Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grog, a karácsonyi tengerészital

A karácsonyi időszak alatt a barátaim sokszor beugranak hozzám látogatóba és egy kicsit melegedni az egész napos rohangálás után - ilyenkor finomságokkal kínálom őket.


Forralt bor - Morfeusz újratölti recept

A többség akaratának engedve általában főzünk egy jó teát vagy forralt bort, de én mostanság legszívesebben a grogfőzés mellett döntök - utóbbi az egyik kedvenc meleg alkoholos italom. Talán nem annyira ismert itthon, mint a forralt bor, a bólé, a puncs és társaik, pedig hihetetlenül egyszerű és nagyon finom, csak ajánlani tudom.

De kezdjük az elején:mi is ez a grog, honnan jön, és hogy alakult ki?

A XIII. században a hajósok - akik több hónapot töltöttek a nyílt tengeren -, tetemes mennyiségű ivóvizet tároltak a hajón, ami azonban a hordókban  sokszor megposhadt, ezért valamivel tartósítani kellett. És mi is lenne jobb erre a célra, mint az alkohol? Sörrel kezdték, rummal folytatták, majd egyre töményebb, illetve nagyobb mennyiségű  alkoholt kezdtek a vízhez adagolni, sikeresen. Volt, aki citromot is tette bele, így a matrózok egyre jobban bírták a strapát és a fizikai munkát - ez volt a grog alapja.

Természetesen az idő múlásával már jóval több finomság került bele, de a víz, a rum és a citromlé hármasa maradt. Változás, hogy azóta forró vízzel készítjük, és dukál hozzá édesítés gyanánt egy kevés cukor vagy méz, továbbá fahéj és szegfűszeg is. A víz forró teával is helyettesíthető - így az igazán szívmelengető.Nagyon jót tesz neki például egy finom fekete tea alap, de arra mindenképp ügyeljünk, hogy ne áztassuk túl sokáig a teafüvet, mert elnyomhatja a többi összetevő aromáját.


Narancsos grog recept

Az általam készített grog receptjét egy kedves ismerősömtől tanultam, aki tovább bolondítja a dolgot egy kis narancslével , sőt, friss narancskarikákat is dobál hozzá. Én már rum nélkül is kóstoltam ezt a fűszeres forró finomságot, és úgy is nagyon finom - ideális megoldás az autóval érkezőknek vagy a gyerekeknek.

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek! A helyszínt a Lecsó Főzőiskola biztosította.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!