Ezt a 2 gombafajtát keverik a legtöbben: már rengetegen kaptak mérgezést

Már javában dübörög a gombaszezon, és sokan döntenek úgy, hogy maguk gyűjtik be az erdő mélyéről az ebédnekvalót, amivel nincs is semmi probléma, viszont minden esetben mutassuk meg egy gombaszakértőnek, idén ugyanis tízszeresére emelkedett a mérgezéses esetek száma az átlagos számhoz képest. Mutatunk két fajtát, amit a legtöbben összekevernek az ehető gombákkal.

A gombafogyasztással kapcsolatban nemcsak az okozhat problémát, hogy esetleg véletlenül mérgező gombát eszünk, hanem az is, ha a nem mérgező gombafajtát vagy az abból készült ételt nem megfelelően tároljuk. Ezért is fontos megfogadni a Nébih tanácsát, miszerint az erdőben szedett gomábakat mindig vizsgáltassuk be!

Nem csak a gyilkos galóca okoz mérgezést

Nem csak a gyilkos galócától kell tartani, ha mérgező gombafajtáról van szó.

Ugyan évről évre bekerül a gyűjtögetők kosarába ez a rettegett fajta, de emellett például az ősszel nagy számban megjelenő karbolszagú csiperke is, ami szintén mérgező.

Nagyon kedvelt hazánkban a nagy őzlábgomba, a szemcsésnyelű fenyőtinóru, az ehető csiperke, az érdestinóru, illetve az ördögszekér és a laskagomba, amiket veszélytelenül falatozhatunk, amennyiben megfelelően el vannak készítve.

Az árokpartokon, erdőszéleken és bolygatott területeken megjelent viszont a kerti őzlábgomba, amelyet sokan néznek ehető fajtának, pedig a mérgező gombák sorát gyarapítja.

Fontos, hogy a megfelelő eszközökkel menjünk gombát szedni, és jól szellőző kosárba gyűjtsük a termést, hiszen a nejlonzacskóban befülled, és dobhatjuk ki.

Ha pedig véletlenül gyilkos galóca kerül a többi gomba közé, akkor sajnos az összeset ki kell dobnunk, amivel érintkezett.

Forrásunk volt.


Ezekkel az őszi alapanyagokkal is ismerkedj meg:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...