Tökös-mákos rétes recept

1 adag
736
kcal
Tökös-mákos rétes
Tökös-mákos rétes
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkoromban Édesanyám rendszeresen készítette. Ő  a tésztát is saját kezűleg nyújtotta.
Nagyon ízletes rétes.

hozzávalók / 4 adag

receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tökös rétes
Szólj hozzá!

elkészítés

  1.  A mákot összekeverjük a cukorral, majd ledaráljuk.
  2. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, magját kivájjuk, lereszeljük.
  3. A reszelt tököt a darált cukros mákhoz és a mazsolához keverjük.
  4. A réteslapot nedves konyharuhán kiterítjük, óvatosan lapokra szedjük. A lapokat egyesével, ecsettel vékonyan megkenjük olajjal, és 2-3 lapot egymásra fektetünk.
  5. Az egyik szélére halmozzuk a töltelék 1/3 részét, megszórjuk egy kevés búzadarával, hogy a tök esetleges levét megfogja. Így nem ázik el a rétesünk.
  6. Konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük.
  7. Kikent tepsibe tesszük, a tetejét lekenjük olajjal és tejföllel.
  8. Hasonlóképpen járunk el a másik 2 adaggal.
  9. Forró sütőben 20-30 perc alatt aranyszínűre, ropogósra sütjük.
  10. Porcukorral meghintve tálaljuk.
 
 
  

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
nézettség: 47 828
elküldve: 15
receptkönyben: 251
elkészítve: 9/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Vica

Mióta szakács: 2009.10.03.
37 recept

Hozzászólások (9)

vcsuka
vcsukaszo, 2012-04-28 04:53

Kedves Vica! Nekem gyerekkorom ota ez a kedvenc sutemenyem. Rendszeresen keszitek is, de mivel mar 28eve, hogy Ausztraliaban elek, es itt nem kapok olyan tokot mint otthon, igy en megprobaltam, cukkinival kesziteni. Nagyon finom igy is. Ma eppen sutottem, es nem tudom abbahagyni az evest. Isteni.
Veronika

Vica
Vicav, 2010-11-21 15:14

Kedves Miggy és Nekemannyima!
Nagyon örülök neki, hogy a ti tetszéseteket is elnyerte ez a nagyon finom, őrségi rétes.

nekemannyima
nekemannyimaszo, 2010-11-20 23:04

Ez az igazi:)))Nagyim így csinálta,aki zalai volt.9 tepsinél kevesebb rétest sose csinált.És nyújtotta mindig:))Igaz félnapos tevékenység volt,és az a sokféle töltelék!!!!.Ő zsemlemorzsát használt,nem darát.De ez szinte mindegy.De jó, hogy feltetted:)))

miggy
miggyszo, 2010-11-20 16:33

Kedves Vica!
Én is gyakran készítem a tökös-mákos rétest, ugyanilyen módon és imádjuk! Főként nyáron, magam termelte friss tökből szeretem készíteni, isteni!

zsu83
zsu83szo, 2010-10-23 09:51

Párom kedvence, már rég készült... Ma meglepem vele:)

Vica
Vicak, 2010-08-03 14:08

Szia Erika!
Ez egy nagyon kedvelt régi Őrségi étel. Mivel a tök íze önmagában nagyon semleges így a rétesben is a mák illetve a cukor íze dominál. A töktől a rétes csak finom szaftos lesz nem tök ízű. Majdnem olyan mintha alma lenne benne. De szerintem ez sokkal finomabb:-) Remélem Neked is ízleni fog.

Eridor
Eridorh, 2010-08-02 20:30

Szia!
Felkeltette az érdeklődésemet ez a rétes az egyszerűsége és a különlegessége miatt. Megmondanád, hogy milyen az íze? Mi dominál a tök íz vagy a mák? Még nem kóstoltam hasonlót. Előre is köszönöm.
Erika

Legfrissebb cikkek

5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
5 hiba, amit ne kövessünk el a konyhában!
Mindenki tudja, hogy mielőtt nekiállunk főzni, az első, hogy kezet mosunk. Ám rengeteg olyan hiba van, amit anélkül követünk el, hogy tudnánk róluk. Soroljuk a baklövéseket!
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Top 9 csirkemájas étel 300 kcal alatt
Puha, szaftos csirkemáj sűrű mártásban, sok zöldséggel vagy kívül jól átpirítva - sokféleképpen szeretjük. Most mutatunk kilenc változatot - 300 kalória alatt!
Csupa csoki forrócsoki
Csupa csoki forrócsoki
Forrócsoki csokikrémből – egy bögre gőzölgő melegség. Nem ismerek olyat, aki ne szeretné. Íme néhány tipp és tudnivaló az elkészítéséhez.
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Legjobb nokedlikészítési praktikáink
Ne legyen túl puha, ázott vagy ragacsos, de túl kemény és rágós sem. Ezeknek az elvárásoknak mind meg kell feleljen a tökéletesen elkészített galuska, más néven: nokedli.
736