Gyors, egyszerű, elegáns: spárga hollandi mártással

Spárgából sok mindent lehet készíteni, de ha szezonja van, a hollandi mártásos verziót vétek kihagyni - most egy kis sült sonkával turbóztuk fel ezt a klasszikus receptet!

A hollandi mártás eredetét elég nagy homály fedi - egyesek szerint, ahogy a neve is utal rá, eredetileg németalföldi recept, amit a franciák fejlesztettek tökélyre, míg mások szerint tősgyökeres francia termékről van szó. Sokan azon is vitatkoznak, hogy az egyik fő alapanyaga, a tojás része volt-e eredetileg, vagy a tojásmentes verzió egy sima vajmártás, aminek semmi köze a hollandihoz. Nem mintha ez változtatna azon, hogy ez a vajas-tojásos-citromos, úgynevezett anyamártás egy alapvetően egyszerű, mégis könnyen elrontható, mennyei kísérő, amivel a legegyszerűbb ételt is feldobhatjuk.

A spárga serrano sonkával és hollandi mártással receptjét itt találod

Nagyon jól megy például halakhoz, mi most mégis egy klasszikus kísérőjével, a spárgával hoztuk nektek.

A spárga most amolyan sztárzöldség lett - nem emlékszem, hogy húsz éve kapható lett volna, de ez persze koránt sem jelenti azt, hogy hanyagolnunk kéne, sőt! A zöldségek királynőjének utánozhatatlanul friss, zöldes, harsanó, nem túl tolakodó íze van - éppen ezért illik hozzá annyira a kalóriabombának is beillő vajas-tojássárgás mártás.

A spárga serrano sonkával és hollandi mártással receptjét itt találod

Bár a hollandi mártásos spárgát általában cukros vízben főtt vagy blansírozott spárgával kínálják, nekem az idei szezonban a tíz perc alatt meggrillezett verzió a kedvencem, amihez remekül megy a roppanósra sült, hajszálvékony spanyol sonka. Ha a hollandi mártásra egyszer ráéreztünk - aki készített már házi majonézt, annak nem kell aggódnia, biztosan menni fog - , már csak egy dologgal ronthatjuk el, a spárgavásárlással. A spárga-hollandi kombinációt még variálhatjuk sós palacsintával, posírozott tojással, de a füstölt lazaccal is nagyon jóban lesznek.

A spárga hollandi mártással és serrano sonkával receptjét itt találod

Bár pár éve még a nagyobb piacokon is úgy kellett levadászni, ma már a kisebb boltokban is előfordul. Fontos azonban tudni, hogy a spárga nagyon kevés ideig bírja - ha pedig nem friss, akkor nincs az a tökéletes recept, amivel működne. Vásárláskor mindig nézzük meg alaposan: ha a spárga - mindegy, hogy fehér vagy zöld - hajlékony, a vége kicsit száraz, érdes, inkább válasszunk más vacsorát. csak akkor vegyük meg, ha még nehezen hajlik, mivel ilyenkor lehet gyorsan elpattintani a végét előkészítéskor, a vágás mentén pedig láthatóan nedves.

A spárga serrano sonkával és hollandi mártással receptjért ide kattints

Amíg a hollandi mártást keverjük, a sonkába tekert spárgáink pont elkészülnek a sütőben vagy grillen. Hogy kenyeret vagy gőzölt újkrumplit kínálunk hozzá, az csak rajtunk múlik - de egy pohár száraz fehérbort mindenképp adjunk hozzá kísérőnek!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

3 ártalmas étkezési szokás, ami májbetegséghez vezethet

A mindennapi rohanásban csak kevesen gondolunk bele abba, hogy milyen nagy mértékben befolyásolják étkezési szokásaink a májunk működését. Érdemes odafigyelni rájuk, ugyanis idővel akár maradandó károsodáshoz vagy betegséghez is vezethetnek. Íme, három olyan étkezési szokás, ami károsítja a májat – és egy, ami segít elkerülni a bajt.