A nyári grillételek imádott kísérője, a tzatziki, amit bárki el tud készíteni

Ha olyan vagy, mint mi, hogy nem tudsz betelni a tzatzikivel, akkor itt a helyed. A tzatziki egy hagyományos, görög, szósz illetve saláta, amely világszerte népszerű és sokoldalúan felhasználható. Az alapja az uborka és a jó zsíros joghurt, illetve a csodás fűszerek. Ebben a cikkben most elkalandozunk kicsit a tzatziki története felé.

Akár pitával tálalják, akár egy ínycsiklandó gyros részeként, akár egy grillezett hal/hús mellett, a tzatziki az egyik legkedveltebb fogás a görög ételkulturában. Ez az intenzív, fokhagymás saláta éppoly titokzatos, mint amilyen csodálatos, krémes és ízgazdag, de nehéz pontosan meghatározni, honnan származik.

A tzatziki alapja az uborka és jó zsíros joghurt, illetve a csodás fűszerek

Egy kis töri

A tzatziki tulajdonképpen a raitából alakult ki, indiai gyökerű, célja pedig mindig is az erős fűszerek ellensúlyozása volt. A raita egy klasszikus, hűsítő, sűrű, joghurtalapú szósz, amihez valamilyen reszelt vagy apróra vágott nyers zöldség, friss zöldfűszerek és citomlé kerül, és tökéletes kísérő a fűszeres rizshez, a biryanihoz, amit az észak-indiaiak és az őket uraló perzsák fogyasztottak annak idején.

A teljes receptet a képre kattintva megtaláljátok!

Amikor a perzsák visszatértek a Közel-Keletre, magukkal vitték a raitát, és ez bizony elvarázsolta a kulináris élvezetek szerelmeseit. Az Oszmán Birodalomban a görögök minden más nemzetnél jobban kedvelték, és addig kísérleteztek ezzel a klasszikus, uborkás-joghurtos mártogatóssal, amíg indiai gyökerei szinte megsemmisültek. Így született meg a mai tzatziki, ami a török cacık szóból ered.

Az autentikus tzatziki teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Mi van egy klasszikus tzatzikiben?

A klasszikus görög tzatziki, amit ma ismerünk és szeretünk, általában a következő összetevőket tartalmazza:

joghurt, uborka, fokhagyma, só, olívaolaj, borecet vagy citromlé, illetve az elmaradhatatlan kapor, de helyenként mentát vagy petrezselymet (is) használnak hozzá.

Az autentikus tzatziki teljes receptjét a képre kattintva megtaláljátok!

Elkészítése pofonegyszerű!

A megmosott (akár meghámozott) uborkákat belereszeljük nagy tálba, majd egy tiszta konyharuhába tekerjük, és jól kinyomkodjuk, hogy megszabaduljunk a felesleges folyadéktól. Ezt követően hozzáadjuk a kinyomkodott uborkához a joghurtot, a kaprot, az olívaolajat, a reszelt fokhagymát, 1-2 evőkanál citromlevet egy jó csipet sót és borsot. Alaposan összekeverjük, és hűtőbe tesszük 1-2 órára, mert jéghidegen az igazi.

Langyos pitakenyérrel, grillezett húsokkal, zöldségekkel tálaljuk.

Nézzétek meg hozzá a videót is:

Autentikus tzatziki - a receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra


Szemezgessetek még több görög receptünk közül:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 konyhai eszköz, melyet évente kell cserélned

A konyhai eszközöket nemcsak akkor kell cserélni, ha már ténylegesen elhasználódtak. Mivel rengeteg baktérium kerülhet rájuk, már az alapos tisztítás sem mindig segít rajtuk, ezért érdemes őket évente cserélni, mert az egészséged bánhatja. Mutatjuk, melyek ezek az eszközök!