Háromnapos Garda Fesztivál Tihanyban

A balatoni gardahalászat hagyományát kívánják ápolni a Tihanyban pénteken kezdődő, háromnapos XIII. Garda Fesztiválon.

A tihanyi önkormányzat és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által szervezett rendezvény péntek délután a garda szobor megkoszorúzásával, majd a Pro Tihany díj átadásával és a 10 éves Tihanyi Hímző és Csipkeműhely kiállításának megnyitójával veszi kezdetét a helyi művelődési házban.

Szombaton reggel kezdődik az I. Balatoni Páros Gardafogó Bajnokság, amelyet kísérőhajókról is meg lehet tekinteni. A parton a Hollóének Hungarica ad műsort, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumból pedig geotúra indul. A programválasztékot mesedélelőtt, kézműves-foglalkozások és helytörténeti bemutató színesíti. Délben a hajóállomáson ünnepélyes fogadtatásban részesítik a halzsákmányt, majd a menet felvonul a tihanyi bencés apátság elé, ahol a perjel megáldja a halakat az újborral együtt.

Koradélután a Visszhang-dombon kezdetét veszi a gardasütés, kihirdetik a horgászversen eredményét, és borrendi avatást tartanak. Délután Nagy Bandó András és Koltai Róbert lép fel, amit Pohly Boglárka és Szelle Szilárd operettműsora, majd Rakonczai Imre zenés estje követ.

Vasárnap a Visszhang Dombon halászlé- és halételfőző versenyt rendeznek szórakoztató műsorok kíséretében. Délután a Balaton-felvidéki Borvirág Kamara Táncegyüttes lép fel, majd Sihell Ferry és Henna műsora látható, este Garda-bált tartanak.

A fesztivál ideje alatt halas ételek, folklór programok, bor- és pálinkakóstolás, helyi finomságok várják az érdeklődőket, valamint nyitva lesz a tihanyi termelői piac is. A rendezvény ideje alatt a Parasztgazda ház és a Halászcéh ház (Tihany, Pisky-sétány) is megtekinthető.

A balatoni kompjárat a fesztivál idején, szombaton és vasárnap a kiadott menetrendtől eltérően, hosszabb ideig közlekedik.

(via MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek