A nyári grillételek imádott kísérője, a tzatziki, amit bárki el tud készíteni

Ha olyan vagy, mint mi, hogy nem tudsz betelni a tzatzikivel, akkor itt a helyed. A tzatziki egy hagyományos, görög, szósz illetve saláta, amely világszerte népszerű és sokoldalúan felhasználható. Az alapja az uborka és a jó zsíros joghurt, illetve a csodás fűszerek. Ebben a cikkben most elkalandozunk kicsit a tzatziki története felé.

Akár pitával tálalják, akár egy ínycsiklandó gyros részeként, akár egy grillezett hal/hús mellett, a tzatziki az egyik legkedveltebb fogás a görög ételkulturában. Ez az intenzív, fokhagymás saláta éppoly titokzatos, mint amilyen csodálatos, krémes és ízgazdag, de nehéz pontosan meghatározni, honnan származik.

A tzatziki alapja az uborka és jó zsíros joghurt, illetve a csodás fűszerek

Egy kis töri

A tzatziki tulajdonképpen a raitából alakult ki, indiai gyökerű, célja pedig mindig is az erős fűszerek ellensúlyozása volt. A raita egy klasszikus, hűsítő, sűrű, joghurtalapú szósz, amihez valamilyen reszelt vagy apróra vágott nyers zöldség, friss zöldfűszerek és citomlé kerül, és tökéletes kísérő a fűszeres rizshez, a biryanihoz, amit az észak-indiaiak és az őket uraló perzsák fogyasztottak annak idején.

A teljes receptet a képre kattintva megtaláljátok!

Amikor a perzsák visszatértek a Közel-Keletre, magukkal vitték a raitát, és ez bizony elvarázsolta a kulináris élvezetek szerelmeseit. Az Oszmán Birodalomban a görögök minden más nemzetnél jobban kedvelték, és addig kísérleteztek ezzel a klasszikus, uborkás-joghurtos mártogatóssal, amíg indiai gyökerei szinte megsemmisültek. Így született meg a mai tzatziki, ami a török cacık szóból ered.

Az autentikus tzatziki teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Mi van egy klasszikus tzatzikiben?

A klasszikus görög tzatziki, amit ma ismerünk és szeretünk, általában a következő összetevőket tartalmazza:

joghurt, uborka, fokhagyma, só, olívaolaj, borecet vagy citromlé, illetve az elmaradhatatlan kapor, de helyenként mentát vagy petrezselymet (is) használnak hozzá.

Az autentikus tzatziki teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Elkészítése pofonegyszerű!

A megmosott (akár meghámozott) uborkákat belereszeljük nagy tálba, majd egy tiszta konyharuhába tekerjük, és jól kinyomkodjuk, hogy megszabaduljunk a felesleges folyadéktól. Ezt követően hozzáadjuk a kinyomkodott uborkához a joghurtot, a kaprot, az olívaolajat, a reszelt fokhagymát, 1-2 evőkanál citromlevet egy jó csipet sót és borsot. Alaposan összekeverjük, és hűtőbe tesszük 1-2 órára, mert jéghidegen az igazi.

Langyos pitakenyérrel, grillezett húsokkal, zöldségekkel tálaljuk.

Nézzétek meg hozzá a videót is:

Autentikus tzatziki - a receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra


Szemezgessetek még több görög receptünk közül:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...