Idén is végigettük a Gourmet-t – A női energiák mellett a helyi alapanyagok és a pénztárcabarát fogások is fókuszba kerültek

Ahogyan az lenni szokott, ismét megtelt a Millenáris a magyar gasztronómia színe-javával az év legfontosabb gasztroeseményén. Idén több mint 100 standnál kóstolhatjuk a legizgalmasabb kortárs fogásokat, a kínálatból pedig a pékáruk és az édességek szerelemesei is bőven tudnak válogatni.

Péntek kora délután még főként a szakma képviselői lézengtek csak a fesztivál területén, de kora estére abszolút megtelt a Millenáris. Esőre mindig érdemes készülni, nincs olyan, hogy a Gourmet hétvégéjén ne zuhogjon legalább egyszer – ez a viccé vált minta pedig ezúttal is tartotta magát. Az eső azonban senkinek se szegje kedvét, akit érdekel a kortárs gasztronómia, annak irány a fesztivál, mert ennyi izgalmas éttermet egy helyen csak ilyenkor lehet kipróbálni!

Szalonnás kenyérkatonák – Fekete Zsóka és a Jenői Pékség, fésűkagyló – Opium, bodzás-szalonnás-kamillavajas kenyér – Salt Bakery / Fotó: Kristyán Fanni

Női energiák a Gourmet Fesztiválon

Az idei fesztivál központi témája a női energiák, amit a három idei Gourmet-nagykövet is képvisel a helyszínen.

Fekete Zsóka mangalicatermékeit és Ormós Gabriella kenyereit közös standnál kóstolhatjuk meg, a szalonnás parasztkenyér-katonák pedig rögtön visszarepítenek gyerekkorunkba. Ötvös Zsuzsanna desszertzsenijét a Laurel standjánál próbálhatják ki a textúrák és ízek rajongói: az idei évre egy kacsatepertős-sárgabarackos karamellfánkkal készültek.

Fekete Zsóka és Ormós Gabriella közös standnál várják a disznóságok és pékáruk rajongóit / Fotó: Kristyán Fanni

Különleges desszertek és péksütemények várnak a Gourmet Fesztiválon

Desszertekben is erős idén a felhozatal, hiszen szinte minden kiállítónál kóstolhatunk valamilyen édes finomságot. Az édesszájúak mindenképpen keressék fel a Mon Petit Dessert Boutique-ot is, ahol nemcsak süteményeket, hanem isteni fagylaltokat is megízlelhetünk. Akik pedig hozzánk hasonlóan nem tudnának pékáru nélkül élni, nos, nekik a hagyományos tésztát izgalmas töltelékkel újragondoló Salt Bakery kötelező kör: a hagymás-véres csiga a csombortól felejthetetlen, míg a kimchis babka pont tökéletes mértékben egyensúlyoz a savanyú és csípős határmezsgyéjén.

Ötvös Zsuzsanna tepertős desszertjét nem érdemes kihagyni / Fotó: Kristyán Fanni

A helyi alapanyagok használatának trendje pedig idén is robog tovább, így azok is elégedettek lehetnek a kínálattal, akik kedvelik ezt a gasztro irányzatot, vagy csak szimplán fontos számukra a fenntarthatóság.

Minden évben újabb slágeralapanyagok és korábban alig ismert gabonák, fűszerek tűnnek fel a színen, és ez idén sincs másként.

Gombás polenta – Pajta – velős pirítós, cseresznye dohány – Bori Mami / Fotó: Kristyán Fanni

A Borimami ezúttal a belsőségeket (velő, borjúszív) kombinálja a Mátra ízeivel, a Páva az erdélyi ízekkel varázsolja el a vásárlókat, míg a Pajta az Őrség ízeit hozza el, némi mexikói beütéssel. Aki pedig szívesen megismerkedne egy elfeledett alapanyaggal, az próbálja ki a Natura Hill cirokalapú zöldséges fogásait – majd öblítse le egy pohár üdítő uborkás kombuchával.

Sós hájas – Páva, sonkaválogatás – Pajta, cirok-mangalica bowl – Natura Hill / fotó: Kristyán Fanni

Pénztárcabarát fogásokat is kóstolhatsz a Gourmet Fesztiválon

Idén – valószínűleg a tavalyi Sziget Fesztivál mintájára – bevezették a pénztárcabarát fogást, amivel minden standnak készülnie kellett. Ez sok helyen a desszert vagy valamilyen előétel-jellegű falatka lett, a kezdeményezés azonban önmagában szuper, hiszen így még több mindent kóstolhatunk akkor is, ha vigyázunk a pénztárcánkra.

Nézzétek meg a Gourmet Fesztiválról készített videónkat is:

Fotók: Kristyán Fanni

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Olvass további izgalmas cikkeket az oldalról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek