Inkább mosd meg a görögdinnyét fogyasztás előtt, elmondjuk, miért

Akár veszélyessé is válhat a kedvenc nyári finomságunk, ha nem kezeljük kellő odafigyeléssel.

A görögdinnye első ránézésre tisztának tűnhet – az ízletes gyümölcshúst kemény héj védi, amit nem szokásunk megenni, tehát van egy külső védőrétege, ami nem kerül közvetlenül a szánkba. De ha közelebbről megvizsgáljuk, láthatjuk: a dinnye héja igenis hordozhat szennyeződéseket, többet, mint gondolnánk. A földeken, a raktárakban, a szállítás során és az üzletek polcain is rengetegféle kórokozó és kosz kerülhet rá – és ha nem mossuk meg alaposan, mindez akár a tányérunkra is átkerülhet.

Dinnye vágása
A dinnye szeletelésekor kórokozók kerülhetnek a gyümölcs húsába

Hogyan kerül rá szennyeződés?

A dinnye a földön terem – ez azt jelenti, hogy közvetlen kapcsolatban van a talajjal, amely baktériumokat, trágyamaradványokat, madárürüléket tartalmazhat. És bár a héjat nem esszük meg, egy egyszerű vágással könnyedén bejuttathatjuk a szennyeződéseket a gyümölcs belsejébe.

A kés ilyenkor olyan, mint egy gyorsvonat a baktériumok számára: a héjról közvetlenül a lédús, piros belső részbe szállítja őket.

A leggyakoribb, dinnyével is terjedő kórokozók közé tartozik a szalmonella, a lisztéria és az E. coli – tehát egytől egyig olyan bacilusok, amelyeket nem szeretnénk bevinni a szervezetünkbe.

Nem csak a földeken szennyeződik

Sokan gondolják, hogy ha a dinnyét egy szupermarketben vagy egy bio termelői piacon veszik, akkor biztosan tiszta. De ez sajnos tévhit. A gyümölcsök hosszú utat járnak be, mire a boltok polcaira kerülnek: szüretelés, csomagolás, raktározás, szállítás, kirakodás – mindegyik lépés újabb esély a szennyeződésre. Mire a dinnye a konyhapultunkra ér, már egy egész kis „mikrotörténetet” hordoz a külsején.

Dinnyehasábok
A gyümölcsök hosszú utat járnak be, mire a boltok polcaira kerülnek

Így mossuk meg helyesen a görögdinnyét

Nem bonyolult a folyamat, de nem is elég csak leöblíteni. Engedjünk rá hideg vizet, és dörzsöljük át a héját egy zöldségmosó kefével. Igen, még akkor is, ha azonnal felvágjuk.

Szappant nem kell használni, de a súrolás segít eltávolítani a láthatatlan szennyeződéseket.

„De én csak előre felvágottat veszek!”

Sokan úgy vélik, az előre szeletelt dinnye higiénikusabb – hiszen valaki már előkészítette.

Csakhogy a kutatások szerint a feldarabolt gyümölcsök nagyobb eséllyel hordoznak baktériumokat.

Minél többet nyúlnak hozzá, szeletelik, csomagolják és tárolják őket, annál több lehetőség nyílik a beszennyeződésre, így érdemes ezeket is megmosni fogyasztás előtt.

Receptajánló:

Az élelmiszerbiztonság az első

Elsőre túlzásnak tűnhet a dinnye megmosása, mégis, ez az egyszerű lépés segíthet elkerülni a felesleges megbetegedéseket. Az amerikai CDC szerint a friss terményekkel összefüggő fertőzések sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk. És valljuk be: senki sem akar gyomorrontást kapni egy olyan gyümölcstől, amit általában a nyári vidámsággal és a kerti partik hangulatával társítunk.

Forrásunk volt.


Még több hasznos információ vár itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek