Akár rákot is okozhat a túl sok gyorsétel

Egy új kutatásból kiderült, hogy a túlzott gyorsétel-fogyasztás kiemelt veszélyt jelenthet a tinédzser lányokra nézve.

Azt már korábban is bebizonyították, hogy az egyszerű szénhidrátban, illetve ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend összefüggésbe hozható a fokozott rákkockázattal. Mint azt a Rizikometer írja a Facebookon, egy frissen megjelent kutatás újabb bizonyítékkal szolgál az említett veszélyeket illetően: a tudományos munka szerint az ilyesfajta táplálkozás különösen veszélyes lehet a tinédzser lányok mellének fejlődésére.

Akár rákot is okozhat a túl sok gyorsétel

A poszt szerint a Dél-Karolinai Orvostudományi Egyetem kutatói felfedezték, hogy a gyorsételekben magas az úgynevezett glikációs végtermékek (AGE) koncentrációja.

Ezek a vegyületek nagy mennyiségben felhalmozódva a szervezetben számos betegség kialakulásának kockázatát növelik. A kutatócsoport rágcsálókkal folytatott állatkísérletek során kereste a választ arra, hogy a nagy mennyiségű AGE-bevitel milyen hatással van a szervezetre.

A kapott eredményekből azt állapították meg, hogy azoknál a kísérleti állatoknál, amelyek étrendjében az átlagosnál magasabb volt az AGE szintje, kóros elváltozás jelentkezett. Egészen pontosan azt figyelték meg a kutatók, hogy az érintett rágcsálók emlőszövete a korai stádiumú mellrákos betegekével mutatott hasonlóságot.

Az eredmények tehát azt mutatják, hogy a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek fogyasztása fokozza az emlősűrűség növekedésének esélyét, ami pedig a mellrák jövőbeni kialakulásának kockázatát növeli

- olvasható a Rizikométer bejegyzésében.

Forrásunk volt.


Még több friss hír itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?