Ha kullancsot találsz, ne nyúlj az olajhoz! Így kell biztonságosan eltávolítani a vérszívót

Megfullasztani, nyomkodni tilos, óvatosan kihúzni viszont érdemes a szakértők útmutatói szerint a bőrbe kapaszkodott kullancsot.

Biztosan mindenki úgy emlékszik rá gyerekkorából, hogy táborokban és kirándulásokon vajjal vagy olajjal kezeltük a bőrünkben talált kullancsot, ám a mai irányelvek szerint ez legveszélyesebb dolog, amit a rettegett élősködővel tehetünk.

Kihúzni, de hogyan?

A legtöbb javaslat azt mondja, hogy a lehető leghamarabb el kell távolítani a bőrből a belekapaszkodott kullancsot, de egyáltalán nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Azt már mindenki tudja, hogy kirándulásokon érdemes résen lenni, utána alaposan átvizsgálni egymást és magunkat, különösen a hajlatokat, de a kullancs eltávolításának mikéntjét rengeteg tévhit övezi.

Ahogy ne: olaj, gyufaszál, szurkálás

Mindegyik régi, házi bölcsességet el kell felejteni, ha kullancsról van szó. Nem szabad megfullasztani az állatot olajos anyagokkal, a gyufaszál sem hatásos, de szurkálni vagy éles eszközzel nekiesni is tilos. Ezekben az esetekben maga a kullancs felhasadhat vagy elhányhatja magát, amitől nőhet a fertőzésveszély.

Ne sérüljön

A cél az, hogy anélkül szedjük ki az állatot, hogy bármilyen módon sérülést okoznánk rajta, vagy egyáltalán megnyomnánk a testét. Ez elsőre elég bonyolult műveletnek hangzik, valójában csak óvatosságot igényel.

A Heim Pál Gyermekkórház útmutatója alapján a következőket érdemes tennünk:

Ezeket olvastad már?

Itt a kullancsszezon! Így védekezz a kullancscsípés ellen!

A csipesz

A legjobb, ha van kullancseltávolító csipeszünk - az ÁNTSZ utasításai szerint a csipesz könnyebben használható, mint a kanál. Ezt érdemes fertőtleníteni, majd a bőrhöz legközelebbi ponton megfogni, határozott mozdulattal kivenni úgy, hogy közben az állatot ne nyomjuk össze. Itt is az a lényeg, hogy határozott, húzó mozdulatot alkalmazzunk.

A köröm

Legvégső esetben tiszta kézzel, egy határozott csippentéssel is ki lehet húzni a bőrbe kapaszkodott állatot, itt az a lényeg, hogy a testét ne érje nyomás, a feje nem baj, ha bent marad a bőrben. Ennél az eljárásnál az a fontos, hogy különösebb csavargatás, nyomkodás nélkül, egyszerűen kihúzzuk a bőrből úgy, hogy a bőrhöz legközelebb eső pontján csippentjük össze.

A cérna

Akinél nincs spéci eszköz, és nem akar körömmel a kullancshoz nyúlni, de van nála cérna, vagy egy ruhadarabból ki tud húzni egy szálat, az megpróbálhatja a fenti elvek mentén cérnával kihúzni a bőrbe kapaszkodott kullancsot. A cérnaszállal hurkoljuk körbe a kullancsot úgy, hogy a fejénél szorítsa össze, semmiképp se a testénél. A cérnaszálat határozott mozdulattal húzzuk felfelé, míg el nem engedi a bőrt.

A sebhely

A sebhelyet azonnal fertőtleníteni kell, alkohollal vagy fertőtlenítő oldattal, kenőccsel. Ha a feje bent maradt, az nem baj, néhány nap múlva magától kilökődik, ha mégsem, érdemes orvoshoz fordulni. Néhány napig oda kell figyelni a sebhelyre, és ha bármi furcsaságot észlelünk, orvoshoz kell fordulni. A sebhelyet sokáig, 6 hétig figyelni kell, mert később is jelentkezhetnek szokatlan tünetek.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via és via

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek