 562,00 Ft 
Finomliszt (1 kg)            219,00 Ft                                131,40 Ft
Élesztő (1 kg)         2 090,68 Ft                                  20,91 Ft
Olívaolaj (1 l)         3 394,25 Ft                                  16,97 Ft
Passzírozott paradicsom (1 l)            868,75 Ft                                260,63 Ft
Fokhagyma (1 kg)         2 232,75 Ft                                  89,31 Ft
Mozzarella (1 kg)         3 561,00 Ft                                427,32 Ft
Fűszerek                                 250,00 Ft
Házi pizza (3 db)                             1 250,00 Ft
Forrás: KSH, saját kutatás

Még akkor is, ha a legolcsóbb mirelit termékeket tesszük a kosarunkba a boltban, jóval magasabb árat kell fizetnünk a pizzázás élményéért. Maradjunk inkább az otthoni sütésnél: garantáltan finomabb lepényeket tudunk majd sütni, nem is feltétlenül kell hozzá kemence, lapát és hasonlók. Persze, ha tehetjük, használjunk jó minőségű lisztet, paradicsomszószt, sajtot. Simán bele fog férni a költségvetésbe.

Margherita pizza

Paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom - ez a szentháromság a Pizza Margherita, az olaszok pizzáinak egyik legalapvetőbbike.

A bolti termékek átlagárai egy hozzávetőleges számítás eredményei, amelyet az interneten megtalálható adatok alapján végeztünk. Ez minden esetben a legolcsóbb (éppen nem leárazott) termék árát veszi alapul. A valós átlagárhoz képest (mivel ez nem egy nyilvános adat) eltérések előfordulhatnak. Az alapanyagok átlagárára vonatkozó adatok a KSH statisztikáiból, illetve az Árukereső weboldal egyes adataiból származnak. Ez utóbbiak is hozzávetőleges számok, csupán a szemléltetést segítik. A valós költségek eltérőek lehetnek. A házi termékek árai kerekítve vannak, mivel hozzávetőlegesen tartalmaznak valamennyi energiaköltséget is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Spórolásban nagyok vagyunk!

Velünk ez az év is jól indul. Vonzó kínálatunkból most számos termékünket extra nagy kiszerelésben, még jobb áron kínáljuk számodra, aktuális akcióinkkal pedig egyenesen a konyhádba hozzuk Amerikát!

Legújabb receptek

Vegán fánk

Farsang idején bevett étel a fánk, és hogy senki ne maradjon ki belőle, most hoztunk egy vegán verziót. Sokféle fánk létezik, ez most egy egyszerű típus, amibe szúrtunk egy lyukat és ...

24 órás gyógyító csontleves

A csontleves vagy erőleves egy gazdag, tápanyagokban dús leves, amelyet lassú főzéssel készítünk csontokból, zöldségekből és fűszerekből. Minél tovább főzöd ezt a tápláló ...

Címlapról ajánljuk

Így készíts gyógyító, 24 órás erőlevest, hogy minden cseppje aranyat...

Az erőleves, vagy más nevén csontleves, egy igazi szuperétel, amely évszázadok óta az egészségtudatos konyhák egyik alapköve. Nemcsak ízgazdag és tartalmas, hanem tele van értékes tápanyagokkal, amelyek támogatják az immunrendszert, az ízületeket és az emésztést. De mi a titka a tökéletes csontlevesnek? Hogyan érhetjük el azt a gazdag, kocsonyás állagot és mély ízvilágot? Nézzük a legfontosabb tudnivalókat és főzési trükköket!

Hering András

„Most, ha valaki séf akar lenni, híres akar lenni. Bennem...

Tavaly év végén Madrid, London és Doha után Budapesten is megnyitotta BiBo nevű éttermét Dani García, a három Michelin-csillaggal kitüntetett spanyol sztárséf. A Dorothea Hotel Budapestnek is otthont adó épületegyüttes tetején található rooftopbár és étterem étlapján García igyekezett a spanyol tradíciókat a magyar stílussal ötvözni, hogy a hazai és nemzetközi vendégek egyaránt új ízélményeket fedezhessenek fel a tolmácsolásában. Olvassátok Dani Garcíával készült friss interjúnkat!

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...