Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Itt a kullancsszezon! Így védekezz a kullancscsípés ellen!

Enyhe volt az elmúlt tél, ezért idén rengetek kullancsra számíthatunk. Ezekre figyelj, ha megelőznéd a kullancscsípést!

Hamarosan mobilalkalmazással segíti a kirándulókat a kullancs által terjesztett betegségek megelőzésében – közölte a Magyar Kullancsszövetség.

Kapiller Zoltán, a Szövetség elnöke elmondta, hogy az alkalmazás megmutatja, hogy az adott területen milyen kullancsfajok élnek, melyek veszélyesek az emberre és milyen betegségeket terjesztenek. Emellett a megelőzésről és a megelőzéshez szükséges eszközök – például kullancsriasztó, kullancseltávolító kanál, kullancsteszt – legközelebbi beszerzési helyéről is tájékoztat.

A betegséget terjesztő kullancsok száma folyamatosan nő, mert nincsenek téli fagyok, amelyekben az előző évi populáció elpusztulna. A felmelegedés miatt pedig egy új kullancsfaj is érkezett Magyarországra – ismertette.

Évente 50-100 ezer ember betegszik meg kullancs miatt, de az orvosok sok esetben nem jönnek rá, hogy ez áll a háttérben, mert a kullancs által terjesztett betegségek háromszáz egyéb klasszikus belgyógyászati betegséget imitálnak – hívta fel a figyelmet Kapiller Zoltán.

Az elnök szerint emiatt legalább a megyei székhelyeken centrumokat kellene létre hozni, ahol olyan orvosok, szakemberek dolgoznának, akik a kullancs által terjesztett fertőző betegségeket önállóan és kevert fertőzéses formában is felismerik.

Hogyan védekezhetünk a kullancscsípés ellen?

A kullancsok az elterjedt tévhittel szemben nem magas fákon találhatóak meg, sokkal inkább a burjánzó aljnövényzetet, sűrű cserjés területeket kedvelik. Az alábbiakban orvos szakértőnk tippjeit olvashatjátok a kullancscsípés megelőzéséhez:

  • Fontos, hogy a megfelelő ruházatra is ügyeljünk: lehetőség szerint legyen minél zártabb: mivel „alulról támadnak”, érdemes a nadrág szárát a zokni szárába tűrni.
  • Gyakran a hajas fejbőrt, a fülek környéki finom bőrt célozzák meg, így érdemes kalapot viselni.
  • Ruházatunkat és a szabadon maradt bőrfelületet kezeljük mindig riasztószerekkel.
  • Az utolsó, de legfontosabb a védekezés szempontjából, hogy minden esetben kérjünk meg valakit, hogy a kirándulás után segítsen a teljes bőrfelület átvizsgálásában.

Mi tegyünk, ha megcsíp a kullancs?

Fontos, hogy a lehető leggyorsabban távolítsuk el a bőrből: egy szemöldökcsipesszel vagy speciális kullancscsipesszel fogjuk meg a kullancsot a fejéhez legközelebbi ponton, ügyelve, hogy ne nyomjuk meg a potrohát, és egy jól irányzott, lassú, húzó mozdulattal húzzuk ki a bőrből. A csípés helyét fertőtlenítsük le.

A tévhittel ellentétben nem baj, ha a kullancs feje az eltávolítás után a bőr alatt marad, nem szükséges kipiszkálni, mert néhány nap alatt a szervezet kilöki magából. A kiszedett kullancs „bevizsgálása” nem szükséges: orvosnál a jellegzetes bőrpír illetve a fent részletezett panaszok és tünetek kialakulása esetén kell jelentkezni.

Ha többet szeretnél tudni a kullancsok által terjesztett betegségekről, a megelőzésről és a kullancs eltávolításáról, olvasd el szakértőnk a témában írt cikkét.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

via MTI, címlapfotó: iStock

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!