A haspók költő, aki az ügyvédi palástot bablevesre és malacpörköltre cserélte

Jókai Mór eredetileg ügyvédnek készült, azonban egy perben, amiben ételről és italról mondtak ítéletet, eldőlt: a talár helyett a pennát és a terített asztalt választotta.

Az említett pert a Nagy Komló Vendéglő tulajdonosa indította bérlője ellen, akit azzal vádolt, hogy olyan ételeket szolgál fel, amelyekre bort kívánnak a vendégek, nem sört. Márpedig a tulajdonos sörfőző volt, és kevesellte a sörfogyasztást. Jókai kezdő ügyvédként a bérlőt képviselte, és bár másodfokon megnyerte a pert, az ügy addig bonyolódott, hogy a királyi tábla elé került. Ekkor Jókai megelégelte a huzavonát, és döntött:

"Nem bánom, igyatok sert, akár bort, én jóllaktam, nem veszekedem tovább. És soha többet engem a magisztrátus nem látott. Elhatároztam, író leszek és semmi más."

Barabás Miklós portréja a vékonydongájú Jókai Mórról

Álnéven írt szakácskönyvet

A komáromi származású író szerette a hagyományos és a különleges ízeket is, az írásaiban pedig meg is emlékezett róluk. Regényeiből, novelláiból megtudhatjuk, milyenek voltak régen az étkezési szokások, a korabeli svédasztaltól kezdve a teadélutánokon át a vendégeskedésekig. A Hét munkatársaként álnéven, bizonyos Ignotus Emmaként szakácskönyvet is írt, de fel is hagyott eme tevékenységgel:

“Megpróbáltam konyhareceptet írni, de semmi jóízű dolog nem sült ki belőle. Asszonyaink jobban értenek ehhez. Hiszen a mi ételeink készítésénél éppen a szájíz hatása, amit definiálni nem lehet.”

Fontosnak tartotta, hogy a tányérjára finom, laktató ételek kerüljenek, ami nem azt jelentette, hogy kizárólag a különleges fogásokat szerette. Kedvelte a hazai ízeket, a megszokott magyar konyhát:

„majd minden vidéknek van ilyen kedvencz eledele, amit csak ott tudnak jól elkészíteni, ami utána a külföldre jutott magyar ember visszasohajtozik; és amik valóban nekünk valok, és jó izűek.”

Halászleves, sültek és gombás ételek

Jókai étkezési szokásairól számos történet maradt fent, amiket barátai, írótársai és a vendéglősök jegyeztek fel – meg persze, saját maga is. Kedvencei közé tartozott a malacköröm babbal, amit görög olvasó angyal bakanccsal elnevezéssel illetett, és a paprikás halászlé, amit ő szigorúan halászlevesnek hívott. Jókai az ételeket annyira szerette, hogy becézte: a pörkölt mellé darás tésztát evett, amit úgy hívott, tűzkő homokkal. Rajongott a kapros-túrós lepényért, a fánkért és a reggeleit paprikás szalonnával indította.

Örömmel csócsálta a csirkezúzát és a combot, a bárányhúst tárkonnyal fűszerezve, valamint a hideg libamellet. A hízott libamáj káposztával, a mézzel, mazsolával és gesztenyével ízesített füstölt disznóorja, valamintaz olyan gombás ételek, mint a kucsmagomba, meg a korallgomba is előkelő helyet foglaltak el a szívében, meg a gyomrában. Az író kedvelte a lencsét, a borsót, és úgy általában, a hüvelyeseket, valamint a káposztát is. Imádta a puliszkát, a tócsnit, a sztrapacskát, a hústálakat, és persze, a bablevest.

Ezeket olvastad már?

via és via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Osztrák krumplisaláta

Ha Bécsben járok, mindenképpen ennem KELL Wiener Schnitzel-t (bécsi szeletet)! Sokszor volt már szerencsénk egymáshoz, de talán legutóbb adták hozzá a legfinomabb krumplisalátát. Ezt ...