Gyereknapi lekváros-diós álomtorony

Gyereknek lenni nagyon jó! Már csak azért is, mert van egy nap, amikor nem lehet nekik nemet mondani, bármit megkapnak. Például minden gyerek kedvencét, a palacsintatornyot!

Titkos recept a gyerekekhez

Ahogy a finomfőzelék az idők kezdete óta ősellensége minden kiskorúnak, úgy a palacsinta is egy ilyen titkos, megmagyarázhatatlan összekötő kapocs – csak őkelmét mindenki imádja. Persze azért vannak eltérések, van, aki a kakaósra voksol, van, aki a lekvárosért rajong, más a túrósra esküszik, az utóbbi időben pedig az újhullámos (nutellás, esetleg mascarponés) palacsinták is versenybe szálltak.

A legnagyobb király – csúsztatott palacsinta

Nehéz volt eldönteni, milyen palacsintával is kedveskedjünk a NoSalty legkisebb olvasóinak, illetve azoknak, akik meg fogják lepni őket. Mivel nem minden nap van gyereknap, nem mindennapi palacsintát választottunk – csúsztatottat. Nagy előnye, hogy nem kell menet közben mindegyiket megtölteni – mert úgy nem lesz belőle torony –, ki kell várni, míg szépen a forró palacsinták egymásra kerülnek, megolvasztva a köztük megbújó lekváros-cukros-diós réteget. És mivel a csúsztatott palacsinta minősége a tésztán múlik, egy garantáltan „stabil" palacsintát mutatunk nektek, amiből gyerekjáték tornyot építeni.

Hozzávalók egy toronyhoz (9 db palacsintához)

 • 4 db tojás
 • 5 dkg vaj
 • 10 dkg liszt
 • 10 dkg porcukor
 • 4 dl sárgabarack lekvár
 • 10 dkg porcukor
 • 15 dkg darált dió
 • 2,5 dl tej

Elkészítés

 1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Hideg tojással dolgozzunk, azt könnyebb felverni!
 2. Kézi habverővel összedolgozzuk a sárgáját a vajjal. Felváltva hozzáadjuk a lisztet és a tejet.
 3. Óvatosan összeforgatjuk a felvert habbal – pillekönnyű, mégis sűrű palacsintatésztát fogunk kapni.
 4. Kikészítjük a diót és a cukrot, valamint a lekvárt.
 5. Olajozott palacsintasütűbe teszünk egy kanál masszát, és megsütjük – de csak az egyik oldalát! A sült felével lefelé tányérra tesszük, vastagon megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval, cukorral.
 6. Addig folytatjuk, amíg a palacsinták el nem fogynak. Az utolsó palacsintának a sült fele kerül fölfelé. Szórjuk meg cukorral és dióval, hagyjuk egy kicsit állni, majd tortaszerűen szeleteljük.

Recept elmenthető itt >>

Még több palacsintarecept itt >>

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek