Ezt a 2 gombafajtát keverik a legtöbben: már rengetegen kaptak mérgezést

Már javában dübörög a gombaszezon, és sokan döntenek úgy, hogy maguk gyűjtik be az erdő mélyéről az ebédnekvalót, amivel nincs is semmi probléma, viszont minden esetben mutassuk meg egy gombaszakértőnek, idén ugyanis tízszeresére emelkedett a mérgezéses esetek száma az átlagos számhoz képest. Mutatunk két fajtát, amit a legtöbben összekevernek az ehető gombákkal.

A gombafogyasztással kapcsolatban nemcsak az okozhat problémát, hogy esetleg véletlenül mérgező gombát eszünk, hanem az is, ha a nem mérgező gombafajtát vagy az abból készült ételt nem megfelelően tároljuk. Ezért is fontos megfogadni a Nébih tanácsát, miszerint az erdőben szedett gomábakat mindig vizsgáltassuk be!

Nem csak a gyilkos galóca okoz mérgezést

Nem csak a gyilkos galócától kell tartani, ha mérgező gombafajtáról van szó.

Ugyan évről évre bekerül a gyűjtögetők kosarába ez a rettegett fajta, de emellett például az ősszel nagy számban megjelenő karbolszagú csiperke is, ami szintén mérgező.

Nagyon kedvelt hazánkban a nagy őzlábgomba, a szemcsésnyelű fenyőtinóru, az ehető csiperke, az érdestinóru, illetve az ördögszekér és a laskagomba, amiket veszélytelenül falatozhatunk, amennyiben megfelelően el vannak készítve.

Az árokpartokon, erdőszéleken és bolygatott területeken megjelent viszont a kerti őzlábgomba, amelyet sokan néznek ehető fajtának, pedig a mérgező gombák sorát gyarapítja.

Fontos, hogy a megfelelő eszközökkel menjünk gombát szedni, és jól szellőző kosárba gyűjtsük a termést, hiszen a nejlonzacskóban befülled, és dobhatjuk ki.

Ha pedig véletlenül gyilkos galóca kerül a többi gomba közé, akkor sajnos az összeset ki kell dobnunk, amivel érintkezett.

Forrásunk volt.


Ezekkel az őszi alapanyagokkal is ismerkedj meg:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...