Ha nyár, akkor gyümölcshab!

Gyümölcshab, hmm... Kevés nyári nap telt el nélküle gyerekkoromban. Unokáim sem mondanak rá nemet, de leselkedik egy hívatlan vendég is, a szép nevű "Szalmon Ella".

{node=145689}

Valamikor réges-régen… Szóval, amikor gyerek voltam, folyamatosan érett valamilyen finom gyümölcs a kertünkben. A habkorszak az eperrel indult, majd következett a málna, a ribizli, a meggy, a szeder – mind-mind kiváló alapanyag. És persze, ha épp arra támadt kedvem, anyámmal felkerekedtünk, és mivel a kertünk végén kezdődött az erdő, a tisztáson illatos szamócát szedtünk.

Most már kertem sincs, nemhogy erdő a végében, vannak viszont unokáim, akik habot követelnek. Talán túl sokat meséltem nekik a régi nyarakról… A kisebbiknél a Mazsola mesefilm is ráerősített a habkívánalomra, Manócska ugyanis málnahabbal vendégelte meg Egérkét, és persze Tádét és Mazsolát. Így megkaptam a rendelést a málnahabra. Naná, hogy igent mondtam. Majd több tojásból készítem, és én is nosztalgiázom egy kicsit.

Igen ám, de azóta nagyot változott a világ, legalábbis, a nyers tojás használatát illetően. Nos, itt jön a képbe „Szalmon Ella”, vagyis a szalmonella baktérium. Sok minden tudható róla, a legfontosabb, ami beárnyékolja a nyári habkorszakot, hogy nagyon szereti a tojást és a meleget, és ha ez a két feltétel adott, vígan szaporodik. Ha az ételeinkbe kerül, gyötrő hasfájást, hányást, hasmenést okoz. Igaz, 70 fok fölött elpusztul, de főtt tojásból még én sem tudok habot varázsolni.

Az amúgy pofonegyszerű recept – tojásfehérje, cukor, gyümölcs – elkészítése bonyolult feladványnak tűnt. Az első, amit tudtam, hogy csakis friss, ép, tiszta héjú tojás jöhet szóba. Még emlékszem, anyám mindig azt mondta, többet árt, ha csak lelögybölöm vízzel a tojást, mert azzal feloldom, elkenem a rajta lévő szennyeződést, és a feltörésnél én juttatom be a héjon levő baktériumokat a belsejébe. Szóval alapos tisztítás, majd szárazra törlés! Mindez közvetlenül a felhasználás előtt! Mosott héjú tojást ne tároljunk a hűtőben sem! És a legfontosabb: megbízható helyről kell beszerezni! Ilyenkor jól jön egy ismerős zöldséges, őstermelő, de áruházakban is kapható fertőtlenített, szalmonellamentes tojás.

Végül simán ment minden, a maradék tárolása sem vetett fel újabb megoldandó kérdéseket, mert az isteni málnahab mind elfogyott – a tojássárgájákat kevés porcukorral keverték ki unokakuktáim, de a tetejére nem jutott, mert hogy-hogy nem, időközben valahogy „elkopott” –, és semmi bajt nem okozott. Nyáron pedig, amúgy sem árt a nagy meleg miatt fokozottan figyelni a higiénére – nemcsak „Szalmon Ella” miatt!

Szóval a habparti folytatódik – legalábbis nálunk!

Mari nagyi

Könyv a NoSalty nagyijától

Még több édes krémért kattints ide!

Címlapról ajánljuk

További cikkek