Gyereknapi lekváros-diós álomtorony

Gyereknek lenni nagyon jó! Már csak azért is, mert van egy nap, amikor nem lehet nekik nemet mondani, bármit megkapnak. Például minden gyerek kedvencét, a palacsintatornyot!

Titkos recept a gyerekekhez

Ahogy a finomfőzelék az idők kezdete óta ősellensége minden kiskorúnak, úgy a palacsinta is egy ilyen titkos, megmagyarázhatatlan összekötő kapocs – csak őkelmét mindenki imádja. Persze azért vannak eltérések, van, aki a kakaósra voksol, van, aki a lekvárosért rajong, más a túrósra esküszik, az utóbbi időben pedig az újhullámos (nutellás, esetleg mascarponés) palacsinták is versenybe szálltak.

A legnagyobb király – csúsztatott palacsinta

Nehéz volt eldönteni, milyen palacsintával is kedveskedjünk a NoSalty legkisebb olvasóinak, illetve azoknak, akik meg fogják lepni őket. Mivel nem minden nap van gyereknap, nem mindennapi palacsintát választottunk – csúsztatottat. Nagy előnye, hogy nem kell menet közben mindegyiket megtölteni – mert úgy nem lesz belőle torony –, ki kell várni, míg szépen a forró palacsinták egymásra kerülnek, megolvasztva a köztük megbújó lekváros-cukros-diós réteget. És mivel a csúsztatott palacsinta minősége a tésztán múlik, egy garantáltan „stabil" palacsintát mutatunk nektek, amiből gyerekjáték tornyot építeni.

Hozzávalók egy toronyhoz (9 db palacsintához)

  • 4 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 4 dl sárgabarack lekvár
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg darált dió
  • 2,5 dl tej

Elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Hideg tojással dolgozzunk, azt könnyebb felverni!
  2. Kézi habverővel összedolgozzuk a sárgáját a vajjal. Felváltva hozzáadjuk a lisztet és a tejet.
  3. Óvatosan összeforgatjuk a felvert habbal – pillekönnyű, mégis sűrű palacsintatésztát fogunk kapni.
  4. Kikészítjük a diót és a cukrot, valamint a lekvárt.
  5. Olajozott palacsintasütűbe teszünk egy kanál masszát, és megsütjük – de csak az egyik oldalát! A sült felével lefelé tányérra tesszük, vastagon megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval, cukorral.
  6. Addig folytatjuk, amíg a palacsinták el nem fogynak. Az utolsó palacsintának a sült fele kerül fölfelé. Szórjuk meg cukorral és dióval, hagyjuk egy kicsit állni, majd tortaszerűen szeleteljük.

Recept elmenthető itt >>

Még több palacsintarecept itt >>

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...