Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ha ilyen házban laksz, ólom lehet a csapvízben

Nem mindegy, mikor épült a ház, amiben laksz, hiszen a régi csövekben folyó csapvíz káros lehet az egészségedre.

Az egyébként tiszta csapvízbe régi csövekből kerülhet ólom. Erről Bufa-Dőrr Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakértője beszélt az InfoRádióban. A szakember szerint az 1945 előtt épült házakban előfordulhat, hogy ólom keveredik a csapvízbe. Ez akkor lehetséges, ha a régi ólomcsöveket nem korszerűsítették az eredeti kiépítés óta.

„Ezek az épületek jellemzően a régi, belvárosi városrészekben találhatók, ahol ugyan a lakások egy részében már kicserélhették a vezetékeket, de az épület belső hálózatában még megtalálhatók az ólomcsövek.” A szakertő azt is hozzátette, hogy nem csak a budapesti épületeket érinti ez a probléma, hanem a megyeszékhelyeken, nagyobb városokban lévőket is. Hiszen 1940 előtt, és azt követően is építkezhettek ólomcsövekkel.

A vízbe került ólom azért lehet veszélyes, mert többek között a gyerekek intelligenciáját és mentális egészségét is veszélyeztetheti.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 1,5 éve indított felmérést a csapvíz ólomszennyezettségéről. A kockázati csoportba tartozók, vagyis a régebbi házakban lakó emberek beküldött mintái alapján a csapnyitáskor nyert vízminták 30-40 százaléka szennyezett.

Ezeket olvastad már? 

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!