Karácsonykor tetőzik majd a haldrágulás egy nem várt ok miatt

A karácsonyi haldrágulás ugyan egy minden decemberben visszatérő jelenség, ebben az évben azonban a megszokottnál is nagyobb áremelkedésre kell majd számítanunk, egy nem várt okból kifolyólag.

Egy részről érthető, hogy a haldrágulás mindig akkor történik, amikor a legnagyobb kereslet van rá: karácsonykor. Ez eddig is minden évben megtörtént, és az asztalokra így is került ponty és harcsa. Idén azonban lehet, hogy egy fokkal még szorosabbra kell majd húzni ünnepkor a nadrágszíjat, ugyanis további haldrágulás várható a piacon. A kényelmetlen helyzetnek érdekes módon a nyári időjáráshoz van köze.

Karácsonykor fog tetőzni a haldrágulás egy nem várt ok miatt

A nagy nyári aszályok miatt rengeteg magyar halgazdaság került szorult helyzetbe, és az átlagos haltermelés mennyisége is jelentősen csökkent. A tavalyi 12 ezer lehalászott példány helyett idén csak 8000 lesz várható a szakértők szerint.

Egyrészről sok helyen kipusztultak a halak, ezen túl pedig a takarmány- és munkaerőhiánnyal is számolni kell.

Jelenleg Budapesten 4000 forintba kerül egy kiló halfilé, a pontyszelet pedig 3700 forint/kg áron kapható. Ez az előrejelzések szerint pár héten belül emelkedni kezd majd, a tetőpontját pedig karácsony környékén fogja elérni.

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!