A hagymát általában felhasználás előtt meghámozzuk, ezért egyértelmű, hogy nem kell megmosni, ugye? Vagy mégis? Hiszen a hagyma a föld alatt nő, így jogos az aggodalom a baktériumok, szennyeződések vagy peszticidmaradványok miatt, különösen, hogy ezek a szennyeződések átkerülhetnek a vágódeszkára, a késre vagy közvetlenül az ételre a feldolgozás során. Akkor most melyik a helyes? A válasz összetett, vannak olyan esetek, amikor ajánlott az öblítés, és van, hogy nincs rá szükség.
Hagymamosás: szükség van rá, vagy teljesen felesleges?
Élelmiszer-biztonsági szempontból minden terményt ajánlott megmosni felhasználás előtt. Elvben a hagymára is igaz ez, hiszen a szennyeződések, baktériumok és peszticidmaradványok a hagyma külső rétegeihez tapadhatnak, feldolgozás során pedig ezek átkerülhetnek a konyhai eszközökre.
Ugyanakkor nem mindenki ért egyet azzal, hogy a mosás mindig szükséges
Mivel a hagymákat meghámozzák, sok szakács kihagyja az öblítést, hacsak nem láthatóan szennyezettek a gumók.
Célravezető lehet kezet mosni a hagyma meghámozása közben, ezzel megelőzhető a keresztszennyeződés, vagyis hogy a szennyeződés az eltávolított külső rétegekről a belsőkre kerüljön.
Emellett van még egy praktikus szempont, ami az öblítés ellen szól: a hagyma eredendően csúszós, és ha még meg is mosod, mielőtt felaprítanád, akkor az tovább ronthat a helyzeten.
Ha mégis megmosnád, akkor figyelj, hogy gondosan megszárítsd a hagymát, mielőtt a késhez nyúlsz.
Mikor ajánlott megmosni a hagymát és mikor nem?
- Nyers felhasználáskor igen(pl. saláták, salsák, köretek): a kész ételben előforduló baktériumok, szennyeződések és maradványok eltávolítása érdekében.
- Hőkezelés (sütés, főzés, grillezés stb.) esetén nem fontos: ilyenkor kevésbé kritikus, mivel a főzés elpusztítja a legtöbb baktériumot, így a kockázat minimális.
- Hagyma, ami földes? Igen: a látható szennyeződéseket mindenképp le kell mosni, hogy azok ne kerüljenek a vágódeszkára, késre vagy más hozzávalókra.
- Hosszú távú tárolás előtt nem kell mosni: a mosás nedvességet ad hozzá, ami felgyorsíthatja a romlás folyamatát.
Még egy ok, miért előnyös leöblíteni a vöröshagymát:
Hogyan mosd meg helyesen a hagymát?
A hagymát hűvös folyó víz alatt mosd meg, akár hámozás előtt, akár után (vagy mindkettő előtt). A kezeddel vagy egy dörzsi segítségével óvatosan távolítsd el a szennyeződéseket és a törmeléket, majd alaposan szárítsd meg, hogy ne csúszkáljon, valamint így csökkentheted a felesleges nedvességet, ami megakadályozhatja, hogy szépen barnuljon sütés közben a hagyma.